Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  13.11.2011 14:22:24

Burzovní manuál pro nový týden na trzích (13.11.2011)


V novém týdnu budou investoři napjatě sledovat situaci v Evropě, především v Itálii. Ve Spojených státech bude důležitá výsledková sezóna ve znamení spotřebitelského sektoru, který nejvíce pomáhá tamnímu ekonomickému růstu. Praha zažije pouze čtyři obchodní dny, hlavní událostí budou hospodářské výsledky NWR.

Wall Street

Akciové trhy ve Spojených státech reagovalo na zprávy z Evropy. Ve středu investoři strachy o Itálii "ani nedutali", díky pátečnímu optimismu se ovšem trhy za celý týden dostaly do zhruba procentního plusu (S&P 500 +0,85 %), mírně zaostal technologický index Nasdaq (-0,28 %).

Trh se tak již několik týdnů drží v pásmu mezi 1 200 a 1 300 body na indexu S&P 500. Tato situace by měla nějakou dobu vydržet, alespoň podle technické analýzy analytika Tomáše Rojíka z Fio banky.

Situaci ve Spojených státech bude stále nejvíce ovlivňovat dění v Evropě.

"Pro lepší náladu v USA nejsou potřeba nějaké nové peníze, stačí, když bude méně katastrofálních zpráv z Evropy," tvrdí Binky Chadha, hlavní stratég pro americké akciové trhy v Deutsche Bank. (zdroj: CNBC)

Po velice klidném týdnu ovšem na trh dorazí i sada důležitých makrodat.

Důležité budou především úterní maloobchodní tržby. Ty tradičně signalizují náladu amerických spotřebitelů. Jejich útraty velice dobře zmapuje i pokračující výsledková sezóna.

Výsledková sezóna se v USA chýlí ke konci. V pondělí budou zveřejněny výsledky Lowe's, v úterý budou reportovat Home Depot, Walmart a Dell. Další výsledky budou zajímat investory zejména ve čtvrtek, kdy bude oznamovat GAP, a v pátek, kdy přijdou na řadu Target a Heinz.

Ve středu pak vyjdou říjnová čísla o průmyslové výrobě a spotřebitelské inflaci. Americká ekonomika podle odhadů ve 3. čtvrtletí rostla o 2,5 %, proto se bude čekat, zda čerstvější makrodata potvrdí lepší ekonomickou výkonnost USA ve srovnání s Evropou.

V uplynulém týdnu velice pozitivně vyzněl průzkum spotřebitelské nálady Michiganské univerzity. Výrazně překonal odhady, nálada je podle "Michiganu" nejlepší za uplynulých pět měsíců.

Burzovní kalendář - USA

 

Americké akcie jsou levné. A budou superlevné

 

Pražská burza

Pražská burza zažila navzdory záplavě hospodářských výsledků poměrně klidný týden, v pátek ovšem kvůli dřívějšímu závěru obchodování nemohla napravit týdenní účet na lepší než mírnou ztrátu (PX -0,84 %).

Nejvíce rostly akcie KIT Digital (+41,4 %). Důvodem byly lepší výsledky za 3. kvartál a pozitivní výhled na rok 2012. Společnost reportovala první čistý zisk v historii (4,8 milionu USD vs. oček. 1,8 milionu USD).

KIT digital čeká hvězdná dekáda

Nejvíce ztratily akcie Komerční banky (6,6 %). Ta v úterý oznámila výsledky za 3. čtvrtletí. Čistý zisk utrpěl vyššími než očekávanými odpisy řeckých dluhů. "V případě Komerční banky je ovšem zajímavý vývoj provozní výkonnosti a pokračující odkup vlastních akcií," komentoval ve svém týdenním shrnutí dění na trzích hlavní analytik J&T Bank Milan Vaníček.

Ve středu svými kvartálními čísly zklamal energetický ČEZ. Čistý zisk 2,45 miliardy (oček. 7,53 miliardy ) zaostal kvůli jednorázovým položkám, společnost však potvrdila výhled do konce roku.

Ve čtvrtek pak Telefónica zakončila výsledkový týden čísly v souladu s projekcemi. Čistý zisk za dosáhl 2,2 miliardy , mírně tedy překonal odhady. Firma potvrdila výhled, což je možná příliš optimistické, akcionáře ovšem dobře naladila možnost distribuce volných peněz akcionářům ve formě vyšší dividendy. Za týden akcie operátora přidaly 5 %.

Výsledková sezóna bude pokračovat v novém týdnu v úterý, kdy svá čísla oznámí pojišťovací skupina VIG. "Očekáváme 11% meziroční růst čistého zisku na 105 milionů eur," říká Milan Vaníček. I VIG oznámí odpisy řeckého dluhu, ale díky nízké expozici nejsou tyto odpisy stěžejní.

Ve středu pak svá čísla oznámí uhelná NWR. Akcie by neměly na výsledky reagovat nějak prudce, firma již dříve zveřejnila čísla o produkci uhlí a nasmlouvaných cenách na příští období.

V příštím týdnu se české akcie budou vyvíjet především v závislosti na dění v Evropě. Ve čtvrtek zůstane pražská burza zavřená kvůli státnímu svátku, pokud se tedy během čtvrtka v Evropě "něco semele", dá se očekávat bouřlivější úvod pátečního obchodování.

Příkladem mohou být akcie rakouské Erste Group Bank, která na dluhovou krizi reaguje velice citlivě. Z pohledu technické analýzy má ještě její kurz prostor pro pokles.

Erste Group Bank: Technická analýza varuje, akcie mohou spadnout až na 330 korun

Burzovní kalendář - ČR

Chcete dividendy? Tak zkuste Venezuelu... nebo zůstaňte v Praze!

Evropa

Evropské akcie reagovaly především na zprávy z Itálie, ale po rozkolísaném obchodování nakonec v pátek zvítězili býci a poslali hlavní indexy za celý týden do plusu (DJ Eurostoxx 50 +1,45 %).

Uplynulý týden byl tradičně ve znamení dluhové krize, změnil se ovšem protagonista - hlavní roli si od Řecka převzala Itálie a odstupující premiér Sylvio Berlusconi.

Výnosy 10letých italských dluhopisů vystřelily nad 7 %, tedy nad hranici, za níž o pomoc musely požádat například Portugalsko a Irsko. Podle analytiků je na tom ovšem Itálie ve srovnání s Řeckem dobře.

Příští týden bude znovu ve znamení politiky. V neděli může být jasno o dalším osudu italské vlády. Nová řecká vláda Lukase Papadimose, velkého zastánce eura, si půjde pro důvěru do parlamentu.

Evropská centrální banka v druhé polovině uplynulého týdne pomohla svými nákupy snížit hrozivé výnosy italských dluhopisů. Konkrétní čísla a možné vyjádření k dalším krokům se dozvíme v pondělí.

Během týdne začalo být také živo okolo Francie. Agentura S&P omylem vylekala svět, když klientům rozeslala zprávu o Francii nadepsanou "DOWNGRADE", tedy snížení (myšleno ratingu). Zprávu dementovala, Evropská komise žádá pečlivé prošetření celé záležitosti.

Francie ovšem je pod drobnohledem finančních trhů. Rozdíl mezi výnosy jejích a německých (bezpečných) 10letých dluhopisů se během týdne dostal na historická maxima.

Prezident Sarkozy ve svém projevu na Štrasburské univerzitě navíc prolomil jedno důležité tabu. "Nakonec u budou dva evropské proudy - silný střed směřující k větší integraci, a zbytek fungující na bázi Evropské unie." Dvourychlostní Evropa se tak podle jednoho z klíčových evropských politiků stává skutečností. (zdroj: CSMonitor.com)

Burzovní kalendář - Evropa

5 pádných důvodů, proč Itálie není Řecko


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (28.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (20.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.11.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (6.11.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (18.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.09.2011Burzovní manuál pro nový týden na trzích (4.9.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688