TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.11.2011 02:15:05

Vláda projedná zdražení dálničních známek i žádost ministra Pospíšila o 75 milionů na provoz věznic

PRAHA (MEDIAFAX) - Nařízení, kterým se zvedne cena ročních dálničních kupónů o 300 korun na 1500 korun, projedná ve středu Nečasův kabinet. Vláda posoudí i žádost ministerstva spravedlnosti na navýšení rozpočtu o 75 milionů korun, neboť hrozí, že věznice do konce roku nebudou mít na nákup potravin nebo úhradu energií.

Ministerstvo doufá, že zvýšením ceny dálničních známek na 1500 korun získá do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o 750 milionů korun navíc. Ve vyhodnocení dopadů ministerstvo ale přiznává, že celou tuto sumu nemusí získat, protože při navýšení poplatku o čtvrtinu se mohou motoristé snažit obcházet zákon (například jízdou na prošlé kupony) nebo si jich může více vybrat jízdu po nezpoplatněných částech českých silnic. "V případě nižšího zájmu o koupi, zejména ročních kupónů, lze uvažovat o snížení této částky maximálně o pět procent," dodává zpráva. Proto rezort připravil i variantu, která počítá s navýšením o 100 korun.

V případě zvýšení poplatku o sto korun počítá ministerstvo se zvýšenými příjmy ve výši přibližně 250 milionů korun.

Na středeční program premiér Petr Nečas (ODS) dodatečně zařadil i žádost ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který požaduje navýšení rozpočtu o 75 milionů korun na zajištění provozu českých věznic.

Situace je podle Pospíšila kritická a reálně hrozí, že věznice do konce roku nebudou mít na nákup potravin nebo úhradu energií. "Je nepochybné, že při přeplněnosti některých věznic o téměř 30 procent, si nelze dovolit výpadek důležitého provozního celku, například na úseku stravování, bezpečnostních systémů či energetiky. To by mohlo mít fatální následky v podobě hromadného vystoupení vězněných osob a vedlo by to k celkovému zhoršení bezpečnostní situace," varuje ministerstvo.

Po týdnu se ministři vrátí i k projednávání novely exekučního a občanského soudního řádu. Ta počítá s tím, že k provedení exekuce by soudní exekutor do budoucna nemusel čekat na pověření soudu. Takový krok by měl podle představ rezortu přinést úlevu soudcům.

"Vypuštění rozhodování o nařízení exekuce by mělo přispět ke zrychlení exekučního řízení a zároveň k odbřemenění soudů od agendy, která je spíše formální a z hlediska ochrany oprávněného neefektivní. Soudy by se tak mohly soustředit na rozhodování ve věcech, jež formální povahu nemají, např. o návrzích na zastavení nebo na odklad exekuce, o nichž nerozhodl exekutor, nebo o opravných prostředcích proti rozhodnutím exekutorů. Uvolnění kapacit soudů by mohlo vést i k intenzivnějšímu výkonu dohledu nad činností exekutorů," nastiňují autoři návrhu svoji představu.

Novela občanského soudního řádu navíc vymezí i druhy pohledávek, které bude moci vymáhat pouze soud, a ty, u kterých dostane věřitel na výběr a sám se tak bude moci rozhodnout, zda se svých peněz pokusí domoci prostřednictvím soudu či exekutora. Výlučné oprávnění rozhodovat ve věcech, které se týkají nezletilých dětí, vykázání ze společného obydlí či vyklizení bytu s bytovou náhradou, by přitom připadlo soudci. Mezi soudem a exekutorem by pak mohla volit například osamělá matka, která se domáhá pohledávky na výživném nebo příspěvku na výživu.

Kabinet Petra Nečase (ODS) dále posoudí i návrh na jmenování zmocněnce pro dálnici D1 nebo aktualizovaný plán státní kulturní politiky. Ministr Jiří Besser (za TOP 09) totiž musí kvůli poklesu výdajů státního rozpočtu na podporu české kulturní politiky přistoupit k redukci některých plánů pro následující tři roky.

Petra Hrubá, Jan Drahorád, Veronika Žižlavská, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688