Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  27.10.2011 11:53:17

Výsledky eurosummitu krátkodobě situaci stabilizují, dlouhodobé otazníky nicméně zůstávají

Evropské politické špičky v noci na dnešek oznámily několik dohod, které by měly umožnit zachránit dluhem zmítanou eurozónu a především Řecko.

  • Banky souhlasily s odepsáním řeckých státních dluhopisů na 50 % nominální hodnoty. Jde o tzv. 50procentní haircut;

    • Evropské banky budou mít osm měsíců na získání nového kapitálu v objemu 106 miliard eur;

    • Objem evropského fondu finanční stability (EFSF), tzv. eurovalu, bude pomocí dluhu navýšen na 1 bilion. Jde o tzv. napákování neboli leveraging;

    • Mezinárodní měnový fond poskytne Řecku další půjčky v objemu 100 miliard euro.

Tato opatření z krátkodobého horizontu hodnotíme vesměs pozitivně. Evropští politici schválili prakticky to, co již trhy nějakou dobu očekávaly. Trhy si tak dnes mohly oddechnout, neboť extrémní nervozita z dalšího krátkodobého vývoje byla zažehnána. Proto také západoevropské indexy dopoledne posilovaly o 4 %, západoevropské banky přidávaly téměř 6 %.

 

Z dlouhodobějšího horizontu ovšem vyvstává mnoho zásadních otázek:


  • Je dlouhodobá fiskální situace Řecka uspokojivě vyřešena?

Jednoznačná odpověď zní nikoliv. Po odepsání 50 % nominální hodnoty řeckého vládního dluhu se bude poměr dluhu k HDP pohybovat kolem 80 %. Navíc Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy po summitu oznámil, že dohoda by měla přispět k tomu, že se poměr řeckého dluhu k HDProce 2020 stabilizuje na 120 %. A to ještě evropští politici tradičně počítají s optimistickým scénářem dalšího makroekonomického vývoje. Podle našeho názoru je tedy zřejmé, že 50procentní haircut není dostatečný. Je to zcela jistě lepší varianta než původní haircut ve výši 21 %, nicméně z dlouhodobého pohledu se domníváme, že se haircut ještě zvýší. Někde k 70 až 80 %. Tohoto kroku bychom mohli být svědky již v průběhu příštího roku.

 

  • Jak dlouho bude trvat, než budou další země na evropské periferii požadovat odpis části svého vlastního dluhu?

Logika je jednoduchá. Když lidé například v Portugalsku uvidí, že Řekům bylo umožněno, výměnou za rozsáhlé fiskální škrty, velkou část svého dluhu odepsat, řeknou si: „Proč bychom mi za naše tvrdé fiskální úspory nemohli náš veřejný dluh také výrazně snížit?“ Očekáváme, že bychom se odepsání části dluhu dalších problematických zemí mohli dočkat již v příštím roce. To bude mít za následek nutnost dalších kapitálových injekcí do evropských bank, zvýšení zadlužení Evropského fondu finanční stability a další půjčky od Mezinárodního měnového fondu. S tím budou spojena další kola jednání evropských špiček a další nervozita na finančních trzích.

 

Německo schválilo napákování neboli zvýšení objemu záchranných prostředků v Evropském fondu finanční stability pod dvěma podmínkami. Zaprvé, ECB již nebude moci nakupovat periferní dluhopisy na finančních trzích. Zadruhé, záchranný fond nebude moci být financován pomocí tištění peněz od ECB.

Kdo bude tedy evropský záchranný fond financovat? Objevily se informace, že by mohly pomoci největší rozvíjející se země světa. Které by to byly? Nejspíše země tzv. skupiny BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

Na řadu tak pravděpodobně přijdou jednání o postupných změnách v řízení globálních finančních institucí, které by měly přinést větší rozhodovací vliv rozvíjejících se zemí. Jedná se například o Mezinárodní měnový fond, Světovou banku či Světovou obchodní organizaci. Rozvíjející se země totiž nejsou žádná charita, za svoji pomoc toho budou nepochybně hodně požadovat.

 

Finanční trhy si tak dnes mohly oddechnout. Krátkodobá nejistota odpadla. Akciové trhy se dostaly do tzv. risk-on módu, tedy periody poklesu rizikové averze. Západoevropské indexy zběsile rostou na vlně krátkodobého optimismu.

Domníváme se nicméně, že tento optimismus by mohl v nejbližších dnech vyprchat. Dosažená opatření na záchranu Řecka sice v určitých aspektech jdou správným směrem, nicméně dlouhodobá situace dluhem zmítané eurozóny není rozhodně vyřešena. Pouze jsme nyní udělali další malý krůček k dlouhodobé stabilizaci situace.

 

Nenechte si ujít zápisky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688