Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.11.2011 10:15:06

Komentáře k říjnové inflaci - ceny mírně rostou, ale nejsou hrozbou, blíží se růst DPH

Index spotřebitelských cen se v říjnu zvýšil o 0,3 procenta po předchozím poklesu o 0,2 procenta. Meziroční inflace poskočila z 1,8 na 2,3 procenta a poprvé v letošním roce překonala cílovou hodnotu centrální banky. Do inflace v říjnu nejvýrazněji promluvily ceny potravin a oblečení. Jádrová inflace však nadále zůstává nízká a dovoluje ČNB držet politiku nízkých úrokových sazeb.

Ceny potravin se minulý měsíc zvýšily o 0,9 procenta. Zdražily zejména ovoce, zelenina, vejce a sladkosti. Meziroční inflace v cenách potravin se po dezinflaci v minulých měsících opět zvýšila a dosahuje 5,4 procenta.

Po skončení letních slev a výprodejů ceny oblečení v září a říjnu obvykle stoupají. Tentokrát se v říjnu zvýšily cen oblečení o 1,8 procenta, ceny obuvi o 2,7 procenta. Tím by se ale růst cen měl vyčerpat a začátkem příštího roku ho vystřídají zimní slevy.

Ke slovu se opět přihlásily ceny pohonných hmot. V říjnu se zvýšily o 0,5 procenta. Ceny ropy se po předchozím poklesu v obavách z ochlazení růstu globální ekonomiky v říjnu mírně zotavily. Na začátku října klesla cena ropy WTI pod 80 dolarů za barel. V závěru měsíce se opět přehoupla přes 90 dolarů za barel. V listopadu dále stoupají, i přes nejistotu spojenou s pokračováním dluhové krize v eurozóně.

Jádrová inflace je v podstatě nulová a ukazuje na absenci domácích poptávkových inflačních tlaků. Vývoj inflace tak zapadá do obrazu české ekonomiky s klesajícími maloobchodními tržbami a spotřebními výdaji domácností i vlády. Měnová politika ČNB tak může pokračovat s velmi nízkými úrokovými sazbami.

Zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 procent posune na začátku příštího roku inflaci nad tři procenta. Tento efekt však po roce vyprchá a nestane-li se nic mimořádného, měla by se poté inflace vrátit zpět ke dvěma procentům.


David Marek, Patria Finance


Přestože aktuální data překvapila, tak inflace pro českou ekonomiku ani nadále problém nepředstavuje. Určité skupiny obyvatelstva, např. důchodci však pociťují nárůst cen na daleko vyšší úrovni. Rostou totiž především ceny potravin, u určitých položek (pečivo, vejce, rostlinné tuky) meziročně i o více než 10 % ročně, ceny pohonných hmot a energií. Pokud by si tak např. důchodci sestavovali vlastní index spotřebitelských cen, kde by byly redukovány položky typu spotřební elektroniky či rekreace, mohli by jsme dospět k výrazně jiným hodnotám.

 

V příštím roce lze přechodně očekávat zvýšení cen o cca 1 % díky, nyní již potvrzenému, zvýšení dolní sazby DPH na 14 %. Měnověpolitická inflace, tj. celková inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, by podle odhadů ČNB neměla překročit dvouprocentní hranici v 1. čtvrtletí příštího roku.

 

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ



Na zvýšení cen se podepisuje plánovaný růst snížené sazby DPH. Ta se od začátku roku zvedne z deseti na čtrnáct procent, proto zdraží hlavně potraviny, knihy nebo některé služby. Obchodníci zde vidí šanci zvýšit ceny už nyní a mít tak dočasně větší marži na zboží. Ceny výrazně vzrostly v potravinách o 5,4 %; tam nejvíce zdražily oproti loňskému roku například chléb (25,7 %), vejce (14,6 %) a kakao (18,3 %).

Růst cen bez započtení nepřímých daní je v Česku mírný a nepředstavuje pro naší ekonomiku problém. Uvědomuje si to i Česká národní banka, která nechala na svém zasedání minulý týden úrokové sazby beze změny. Spotřebitelé se tak nemusí obávat výrazného růstu cen u zboží mimo sníženou sazbu DPH.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688