TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.11.2011 15:55:11

ČEZ ve středu zveřejní výsledky hospodaření za 3. čtvrtletí, trhy očekávají výrazný propad zisku

PRAHA (MEDIAFAX) - Energetická společnost ČEZ ve středu zveřejní výsledky hospodaření za 3. čtvrtletí letošního roku. Tržní konsenzus se pohybuje na 7,534 miliardy korun, což představuje meziroční propad o 35,9 procenta.

"Při hodnocení výsledků ČEZ za druhé čtvrtletí 2011 jsme vyjádřili názor, že ČEZ bude mít co dělat, aby dostál své celoroční guidance. Na tomto názoru jsme za tři poslední měsíce nic nezměnili, delší než plánovaná
odstávka Jaderné elektrárny Temelín, oslabující ekonomický růst, stagnující spotřeba elektřiny ve třetím kvartálu a především výrazný pokles akcií MOL, to jsou faktory, s nimiž se bude ČEZu překonávat celoroční cíl velmi obtížně," prohlásil hlavní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, který se specializuje právě na energetiku.

"Paradoxně máme nyní největší pochybnosti o splnění cíle u čistého zisku, tedy u kategorie, jejíž odhad ČEZ během roku zvýšil. Klíčovým faktorem v tomto ohledu bude to, jak významná bude revaluace opcí MOL v portfoliu ČEZ. Akcie maďarské společnosti během třetího čtvrtletí propadly o 35 procent (v korunovém vyjádření), tedy zhruba trojnásobek poklesu, který byl k vidění ve druhém čtvrtletí 2011 (kdy ČEZ snížil hodnotu opcí o 0,6 miliardy korun). My v této predikci počítáme se snížením hodnoty opcí o jednu miliardu korun, čímž by se v souhrnu s druhým čtvrtletím umazalo zvýšení hodnoty v prvním čtvrtletí 2011 (1,6 miliardy korun). Zároveň ovšem bude podle nás pokles akcií MOL a změna ekonomického prostředí dost možná vyžadovat ještě razantnější přecenění s příslušným negativním vlivem na čistý zisk ČEZ," vysvětlil očekávání Hatlapatka.

Meziroční nárůst očekává Cyrrus pouze u výnosů, které predikuje o zhruba dvě miliardy korun vyšší než před rokem. "K růstu by měly mimo jiné přispět vyšší distribuční tarify, náběh provozu větrného parku v Rumunsku a solárních elektráren v ČR, vyšší těžba uhlí (SD). Na provozním zisku už nicméně očekáváme meziroční pokles o zhruba 15 procent vlivem delší odstávky 2. bloku JET (zapojení v polovině července, plný výkon až´v polovině září), vyššího podílu regulovaných aktiv s nižšími maržemi, efektu solární daně, vyšších odpisů a podobně," doplnil analytik.

Podprovozní úroveň P&L by měla tentokrát přinést ztrátu ve výši 3,1 miliardy korun, což významně ovlivní y/y srovnání čistého zisku (ve třetím čtvrtletí 2010 byly celkové čisté finanční náklady jen 0,3 miliardy korun). Hlavní rozdíl by´měl být ve třech položkách už výše zmíněném přecenění MOL, vlivem daně z emisních povolenek (-0,9 miliardy korun) a očekávanou FX ztrátou vs. vysoký FX zisk (1,6 miliardy korun) ve třetím čtvrtletí 2010.

Při námi očekávaném 9M zisku ve výši 31,2 miliardy korun by ČEZ musel dosáhnout ve čtvrtém čtvrtletí zisku 9,4 miliardy korun, aby dosáhl na celoroční cíl 40,6 miliardy korun (ve čtvrtém čtvrtletí 2010 byl zisk devět miliard korun). Reálné to je, pokud pomůže finanční výsledek, rizika vůči guidance nicméně stále vidíme spíše na negativní straně," uzavřel Hatlapatka.

Čistý zisk společnosti ČEZ ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhl 6,74 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 39,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters přitom očekávali čistý zisk kolem 8,53 miliardy korun.

Tržby společnosti vzrostly o 4,4 procenta na 46,75 miliardy korun, provozní zisk klesl na 11,14 miliardy korun.

Zajímavostí bylo, že výsledky hospodaření unikly na veřejnost o den dříve, než bylo původně oznámeno. ČEZ to vysvětloval chybou ve vnitřním systému společnosti. Česká národní banka (ČNB) přesto s ČEZem zahájila kvůli tomu správní řízení.

(Agentura Mediafax ke zprávě vydává audio s komentářem Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus)

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688