Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  07.11.2011 12:09:05

Souhrn 44. týdne - Řecké báje a pověsti a týden centrálních bank

Souhrn dění 44. týdne od 31. října – 4. listopadu 2011

O      Evropská centrální banka překvapivě snížila sazby

O      Česká národní banka naopak nechává sazby nezměněny

O      Referendum se v Řecku nejspíše neuskuteční

O      Ministerstvo financí ČR snížilo odhad růstu HDP pro příští rok na 1 %


Řecké báje a pověsti

V aténských ateliérech se začal točit další díl nekonečné řecké ságy. Stejně jako předchozí části i tato se setkala s okamžitým úspěchem a odezvou publika, tj. finančních trhů a evropských politiků. Hlavní zápletkou nového dílu je pro změnu referendum. Řecký premiér Papandreou totiž nastínil možnost vypsat lidové hlasování k dohodnuté finanční pomoci z posledního summitu EU. Okamžitě si tím vysloužil nevoli od evropských politických protějšků, kteří mu dali jasně najevo, že do doby než dojde k referendu, neuvidí Řekové ani cent. Podle průzkumů by se většina Řeků postavila proti pomoci, čímž by byl osud země zpečetěn a ta by byla nucena vyhlásit státní bankrot. Eurozóna by tak nejspíše přišla o jednoho z „elitních“ členů měnové unie. Podle posledních zpráv nakonec asi z referenda stejně sejde.

Jinak týden patřil centrálním bankéřům. V úterý a ve středu zasedal americký Fed a čekalo se, zda jeho šéf B. Bernake po skončení zasedání oznámí další kolo kvantitativního uvolňování. Nic co by potvrdilo QE III však z úst centrálního bankéře nezaznělo a i reakce trhů byla relativně slabá. To o den později v německém Frankfurtu bylo o poznání živěji. Evropská centrální banka ECB totiž snížila hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 1,25 %. S tím se moc nepočítalo a euro se dočasně dostalo pod prodejní tlak, který ale nakonec nevyústil v další oslabení evropské měny. Nástupce J. C. Tricheta Ital Mario Draghi na následné tiskové konferenci varoval, že se eurozóna ke konci roku může dostat do mírné recese a odhad růstu HDP bude s největší pravděpodobností korigován směrem dolů. Výkup dluhopisů postižených zemí, především Itálie a Španělska, označil Draghi za dočasný.

Na devizovém trhu bylo rušno. Vůči euru se koruna z pondělních ranních hodnot kolem 24,70 EUR/CZK poměrně rychle přehoupla přes hranici 25 EUR/CZK a v úterý večer se již pohybovala vysoko nad ní, na úrovni 25,20 EUR/CZK. Koruna se tak dostala na nejslabší hodnoty v tomto roce. Karta se obrátila ve čtvrtek, kdy ECB překvapivě snížila sazby a umožnila koruně návrat pod výše zmíněnou hranici. V pátek ve 15 hodin se jedno euro prodávalo za zhruba 24,97 koruny. Vůči dolaru bylo obchodování o poznání volatilnější, což je na tomto měnovém páru pravidlem. V prvních dvou dnech pracovního týdne si koruna připsala značné ztráty a oslabila až na úroveň 18,50 USD/CZK. V druhé polovině týdne byl vývoj opačný a obchodování se přiblížilo zpět k hranici 18 USD/CZK.

Ve čtvrtek zasedala Bankovní rada České národní banky ČNB a hlasovala o nastavení úrokových sazeb. K překvapení nedošlo a hlavní sazba (2týdenní repo) zůstala zachována na úrovni 0,75 %, když 6 členů hlasovalo pro zachování sazeb a 1 člen pro snížení o 25 bodů. Mezi bankéři se tak po delší době objevují první holubice (přívrženci snížení sazeb). ČNB zároveň výrazně zhoršila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok z původních 2,2 % na 1,2 %. K podobnému kroku se v říjnové makroekonomické predikci odhodlalo i Ministerstvo financí v ČR, které v příštím roce počítá s růstem HDP na úrovni 1,0 %. V následujícím týdnu se dočkáme záplavy ekonomických dat, které nastíní směr vývoje českého hospodářství.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA Cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688