Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  01.11.2011 16:37:43

Ray Dalio: Politici chtějí vyhovět davům. Riziko proto dál poroste


Politický a sociální systém prochází během dluhové krize složitou zkouškou. Současná situace hrozí vyhrocením sociálních nepokojů – arabské jaro, vlna stávek a protestů v zemích PIIGS, okupovaná Wall Street a další stovky míst na celém světě. To nijak neprospívá demokratickým systémům. Politici se totiž ve snaze vyhovět domácím voličům mohou dopustit chyb, které ovlivní celé generace. Pro Financial Times se nad tématem zamyslel investiční guru Ray Dalio.

Politici hrají nečistou hru

Frustrace lidí roste. Jindy fungující systém se dostává pod palbu kritiky a všudypřítomné zklamání z neschopnosti politiků situaci vyřešit vyvolává touhu mas po vedení, které by bylo schopné najít cestu z krize. Přesně taková situace předcházela úspěchu Adolfa Hitlera ve 30. letech minulého století.

Riziko roste. Zvyšuje se napětí mezi bohatými a chudými, kapitalisty a socialisty. Politici bojují o přízeň voličů a rozdmýchávají spory s konkurenty, jsou ochotni více riskovat.

Populismus může mít vážné důsledky pro monetární, fiskální a obchodní politiku. V neposlední řadě zvyšuje rizika propadu trhů a rozpoutání globální recese.

Globální ekonomika potřebuje Robina Hooda: Vzít bohatým a rozdat chudým

 Centrální banky již s pomocí nepřispěchají

V USA si investoři zvykli spoléhat na Fed. Šéf centrální banky Ben Bernanke a její ostatní členové, kteří se snaží zabránit další recesi, jsou tlačeni do kouta. Podobně je na tom řada dalších centrálních bank.

Jejich pole působnosti se přitom zužuje. Už nemají kapacitu, aby stimulovaly tvorbu peněz, už nevědí, jak lidi přimět, aby utráceli. Je tedy stále pravděpodobnější, že už centrální banky nebudou zdrojem záchrany.

Rozpory mezi levicí, která chce zdanit bohaté, a pravicí, která naopak prosazuje škrtání, dostávají ekonomiku do patové situace. Politici se ve snaze uspokojit masu dohadují o tématech, jako je čínská manipulace s dolarovým kurzem, místo toho, aby se je v klidu snažili vyřešit. Na obchodní a finanční toky se začíná nahlížet jako na možné zbraně v ekonomické válce. Monetární politika postupně ztrácí schopnost nastartovat ekonomický růst.

Kapitalisté celého světa, spojte se! Bankéři obírají i vás!

Kdo za to může?

Hledá se viník. Veřejnost v posledních letech ukazuje prstem na bankovní sektor. Před finančními institucemi se množí protesty lidí, kteří žádají spravedlnost – a politici se jim opět snaží vyhovět. Regulují banky, což ovšem neprospívá trhu. Finanční domy se tak mohou znovu dostat do problémů. V Evropě budou banky škrtat řecké (a možná i další) dluhy, v USA také není situace úplně růžová.

Nejlepší by bylo svět uklidnit a přimět, aby začal spolupracovat na vyřešení složité situace. Když se pokusíme o dluhové břímě podělit, možná ho dokážeme setřást bez větších potíží. Pokud to nedokážeme, možná zažijeme ekonomický, společenský i politický kolaps.

 



Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688