TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  05.11.2011 09:15:37

KB v úterý zveřejní výsledky hospodaření za 3. čtvrtletí, nejspíš je ovlivní odpisy řeckého dluhu (5.11.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Komerční banka (KB) v úterý zveřejní výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí letošního roku. Podle analytiků je výrazně ovlivní to, zda ztrátu hodnoty řeckých dluhopisů odepíše banka už teď, nebo odpisy zahrne až do výsledků čtvrtého čtvrtletí.

"Klíčovým otazníkem výsledků za třetí čtvrtletí 2011 bude to, zda KB už v tomto kvartále přistoupila k odpisu další části řeckých státních dluhopisů ze svého AfS portfolia. Připomínáme, že KB ve výsledcích za druhé čtvrtletí 2011 odepsala 1,66 miliardy korun těchto bondů (21procentní haircut nominální hodnoty plus odpis nákupní prémie), summit EU minulý týden předběžně odsouhlasil navýšení dobrovolného haircutu na
50 procent, což by podle nás mělo být pro management KB požadovaným signálem k dalšímu odpisu," upozornil hlavní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, který se specializuje na bankovní trh.

Situace je však stále komplikována nejasností detailů dohody a dalšími jednáními, proto nelze podle Hatlapatky vyloučit ani variantu posunutí odpisu až na čtvrté čtvrtletí 2011, kdy už by měly být jasněji stanoveny klíčové prvky dohody (z pohledu valuace KB je přitom nevýznamné, zda odpis přijde ve třetím čtvrtletí nebo ve čtvrtém). "Ve hře je podle nás také možnost přecenění na tržní hodnotu, což by znamenalo spíše 60procentní než 50procentní haircut a dodatečných 0,66 miliardy korun odpisu (tedy celkový odpis 2,41 miliardy korun)," poznamenal Hatlapatka.

"My v základním scénáři počítáme s dodatečným odpisem v třetím čtvrtletí 2011 ve výši 1,75 miliardy korun (tedy celkový odpis by se dostal na úroveň 50 procent hodnoty bondů plus celkový odpis prémie), což by znamenalo nárůst celkových nákladů rizika na více než 2,2 miliardy korun a meziroční pokles čistého zisku na námi odhadovaných 1,87 miliardy korun (tedy meziroční pokles o 46 procent).

Pokud by KB ve 3Q k dalšímu odpisu nepřistoupila, tak očekáváme čistý zisk za třetí čtvrtletí ve výši 3,3 miliardy korun, tedy meziročně o 5,3 procenta méně. Při třetí variantě, 60procentním haircutu ve třetím čtvrtletí, by čistý zisk KB propadl na 1,33 miliardy korun," přiblížil možné scénáře analytik společnosti Cyrrus.

Hlavní příčinu meziročního poklesu zisku třetím čtvrtletí i bez vlivu odpisu řeckých dluhopisů vidí Cyrrus v rychleji rostoucích provozních nákladech než "Provozní náklady predikujeme meziročně zhruba o sedm procent vyšší, výnosy naopak budou zřejmě stagnovat, hlavně kvůli negativnímu vývoji výnosů z obchodování a také rostoucím konkurenčním tlakům u poplatků a provizí. Náklady rizika bez odpisu řeckého dluhu by měly být mírně nad 500 milionů korun, což odpovídá celoročním CoR na úrovni 54 bazických bodů," doplnil Hatlapatka.

Podle Cyrrusu je si trh dobře vědom odpisu řeckých bondů a měl by tedy mít slabší výsledky započítány. "Investory bude nepochybně také zajímat výhled dividendy, od managementu v tomto směru nicméně zatím žádné informace neočekáváme," uzavřel predikci Hatlapatka.

KB hospodařila v prvním pololetí letošního roku s čistým ziskem 5,478 miliardy korun, což je meziročně o 15,5 procenta méně. Za poklesem zisku KB stojí právě snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů ve výši 1,66 miliardy korun.

David Vandrovec, Filip Sušanka, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688