TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  07.11.2011 08:01:49

Sociální dávky se budou vyplácet na jednom místě, rozhodli opět poslanci

PRAHA (MEDIAFAX) - Novelu o hmotné nouzi zavádějící výplatu sociálních dávek na jednom výplatním místě, karty sociálních systémů a povinnost uchazečů o zaměstnání evidovaných na Úřadu práce vykonávat veřejně prospěšné práce schválili v neděli před půlnocí ve sněmovně koaliční poslanci a přehlasovali tak Senát.

V neděli dolní komorou schválená novela obsahuje ustanovení, podle kterého musí lidé pobírající déle než dva měsíce příspěvek v nezaměstnanosti přijmout nabídku úřadu práce a vykonávat veřejně prospěšné práce. Když odmítnou, nebudou již déle považováni za osoby v hmotné nouzi a budou přijímat pouze existenční minimum.

V případě, že jim úřad práce nabídku neučiní, budou moci dávky čerpat i nadále. Ustanovení se nebude týkat seniorů nad 68 let, invalidních důchodců, lidí práce neschopných nebo lidí pečujících o malé dítě.

Novela má podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) zjednodušit a zpřehlednit systém sociální ochrany, snížit administrativní zátěž a zvýšit klientský komfort pro osoby, který systém využívají.

Má se proto sjednotit výplata sociálních dávek na jedno výplatní místo. Tím by byl Úřad práce České republiky. Agendu má vykonávat všech jeho 409 poboček. Dosud byly dávky vypláceny na 415 místech.

V současné době se sociální dávky vyplácejí na třech různých úrovních státní správy a samosprávy. Podle novely bude o dávkách nově rozhodovat Úřad práce České republiky jako jediný orgán. Úřady práce budou podle návrhu zároveň jednotným místem kontaktu žadatelů o dávky. Nově na ně přechází agenda dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči a také výkon inspekce poskytování sociálních služeb.

Novela o hmotné nouzi také sjednocuje výši vyplaceného rodičovského příspěvku. Ať již rodič zůstane na rodičovské dovolené dva, tři, nebo čtyři roky, celkem od státu dostane 220 tisíc korun. Měsíční dávka se vypočítá podle toho, kolik let doma zůstane.

Rodiče, kteří se rozhodli pro tříletou variantu rodičovské dovolené, si tak pohorší. Přijdou zhruba o 500 korun měsíčně. Změna se bude týkat lidí, kteří požádají o rodičovskou dovolenou po 1. lednu 2012.
Zpřísní se vyplácení příspěvku na péči zdravotně handicapovaných. Ten bude vyplácen oprávněné osobě, která bude muset na požádání doložit správnost čerpání. Příspěvek na péči se však pro děti od jednoho roku do 18 let zvýší z pěti tisíc na šest tisíc korun.

Další změnou budou nové podmínky pro vyplácení příspěvku na bydlení. Dobu jeho poskytování novela omezuje na 84 měsíců během 10 let. Opatření má podle ministerstva práce motivovat lidi k tomu, aby řešili svou neúnosnou bytovou situaci. Výjimku budou mít zdravotně postižení, jimž stát poskytl příspěvek na úpravu bytu, lidé žijící v bytech zvláštního určení a lidé starší 70 let.

Nadále se totiž již podle sociální reformy nebudou vymezovat celé chráněné pracovní dílny. V systému je mají nahradit chráněná pracovní místa. V praxi to bude znamenat, že i běžní zaměstnavatelé budou nabízet zdravotně handicapovaným práci.

Pro zajištění vyšší efektivity při správě a distribuci sociálních dávek se bude používat Jednotný informační systém práce a sociálních věcí. Ministerstvo plánuje rozšířit způsoby, jak se dávky poskytují, o elektronický platební prostředek, multifunkční 'kartu sociálních systémů'. Ta bude mít identifikační funkce i platební funkce. Nahradí zároveň funkci průkazů TP, ZTP a ZTP/P.

Tomáš Paták, Karolína Brožová, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688