Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.10.2011 08:42:00

Sázka na Řecko: 4 levné akcie


Výběr akcií je závislý na mnoha kritériích. Investoři hodnotí cenu, stav odvětví, ve kterém firma podniká, nebo spotřebitelskou základnu. Jsou ovšem i taková kritéria, na základě nichž lze určitou investici označit za spekulativní. Taková aktiva v případě úspěchu slibují o to vyšší zisk.

Příkladem spekulace mohou být akcie Fordu před zhruba 4 lety. Akcie Fordu, stejně jako General Motors nebo Chrysler, cenově odrážely možný bankrot. Ford, do té doby běžně v portfoliích, se stal velice levnou akcií. Po pár letech mohou ti odvážní, kdo tehdy nakoupili, počítat zisky.

Pokud se však investor rozhodne investovat do rizikových aktiv, neměl by alespoň sázet na jednoho koně. I spekulování volá po diverzifikaci.

Pro riziková portfolia by investoři sotva hledali lepší kandidáty než řecké akcie. Nabídka je bohatá, pár tipů pro otrlé nabízíme i tady.

Hotovost je král! I na býčím trhu

 

National Bank of Greece

Jde o nejstarší a největší komerční bankovní instituci v Řecku. Firma působí v celé jižní Evropě a Středomoří. Zároveň úzce spolupracuje s řeckou vládou.

O bankách jsme se během krize dozvěděli hodně, ale tato banka by opravdu neměla zkrachovat. Akcie jsou od začátku roku na třetině hodnoty, ale i tak má banka tržní kapitalizaci přes 2 miliardy dolarů.

 

Rizikem u této instituce zůstává možný odpis majetku a dalších aktiv. Na druhou stranu se při zlepšení situace v Řecku bankám jistě uleví, a to by se projevilo i na akciích.

Coca-Cola Hellenic

Firma, která vyrábí a distribuuje Coca-Colu a další její nápoje. Podniká ve 28 evropských zemích včetně Ruska a Afriky. Jen malé procento příjmů pochází přímo z Řecka. Potenciál růstu společnosti je obrovský, hlavně pak v mladých ekonomikách, ale i v některých vyspělých evropských zemích.

Za první pololetí vzrostly příjmy společnosti o 3 procenta. Zároveň vzrostl její podíl na ruském trhu. Přesto, hlavně kvůli zvyšujícím se cenám komodit, klesl firmě čistý zisk o 27 procent, když vydělala 146 milionů eur.

Coca-Cola Hellenic má velmi silné cash flow, které je používáno na splácení dlouhodobých dluhů a na dividendy (37 centů na akcii). To by mohlo vydržet i do budoucna. Budoucí stabilita eurozóny může podle analytiků přidat akciím firmy zhruba 20 procent.

Americké akcie: Kam se vydá S&P 500 na základě ocenění a plánu EFSF?

 

Aegean Marine Petroleum Network

Nabízí veškeré služby spojené s námořní dopravou, včetně doplňování paliva a technických prohlídek. Má sice sídlo v Řecku, ale zaměřuje se na celosvětový námořní obchod. Tržby přímo z Řecka se tak na výsledcích firmy projevují jen z 5 procent.

Firma byla řeckou dluhovou krizí zasažena silně, ale budoucí vývoj v celém sektoru by jí měl pomoci. Na námořní dopravu totiž spoléhá stále více firem a pro lodě je nutné vybudovat nová kotviště a trasy. Analytici se proto o její budoucnost nebojí.

Hellenic Telecommunications

Jaká je pozice telekomunikační firmy v tak zdevastované ekonomice, jakou je Řecko? Mohlo by se zdát, že neudržitelná.

Opak je pravdou. I když řecké firmy dluhovou krizí trpí, telekomunikační společnosti jsou v době chytrých telefonů a internetové komunikace neobejdete. I když se Řekové zabývají častěji stávkami než prací, stále jsou na internetu, stále telefonují a využívají různé aplikace.

Firma má navíc velice silné cash flow. Během posledních dvou let splatila dluhy ve výši 3,3 miliardy dolarů. Společnost vyplácí dividendu 10 centů na akcii. Od začátku roku její akcie spadly o 45 procent. Zkuste to.

Akcie: Australské banky jsou v době krize zajímavou alternativou

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688