Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  06.11.2011 13:06:14

Rath obludnou buzeraci zastaví, dostane-li k tomu v budoucnu příležitost


Když se po volbách poprvé setkali v televizním studiu Leoš Heger a David Rath, bylo to 15.8.2010, tak tento duel byl překvapivý hned ze dvou důvodů. Ministr zdravotnictví zaujal, na politika, nesmírně sympatickým projevem, v plejádě našich zastupitelů působil jako ryzí diamant v hromadě šmuků. Jeho seriózní, až noblesní, vystupování jakoby změnilo i hejtmana Ratha, vyhlášeného prostořečníka. Ocenil zkušenosti a erudici partnera a předvedl, že umí verbál ní ukázněností ocenit váženého duelanta.
Náš tehdejší komentář tuto skutečnost reflektoval, nicméně jak šel čas, tak ministrův styl zůstal konstantní, nicméně v komentářích k nedělním diskusním pořadům se objevily takové věty jako: "Smůla ministra je v tom, že se do funkce dostal (ale neodmítl!) v nedobré době." nebo "Jako lišák se dlouhodobě projevuje i ministr Leoš Heger, který dokáže na pohled velmi seriózně hovořit o čemkoli s trvale otevřenými vrátky, které krátce po prohlášeních zavírá."
Po dnešní Partii není nutné z podobných charakteristik nijak zvlášť slevovat. Její průběh se nevyznačoval výraznou změnou, byl oboustranně distinguovaný, i když "Hegerů stín" znatelně zvýšil tlak. Dovolával se dokonce ministrova svědomí, což ten razantně odmítl s tím, že si ho hlídá sám.
První se dostalo na řadu aktuální dění ve sněmovně, obstruování opozice a kontraopatření koalice. Rath akcentoval protiústavnost těchto kroků, Heger jalovost vystupování řečníků, což může před Ústavním soudem vést ke zjištění, že samotným předlohám norem bylo věnováno podstatně méně času než doprovodnému balastu.
Pokud jde o reformy, tak hejtman zapochyboval o oprávněnosti takového označení, považuje je za pouhou marketingovou značku, obává se značného časového přesahu navrhovaných zákonů, nelíbí se mu redefinice ustálených pojmů. Heger v poklidu konstatoval, že se v podstatě nic nemění, lékař zůstane lékařem, bude se dál poskytovat péče jako dosud. Ve věci pojmosloví upozornil na potřebu jasnějšího definování, řada z nich používaných se časem sice zaběhla, nemá však oporu v právní normě.
Rath kritizoval připravovanou nákladnou a zbytečnou přeregistraci, označiv ji za totalitní buzeraci. Pan ministr opět uklidňoval, že půjde o jednoduché administrativní opatření, každý lékař jen požádá o potvrzení původní registrace, smyslem je vyspravení dat, jakási inventura. Rath oponoval, že už máme tři registry (lékařská komora, pojišťovny, kraje) takže smysl vidí spíše v totální destrukci zdravotní sítě.
Zůstáváme, splňte sliby.
To má být nové heslo, s nímž mají lékaři reagovat na nižší než očekávané přidání platů od roku 2012. Rath vyjádřil své pochybnosti, které měl již v okamžiku dání slibu, mimo jiné proto, že nemocnic se určitě dotkne zvýšení dph. Zároveň argumentoval obecnou aritmetikou, neboť podle jeho informací rozpočet počítá s 5% snížením přídělu finančních prostředků v příštím roce. Jeho oponent zmínil, že pojišťovny obvykle poněkud přehánějí, rovněž i požadavky zdravotnických zařízení bývají nadsazené. Dodal, že mzdy zdravotníků se proti očekávání zvedly už letos. Zdůraznil nutnost dobrého hospodaření, s nímž mají některé nemocnice potíže. 
Vzhledem k časové tísní dostal David Rath příslovečnou "poslední větu," Leoš Heger se tak již nedostal k ukázání připravených grafů, které měly zřejmě jeho tvrzení podpořit.

Další informace a zajímavosti  zde, s nějaký čas již otevřenou stránkou DUSTERforum, věnovanou populárnímu rumunskému SUV i krátké glosy z popoledních Otázek VM


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688