TNBiz (TN.cz)
Finance  |  27.10.2011 12:00:05

Stupavský: Optimismus ze summitu by mohl v nejbližších dnech vyprchat

PRAHA (MEDIAFAX) - Optimismus ze středečního summitu Evropské unie (EU) by mohl v nejbližších dnech vyprchat. Ve čtvrtek to uvedl Michal Stupavský, portfolio manager společnosti Conseq Investment Management.

Finanční trhy si podle něj mohly oddechnout. "Krátkodobá nejistota odpadla. Akciové trhy se dostaly do tzv. risk-on módu, tedy periody poklesu rizikové averze. Západoevropské indexy zběsile rostou na vlně krátkodobého optimismu," uvedl Stupavský.

"Domníváme se nicméně, že tento optimismus by mohl v nejbližších dnech vyprchat. Dosažená opatření na záchranu Řecka sice v určitých aspektech jdou správným směrem, nicméně dlouhodobá situace dluhem zmítané eurozóny není rozhodně vyřešena. Pouze jsme nyní udělali další malý krůček k dlouhodobé stabilizaci situace," doplnil portfolio manager.

Jak ale dále uvedl, opatření z krátkodobého horizontu hodnotí vesměs pozitivně. Evropští politici podle něj schválili prakticky to, co už trhy nějakou dobu očekávaly. "Proto také západoevropské indexy dopoledne posilovaly o čtyři procenta, západoevropské banky přidávaly téměř šest procent," přiblížil Stupavský.

Dlouhodobá fiskální situace Řecka podle něj uspokojivě vyřešena není. "Po odepsání 50 procent nominální hodnoty řeckého vládního dluhu se bude poměr dluhu k HDP pohybovat kolem 80 procent. Navíc prezident Evropské unie Herman Van Rompuy po summitu oznámil, že dohoda by měla přispět k tomu, že se poměr řeckého dluhu k HDP v roce 2020 stabilizuje na 120 procentech. A to ještě evropští politici tradičně počítají s optimistickým scénářem dalšího makroekonomického vývoje. Podle našeho názoru je tedy zřejmé, že 50procentní haircut není dostatečný," uvedl Stupavský.

Varuje také před tím, že nyní i další země na evropské periferii budou požadovat odpis části svého vlastního dluhu. "Logika je jednoduchá. Když lidé například v Portugalsku uvidí, že Řekům bylo umožněno, výměnou za rozsáhlé fiskální škrty, velkou část svého dluhu odepsat, řeknou si: ´Proč bychom mi za naše tvrdé fiskální úspory nemohli náš veřejný dluh také výrazně snížit?´ Očekáváme, že bychom se odepsání části dluhu dalších problematických zemí mohli dočkat již v příštím roce. To bude mít za následek nutnost dalších kapitálových injekcí do evropských bank, zvýšení zadlužení Evropského fondu finanční stability a další půjčky od Mezinárodního měnového fondu. S tím budou spojena další kola jednání evropských špiček a další nervozita na finančních trzích," uzavřel Stupavský.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688