TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  30.10.2011 17:13:46

Leteckou dopravu komplikuje stávka, pracovní rozepře a počasí

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Leteckou dopravu ve světě v současné době komplikuje stávka odborů aerolinek Air France, rovněž pracovní spor u australské letecké společnost Qantas a zrušení letů si vyžádala také sněhová bouře nad východem USA. V neděli o tom informovala agentura Reuters.

Air France zatím nevypravila asi pětinu spojů, o víkendu tedy asi 400 z 2000. Stávka začala v sobotu, trvat má až do středy. Podle Air France byla první den situace lepší, než firma předpokládala, účast ve stávce prý nedosáhla ani 30 procent. Jeho slova ale popřeli zástupci dvou hlavních odborových společností Unsa a FO, podle kterých byla účast mezi 50 až 60 procenty.

Kromě vnitrostátních letů byly zrušené i mezinárodní, a to například z Paříže do New Yorku, Montrealu, Los Angeles, Tokia, Abú Zabí a do Doualy.

České aerolinie reagovaly na situaci zvýšením kapacity na vlastních plánovaných letech. V průběhu víkendu kromě větších letadel vypravily z Prahy do Paříže i dva lety speciální.

"Pokud se situace nezmění, dodatečné spoje Českých aerolinií poletí do Paříže i v pondělí a úterý. Situaci budeme i nadále pečlivě sledovat a bude-li to potřeba, jsme připraveni svůj provoz i v následujících dnech dále přizpůsobit," uvedla mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Do pětidenní stávky vstoupil především palubní personál, odbory stávku zdůvodnily potřebou zlepšit pracovní podmínky. Společnost Air France připravuje klienty na to, že se mohou zrušit i další lety nebo některé spoje budou mít velké zpoždění.

Situaci v letecké dopravě komplikuje i pracovní spor australské společnosti Qantas Airways s odborovými svazy, firma kvůli němu zastavila v sobotu ráno všechny lety. Na letištích v Austrálii, Evropě a USA tak kvůli tomu zůstalo asi 70 000 cestujících. Zatímco Air France za víkend nevypravila asi 400 letů, Qantas ještě o 47 více. Dopravce vede spor s odbory ohledně pracovních podmínek a mezd, Qantas plánuje snižování nákladů.

Ze zastavení letů Qantas Airways má profitovat domácí soupeř aerolinek Virgin Australia a další konkurenti jako Singapore Airlines, British Airways nebo Chinese carriers. Virgin Australia už oznámila, že pro příštích 14 dní navýší kapacitu ve svých strojích o 40 000 míst.

Leteckou dopravu komplikuje i sněhová bouře nad východem USA, především v New Yorku a Filadelfii. Některé lety byly zrušené, jiné mají zase zpoždění. Podle mluvčí pařížského letiště Charlese de Gaulla komplikuje dálkové lety z USA špatné počasí nad Atlantikem, mají dvouhodinové zpoždění. "Se stávkou Air France to nemá nic společného," doplnila mluvčí.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688