TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  26.10.2011 01:45:05

Ministr Schwarzenberg povečeřel s králem a ukončí pracovní návštěvu Rumunska

BUKUREŠŤ (MEDIAFAX) - Jednání s předsedou rumunské vlády Emilem Bokem je posledním bodem pracovní návštěvy českého ministra zahraničí v Bukurešti, která ve středu po dvou dnech končí. V úterý se Karel Schwarzenberg (TOP 09) zúčastnil slavnostní večeře k 90. narozeninám bývalého krále Rumunska Michala I.

S premiérem Bokem má Schwarzenberg opět vyjednávat o otázce výstavby největšího větrného parku v Evropě, který ČEZ buduje na jihovýchodě země. Na stejné téma přitom narazil už v úterý při debatě se svým protějškem, ministrem zahraničí Theodorem Baconschim.

"Máme určitou strategii na rozvoj infrastruktury v energetice. Tato strategie vychází z unijní strategie Evropa 2020. Rumunsko má pro větrné elektrárny největší potenciál, ale také se musí dívat na jejich vliv na životní prostředí a na cenu této energie na trhu," zmínil na adresu větrného parku Baconschi.

Rumunská divize společnosti ČEZ chce v okolí vesnice Fântânele a Cogealac vystavět celkem 240 větrníků. Zatímco 115 turbín u Fântânele už stojí, v sousední vsi výstavbu zabrzdila snaha tamních úřadů napadat povolení firmy ČEZ a projekt se pozastavil.

Tematice větrné energie ze zcela opačného úhlu pohledu se Schwarzenberg v úterý věnoval při jednání s místopředsedou rumunské vlády Bélou Markem. "Já jsem ho poprosil, aby se podíval na ten problém kolem našich krajanů, kde se budují větrné elektrárny. On mi to přislíbil," uvedl ministr zahraničí pro agenturu Mediafax. Měl tím na mysli českou menšinu v rumunském Banátu a její odpor proti větrníkům.

"Je to jiná společnost, která staví vedle českých vesnic, Ty mají strach, že jim to pokazí cizinecký ruch. S ČEZ to nemá nic co dělat," dodal český vicepremiér. Marko i Schwarzenberg se ve svých kabinetech věnují otázce menšin, rumunský vicepremiér je zástupce maďarské strany ve vládě a sleduje proto především problematiku Maďarů v Rumunsku.

Úterní program šéfa české diplomacie, který je v Bukurešti od pondělního večera, zakončila velkolepá večeře v paláci CEC pořádaná u příležitosti oslav 90. narozenin bývalého krále Michala I. Zúčastnili se jí představitelé šlechtických rodů z celé Evropy. Schwarzenberg seděl u stejného stolu jako oslavenec, jen několik míst naproti od něj.

"S králem jsem se setkal už dřív. Je to člověk velmi klidný, velmi rozumný a střízlivý. A kromobyčejně odpovědný," řekl agentuře Mediafax Schwarzenberg, který je kromě své státní funkce sám také šlechticem.

Ministr zahraničí připojil i další vzpomínku na rumunského jubilanta. "Prožil velmi tvrdé mládí a vůči své zemi se zachoval vždy velmi odpovědně. Je to opravdový vlastenec," uvedl šéf české diplomacie a doplnil: "Rumunsko tím, že vedl státní převrat, zachránil před potupným koncem 2. světové války. Je to velmi zajímavý člověk, který vyžaduje respekt."

Šéf české diplomacie také prozradil, jaký dárek na oslavu Michalovi I. přivezl. "Jsou to záběry z jeho první návštěvy v Československu, kam přijel ještě se svým otcem. Je tu například zachycený hon v Lánech a další připomínky jeho mládí," uzavřel Schwarzenberg.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

27.10. 20:49  Apokalypsa pro všechny (Kečup bez rajčat)
27.10. 20:49  polistopadové politiky. (Špekáček bez masa)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688