Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  07.11.2011 11:59:05

Kolik stojí vítězné Nejabsurdnější poplatky ve vaší bance ? Časové srovnání vývoje

V průběhu letních měsíců jsme vám na stránkách www.bankovnipoplatky.com přinášeli seriál článků mapující současnou kondici bankovních poplatků, které v soutěži o nejabsurdnější bankovní poplatek hlasující poslali na první místo jednotlivých ročníků. Unikátní výstupy jednotlivých dílů čtenářsky velmi atraktivního seriálu pro vás shrnujeme v tomto souhrnném materiálu.

Klientsky nejpřívětivější vítěz? Fio banka!

 

Pokud bychom měli vyhlásit banku, která je z pohledu nejabsurdnějších bankovních poplatků ke svým klientům nejpřátelštější, byla by to jednoznačně FIO banka. Ta totiž všechny služby, jejichž zpoplatnění čtenáři našeho serveru pasovali v jednotlivých letech na nejabsurdnější bankovní poplatek, poskytuje svým klientům zdarma, a to včetně nejabsurdnějšího poplatku z ročníku 2010 za výběr hotovosti na přepážce (pokud je tato hotovost nad 1000 Kč).

.

Slovo „zdarma“ hojně nalézáme i u dalších nízkonákladových bank, tedy u ZUNO banky a mBank, avšak ty na svých obchodních místech neposkytují hotovostí transakce, jejichž zpoplatnění je mezi bankovními klienty, a speciálně mezi čtenáři našeho serveru, velmi „oblíbené“.

.

Zajímavé jsou však i výsledky ostatních bank. Některé banky, které mají obecně pověst bank pro náročnější klientelu (např. Citibank či GE Money Bank), z cenového srovnání služeb vycházejí relativně dobře. U největších českých bank jsou stále problematickými a tvrdě kritizovanými položkami poplatek za příchozí platbu a poplatek za výběr hotovosti na přepážce.

.

Samozřejmě že jde jen o shodu náhod, ale je nutné konstatovat, že výše některých poplatků u tuzemských bank je až „kartelově“ podobná. Podívejte se sami v následující tabulce a do textu pod ní, kde jsou jednotlivé položky vysvětleny. A pokud máte nějaké zajímavé zkušenosti s vaší bankou, ať pozitivní či negativní, dejte nám o nich vědět v diskusi pod textem…

 

Věnujte pozornost doplňujícím informacím v textu pod tabulkou:

 

Česká spořitelna

2005: Česká spořitelna svým klientům účtuje 5 za příchozí platbu a navíc 2 clearing ČNB v případě, že jde o platbu z jiné banky. Poplatek za příchozí platbu se neplatí u účtů Xkonto, cena není stanovena ani pro účty založené do 30. 9. 2006 s názvem Xtra konto, ani pro Šikovné spoření České spořitelny, Šikovné spoření České spořitelny Plus a Internetové spoření České spořitelny.

2006: V rámci produktů a služeb Standard je možné výběry z bankomatů ČS paušálně předplatit. Pro Osobní účty Absolvent, Student a Junior za 0 měsíčně (tedy automaticky zdarma), u Osobního účtu ČS za 29 měsíčně. Výběry z vlastních bankomatů zdarma pro soukromou klientelu jsou také u Exklusive konta (10x v měsíci, nezakládá se od 1.7.2011), u X konta (2x, nezakládá se od 31.10.2006, platí i pro účty Xtra konto), u Výhodného programu 2x, od 8.8.2007 se nezakládá), u Komplexního programu (5x, od 8.8.2007 se nezakládají) a u Senior účtu (1x, od 8.8.2007 se nezakládají).

2007: Jedná se o Osobní účet České spořitelny, který je zcela zdarma.

2008: Banka "nadměrný vklad" svým klientům v segmentu fyzických osob – občanů neúčtuje, je zdarma.

2009: Vklad hotovosti na přepážce je v ČS zdarma.

2010: Za výběr hotovosti v bance s největším počtem klientů zaplatíte 65 .

 

ČSOB

2005: V ČSOB platí klienti po 6 za každou příchozí platbu, ať jde o transakci tuzemskou, nebo o transakci plynoucí ze zahraničního účtu.

2006: U dětských a studentských kont lze z vlastních bankomatů vybírat neomezeně. U ČSOB Konta dostanete 2 výběry zdarma, u ČSOB Aktivního konta 5x zdarma, u ČSOB Exkluzivního konta jsou výběry zdarma z ATM ČSOB neomezené.

2007: V bance běžný účet pořídíte za 30 měsíčně. Již nenabízené ČSOB Osobní konto vyjde majitele na stejný poplatek.

2008: Příplatek za zpracování hotovosti připisované na běžný účet v souhrnném objemu větším než 1 mil. je ve výši 0,1 % vkládané částky. Klient platí za každé zpracování hotovosti, pokud souhrnný objem hotovosti na jeho všechny běžné účty vedené v i cizí měně během 1 měsíce přesáhne 1 mil. nebo ekvivalent 1 mil. . Do souhrnného objemu není započítávána hotovost zpracovaná prostřednictvím vkladového bankomatu.

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Na přepážkách ČSOB vyberete hotovost za 60 .

 

Komerční banka

2005: U Komerční banky zaplatí klient za příchozí platbu (mimo připsaných inkas) 5 , nadto další 2Kč příplatek za platby zpracované prostřednictvím mezibankovního platebního styku. U balíčků Můj účet a G2.2 je tato služba poskytována zdarma.

2006: U dětské Prima karty v KB je výběr z vlastního bankomatu zcela zdarma. U ostatních typů debetních platebních karet činí cena za výběr z vlastních ATM 5 , avšak za každou platbu u obchodníka vám bude v následujícím měsíci odečten poplatek za jeden výběr z bankomatu KB. Pokud tedy zaplatíte v srpnu 5x u obchodníka, máte nárok na 5 výběrů v KB síti bankomatů zdarma.

2007: Bankou propagovaný balíček "Můj účet" (68 ) nabízí možnost získat polovinu z měsíčního poplatku zpět při splnění vymezených podmínek.

2008: Klient zaplatí 75 za zpracování každého vkladu platné adjustované hotovosti nad 500.000 předané přes přepážku majitelem účtu nebo oprávněnou osobou a vklad mincí nebo smíšený vklad bankovek a mincí v (v případě, že vklad obsahuje do 50 kusů mincí) na běžný účet fyzické osoby v , stejně jako za vklad platných cizoměnových bankovek na běžný cizoměnový účet klienta fyzické osoby vedený ve stejné měně.

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Výběr hotovosti z korunového účtu stojí 60 , levněji může vyjít výběr z účtu v cizí měně – přijde vás na 2 %, minimálně 50 .

 

UniCredit Bank

2005: V rámci banky jsou příchozí platby zdarma, 6 klient zaplatí jen za peníze, které na v bance vedený účet přistanou z jiného bankovního ústavu.

2006: Všechny výběry z vlastního bankomatu jsou zahrnuty v ceně Studentského konta, Konta Partners, Konta Mozaika, Konta Komplet a Konta Exklusive. 2 výběry zdarma mají klienti Expresního konta.

2007: Pro potřeby zúčtování termínovaných vkladů, ke spořicím účtům, pro zúčtování poplatků v souvislosti s pronájmem bezpečnostní schránky, pro zúčtování splátek úvěrů nebo pro zúčtování obchodů s cennými papíry je možné založit technický účet, na kterém jsou zdarma následující služby: otevření a vedení účtu, vklady hotovosti na účet a tuzemské příchozí platby.

2008: Banka nadměrný vklad nezpoplatňuje, vklady v na účty jsou zdarma. Nicméně v sazebníku najdeme položku - Zpracování neroztříděné hotovosti – která stojí 1 500 za každý 1 mil. . Vnímáme to tak, že v momentě, kdy je hotovost roztříděná poplatek se neúčtuje, tudíž v tabulce uvádíme zdarma.

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Výběr hotovosti z účtu přijde klienty na 55 , za neohlášený výběr nad 500.000 si klienti musí dost připlatit (1.000 ). U Konta Partners je jeden výběr měsíčně zdarma.

 

GE Money Bank

2005: U Konta Genius Start služba stojí 5 , za položku vzniklou z inkasa došlou na účet klienta zadaného na obchodním místě GE nebo přes přímé bankovnictví pak zaplatíte 3 . Banka nic neúčtuje u Konta Genius Active, Genius Optimal ani Genius Gold.  U Konta Genius Student se platí pouze za položku z inkasa zadaného prostřednictvím služby přímého bankovnictví nebo na obchodním místě GE Money Bank, a to 3 .

2006: Poplatek 15 za výběr z vlastního bankomatu platí klienti s Kontem Genius Start. U Konta Dětský Genius jsou první dva výběry zdarma, další za 15 . U kont Genius Active, Genius Optimal, Genius Gold, Genius Dual a Genius Student je neomezený počet výběrů zdarma.

2007: Zpoplatněné je konto Genius Active Start. Konto Genius Active: Při průměrném měsíčním zůstatku na běžném účtu od 250 000 za vedení účtu v období neplatíte. Konto Genius Gold: Při zůstatku všech vkladů klienta nepodnikatele od 1 000 000 k 20. dni v měsíci, který je předmětem poplatku. Platí pouze pro nejdříve založený účet jednoho klienta. Zůstatek je stanoven automaticky jako součet všech vkladů klienta fyzické osoby nepodnikatele na běžných účtech v libovolné měně, spořicích účtech, vkladních knížkách a termínovaných vkladech v libovolné měně vedených u GE Money Bank a dále peněžních prostředků investovaných do podílových fondů v CZK v nabídce GE Money Bank.

2008: GE Money poplatky za nadměrný vklad neúčtuje.

2009: Vklad hotovosti na přepážkách GE je zdarma.

2010: Výběr v GE Money stojí standardně 60 , ale u konta Genius Gold je tato služba zahrnuta v ceně. Mladí majitelé konta Dětský Genius mohou bez poplatku vybrat peníze jednou měsíčně.

 

Raiffeisenbank

2005: Pro klienty eKonta nebo Student je příchozí platba zdarma. Pro klienty vlastnící samostatné běžné účty stojí 5 (v rámci banky) nebo 7 (platba z jiné banky).

2006: Raiffeisenbank nabízí svým klientům první dva výběry z bankomatu RB v daném měsíci zdarma, každý další pak za 9,90 .

2007: Pokud klient vlastní eKonto Prémium, při splnění podmínky součtu příchozích plateb za měsíc min. 25 tisíc nebo úspory a investice v bance jsou min. 500 tisíc je zdarma.

2008: Ačkoliv má banka v sazebníku uveden „Příplatek za vklad hotovosti nad 500 000 “, majitelé eKonta, účtu Student i ostatních samostatných běžných účtů najdou v odpovídající kolonce potěšitelné „zdarma“. Banka však na základě sazebníku může účtovat sankci za nedodržení podmínek smlouvy o vkladu hotovosti v uzavřeném obalu při vkladu hotovosti do 1 mil. (500 ) a při vkladu nad 1 milion (700 ).

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Pro majitele eKonto a konta Student platí, že první výběr v měsíci je zdarma, další výběry přijdou na 60 . U samostatných běžných účtů poplatek vyjde na 60 nebo ekvivalent v jiné měně. Za výběr hotovosti nad 500 tisíc za den je ale vybírán poplatek 0,15 % z celkového vybíraného denního objemu připadajícího na jeden účet. Poplatek si přitom vyhrazuje požadovat už při nahlášení výběru.

 

Poštovní spořitelna

2005: Poštovní spořitelna poplatek za příchozí platby svým klientům neúčtuje.

2006: Poplatek za první dva výběry v měsíci neplatí klienti od 10 let do 26 let – mají je zdarma.

2007: Era online účet je zdarma pro klienty, kteří mají na účtu v předchozím měsíci zůstatek alespoň 15.000 , jinak je za 50 měsíčně. Era Osobní účet stojí 34 měsíčně, avšak pro osoby nad 28 let, kterým ČSSZ posílá na účet starobní důchod, je za 8 .

2008: Banka nic jako nadměrný vklad nestanovuje.

2009: Vklad zdarma je možné provést prostřednictvím vkladomatů, na přepážce zaplatíte je 9 .

2010: Výběr v Poštovní spořitelně podražil, ale přesto je cena relativně příznivá. Místo dřívějších 26 dnes přijde na 35 .

 

Citibank

2005: I v Citibank jsou příchozí platby zdarma, a to jak platby tuzemské, tak všechny platby ze zahraničí.

2006: Za vlastní bankomaty jsou brány všechny bankomaty sítě EURONET na území ČR. Dva výběry v síti EURONET mají klienti Citibank zdarma, další výběry jsou za 19 . Klienti exkluzivního Citibank účtu mají zdarma výběry ze všech bankomatů na světě.

2007: Citibank, jež svým klientům nenabízí obyčejný běžný účet, ale balíčkový účet Citikonto (zdarma při splnění podmínek, či 299 měsíčně), v tabulce není uvedena.

2008: Nadměrný vklad neexistuje.

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Citibank má poplatky odstupňované podle objemu výběru. Do 2 milionů vyjde na 49 , výběr do 5 milionů stojí 300 , výběr do 10 milionů pak 1.000 , do 20 mil. 2.000 a nad 20 mil. zaplatíte 3.000 .

 

mBank

2005: Příchozí platby v mBank jsou zdarma.

2006: Pokud objem plateb kartou u obchodníků v daném měsíci do 1999,99 : 3 výběry po 9 , 4. a další 35 . Pokud objem plateb kartou 2000-2999,99 : 1x 0 , 2. a 3. výběr 9 , další 35 . Objem plateb 3000-3999,99 : 2 výběry zdarma, 3x výběr 9 , další 35 . Když objem plateb nad 4000 : 3x zdarma, další 35 .

2007: Oblíbené mKonto od mBank je zdarma zcela zdarma.

2008: Banka hotovostní operace ve svých obchodních místech (kioscích) neumožňuje.

2009: Banka hotovostní operace ve svých obchodních místech (kioscích) neumožňuje.

2010: mBank ve svých kioscích neprovádí hotovostní operace, poplatek 35 platí pro výběr v jiných bankách v ČR (služba cash advance).

 

LBBW

2005: LBBW účtuje svým klientům za příchozí platbu 2 . V rámci balíčku 5 za 50 lze příchozí platby zdarma zvolit mezi 5 služeb zahrnutých v ceně 50 měsíčně. U Qkonta hypotéka (299 měs.) a VIP konta (499 měs.) jsou všechny příchozí platby v rámci ceny.

2006: Za výběr z každého bankomatu v ČR zaplatí klienti LBBW 6,50 .

2007: Q konto je zdarma, při otevření na něj klient musí vložit alespoň 500 .

2008: Banka dle sazebníku vklad jako takový nezpoplatňuje, ale nepřímo klienty stejně „stáhne“ – za každý započatý 1 milion hotovosti totiž účtuje poplatek za zpracování ve výši 1.500 .

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Klienty výběr hotovosti na přepážce vyjde na 55 .

 

Volksbank

2005: Volksbank poskytuje tuzemské příchozí platby pro své klienty zdarma.

2006: Za výběr z bankomatu Volksbank zaplatíte 3 , cenově zvýhodněný je i výběr z bankomatu ČSOB (6 ).

2007: Domácí konto u Volksbank je zdarma jen za podmínek příchozí platby v min. výši 15.000 měsíčně, a alespoň 5 odchozích plateb. Standardní běžný účet získáte za 47 měsíčně.

2008: Za vklad neroztříděných bankovek nad 500.000 v průběhu jednoho dne banka vybírá příplatek ve výši 0,1 % z vložené částky, maximálně však 1.000 .

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Volksbank účtuje 60 za výběr hotovosti z účtu, a pokud v průběhu jednoho dne přesáhne vybíraný objem 250.000 pak dalších 0,15 % z celkové částky. Poplatky se zúčtují k poslednímu dni kalendářního měsíce.

 

FIO banka

2005: Ve FIO klienti neplatí za tuzemské příchozí platby a ani za platby směřující na jejich účty ze Slovenska.

2006: FIO banka nabízí prvních deset výběrů v měsíci v bankomatech Pharro zdarma, další je za 6 . Zvýhodněné jsou i výběry v síti ČSOB, a sice za 6 .

2007: Za účet ve FIO bance nic neplatíte.

2008: Vklady jsou zdarma. V případě, že mezi výběrem z libovolného účtu (resp. výběry z libovolných účtů) a vkladem na libovolný účet (resp. vklady na libovolné účty) realizovanými jednou fyzickou osobou uplyne lhůta kratší než 90 minut, bude bankou každý takto realizovaný vklad zatížen poplatkem ve výši 60 .

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Nad 1000 Kč neplatíte nic, do 1000 Kč „regulačních“ 30 . Banka má v sazebníku i jinou zajímavost. Pokud mezi výběrem a vkladem neuplyne 90 minut, bude každý vklad následující po výběru zpoplatněn částkou 60 .

ZUNO

2005: V ZUNO bance jsou všechny příchozí platby nezpoplatněné.

2006: Za vlastní bankomaty brány ATM sítě Raiffeisenbank. Výběry zdarma jsou pouze v rámci ÚČTU PLUS, a to ty o objemu nad 1000 Kč. Za všechny ostatní zaplatíte 18 .

2007: "ÚČET" máte zcela zdarma bez podmínek. "ÚČET PLUS" je zdarma při splnění podmínky nákupy kartou nad 5.000 měsíčně nebo na účtu objem vkladu v daném měsíci 200.000 .

2008: Banka hotovostní operace na svých pobočkách neposkytuje.

2009: Banka hotovostní operace na svých pobočkách neposkytuje.

2010: Banka výběry ve vlastních bankách neposkytuje, v cizích bankách je výběr na přepážce za 118 .

 

Equa bank

2005: V Equa bank (dřívější Banco Popolare) klienti za příchozí platby neplatí.

2006: Za vlastní bankomaty jsou brány bankomaty ČSOB v ČR a na Slovensku, za výběr z nich klienti zaplatí 6 .

2007: Zdarma je jak základní běžný účet, tak On-line konto.

2008: Equa bank zpoplatňuje vklady hotovosti nad 1 milion a  to částkou 0,1 % z vkladu, když je to do 3 milionů , a 0,2 % vkladu, když je prostřednictvím přepážky deponováno více než 3 miliony .

2009: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010: Za výběr do jednoho milionu neplatíte nic, mezi 1 – 3 miliony 0,1 procenta z vybírané částky, za výběr nad 3 miliony pak o desetinu procentního bodu více. Uvedené limity platí pro jeden den.

 

NEPŘEHLÉDNĚTE VŠECHNY JEDNOTLIVÉ DÍLY:

KDE PLATÍTE NEJABSURDNĚJŠÍ POPLATEK ROKU 2010?

NEJABSURDNĚJŠÍ POPLATEK ROKU 2009 – NEJPRVE ABSURDNÍ, PAK ZRUŠEN ZÁKONEM

NEJABSURDNĚJŠÍ POPLATEK 2007 - KDE PLATÍTE ZA VEDENÍ ÚČTU?

ABSURDNÍ POPLATEK 2006 STÁLE EXISTUJE! NA VÝBĚRECH Z VLASTNÍHO BANKOMATU BANKY RÝŽUJÍ!

ABSURDNÍ POPLATEK 2005: I DNES PLATÍ MILIONY KLIENTŮ ZA PŘÍCHOZÍ BEZHOTOVOSTNÍ PLATBU! 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688