TNBiz (TN.cz)
Stavební spoření  |  04.11.2011 08:01:55

Státní podpora stavebního spoření bude nejvýše 2000 korun, poslanci přehlasovali Senát

PRAHA (MEDIAFAX) - Státní podpora maximálně dva tisíce korun a úroky daněné 15procentní sazbou, tak bude vypadat stavební spoření už v roce 2012. Novelu, kterou připravilo ministerstvo financí jako reakci na verdikt Ústavního soudu, ve čtvrtek po třech dnech schválila hlasy koalice sněmovna a přehlasovala tak Senát.

"Žádnému předkladateli se nedostalo té cti, aby se jeho předloze dočkalo takové diskuse, jako zákonu o stavebním spoření. Zaslechli jsme více než stovky diskusních příspěvků k tomuto vládnímu návrhu, mnoho argumentů jsme mohli slyšet po nocích několikrát po sobě. Při vší úctě k argumentům se mohu částečně ztotožnit pouze s vyjádřením pana Koskuby, který vyjádřil názor, že všichni tady vypadáme jako blbci," řekl před závěrečným hlasováním ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reagoval tak na třídenní jednání sněmovny, které vedli poslanci kvůli obstrukcím ČSSD i v nočních a ranních hodinách.

"Sněmovna návrh schválila již dvakrát, protože ji už jednou zrušil Ústavní soud. V duchu nálezu Ústavního soudu vláda vypustila napadené ustanovení a v nezměněné podobě ho předložila Poslanecké sněmovně, ta ho schválila. Senát měl jiný názor. Já bych chtěl poprosit, aby sněmovna setrvala na svém stanovisku," připomněl historii projednávání novely Kalousek při zahájení jednání o tomto bodě.

Nezabránil však střídání poslanců opozice u řečnického pultíku, a to ani přesto, že sněmovna vyslyšela návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury a zkrátila projevy poslanců na deset minut. Omezila rovněž i počet vystoupení jednoho poslance na dvě.

Novelu zákona, která změny ve stavebním spoření přináší, připravilo ministerstvo financí v reakci na verdikt Ústavního soudu. Poslanecká sněmovna ho nakonec schválila 109 hlasy koaličních poslanců, proti novele se postavilo 73 poslanců z opozičních řad.

Nález soudu se týkal 50procentního zdanění podpory stavebního spoření za předchozí rok, které ústavní soudci s okamžitou platností v dubnu zrušili. Stát musel narychlo vyplatit i druhou polovinu státní podpory lidem za rok 2010, což stálo rozpočet 5,25 miliardy korun.

Spolu se snížením podpory vláda prosadila, aby byla zrušená daňová výjimka pro úroky ze stavebního spoření. Podle ministra financí Kalouska je tím finanční produkt zvýhodněný a chce, aby se i na něj vztahovala 15procentní daň. Státní pokladna by si díky tomu měla přilepšit o jednu nebo až půldruhé miliardy korun.

Dvoutisícová hranice pro státní podporu, která představuje deset procent z naspořené částky omezené limitem 20 tisíc korun, je platná i pro rok 2011. Vláda její zavedení prosadila a podle Kalouskových propočtů ušetřila státnímu rozpočtu tři až 4,5 miliardy korun.

Pokud by se k žádným změnám nepřistoupilo, zvýšil by se od příštího roku strop pro podporu v závislosti na datu uzavření smlouvy až na 4500 korun. Ústavní soud nechal totiž redukci podpory v platnosti jen do 31. prosince, když vyhověl stížnosti zákonodárců ČSSD.

Karolina Brožová, Jan Kálal, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688