iPoint (iPoint.cz)
Komodity  |  14.11.2011 12:49:52

Vše o ETFs, moderním nástroji úspěšného obchodníka III


iPoint.cz

Komoditní ETFs

Díky ETFs je možné vydělávat na pohybech cen komodit, jako jsou ropa, zemní plyn, zlato, stříbro a další, nebo se vůči nim zajišťovat, a to i s poměrně nízkým kapitálem na obchodování. Existují i fondy, které se specializují na různé skupiny komodit, např. energetické či zemědělské komodity.

Velkou výhodou obchodování s komoditními ETFs jsou poměrně nízké náklady na obchodování a potřebný kapitál (k obchodování postačí skutečně pár set dolarů) v porovnání s futures, kde je alespoň pro krátkodobé spekulace zapotřebí desítky tisíc dolarů. ETFs sami o sobě nejsou pákovým instrumentem, i když na margin s nimi obchodovat pochopitelně lze, proto je snadné profitovat i z dlouhodobých pohybů na trhu.

Nevýhodou komoditních (i indexových) ETF je ale zároveň to, že se u nich velice často vyskytují gapy. To je situace, kdy se otevírací cena na burze nachází ve velké vzdálenosti od své včerejší zavírací ceny. Tento jev nastává z toho důvodu, že s futures na elektronické burze se obchoduje 24 hodin denně a na události tak reagují nepřetržitě, kdežto ETFs se obchodují pouze v burzovní hodiny.

Držení komodit ve své fyzické podobě je u většiny z nich zpravidla problematické, a proto je třeba, aby fond do dané komodity investoval prostřednictvím futures kontraktů. To ale fond může stát dodatečné náklady. Pokud na trhu kontrakty s delší splatností budou mít vyšší cenu, než je aktuální cena na spotovém trhu, což je na trhu s komoditami běžným jevem (označuje se jako contango), fond může mít výrazně nižší výkonnost než samotná cena komodity. Tuto situaci je nyní možné pozorovat například na ETF s ropou (USO) či zemním plynem (UNG). Zatímco cena ropy ode dna v roce 2009 vzrostla o více než 135 %, fond United States Oil (USO), který má ve svém držení futures kontrakty na ropu, zaznamenal za to stejné období výkonnost pouze necelých 60 %. Tento velký nesoulad mezi cenou komodity a výkonem fondu je dán právě dodatečnými náklady při držení futures kontraktů. Pokud chce někdo obchodovat dlouhodobější pohyby, takovým fondům je lepší se raději vyhnout.

Nejzajímavější Komoditní ETFs

streetTRACKS Gold Shares (GLD)zlato
iShares Silver Trust Fund (SLV)stříbro
ETFS Precious Metals Basket Trust (GLTR)drahé kovy

Jedním z nejznámějších a nejobchodovanějších ETFs je GLD, který kopíruje vývoj ceny zlata. Momentálně je GLD třetím největším ETF na světě s tržní kapitalizací převyšující 70 mld. USD.Tento ETF je mezi obchodníky velmi oblíbeným, protože fond drží zlato ve své fyzické podobě díky snadné uchovatelnosti drahého kovu a výkonnost fondu se tak shoduje s vývojem ceny zlata s velkou přesností. Na podobném principu funguje i stříbrný fond SLV, kde výkonnost fondu taktéž velice přesně odpovídá vývoji ceny komodity.

Více o měnových a dluhopisových ETFs se můžete dočíst na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688