TNBiz (TN.cz)
Finance  |  25.10.2011 19:35:05

TV NOVA: Bývalá zaměstnankyně ČNB podváděla vracením roztržených bankovek

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká národní banka (ČNB) odhalila podvod, který měla na svědomí pětačtyřicetiletá, teď už bývalá zaměstnankyně banky. Žena chtěla vydělat na změně pravidel pro odevzdávání poškozených bankovek, uvedla v úterý TV Nova.

Pracovnice ČNB věděla dopředu, že se bude měnit zákon, který upravuje, kolik peněz dostanete za poškozenou bankovku. Vybrala si 440 tisíc korun v 88 pětitisícových bankovkách, roztrhala je a s pomocí dalších lidí je pak postupně vracela bankám. Vydělat na tom měla více než sto tisíc.

„Úmyslně rozdělila bankovku na dvě části a následně je ve dvou různých obdobích donesla do banky,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Od července vyplácejí banky náhradu za odevzdanou poškozenou bankovku jen v případě, že celková plocha této bankovky je větší než 50 procent. Každý, kdo takovou bankovku odevzdá, dostane zpět celou její hodnotu. Před 1. červencem ale banky vyplácely i za čtvrtinové kusy poškozených bankovek alespoň část jejich hodnoty.

Podvodnice tak roztržené bankovky vracela nadvakrát. První část, která byla menší než polovina bankovky, přinesla před změnou pravidel a dostala za ni 25 procent původní hodnoty bankovky. Druhou, větší část stejné bankovky odevzdala až po 1. červenci a dostala vyplacenou celou hodnotu. Na jedné pětitisícovce tak podvodem vydělala 1250 korun. Celkově za 440 tisíc získala 550 tisíc korun.

Na podvodu se zřejmě podílelo víc zaměstnanců ČNB i další lidé mimo banku. „ČNB podala trestní oznámení, na skupinu osob vně i zevnitř ČNB,“ řekl mluvčí banky Marek Petruš s tím, že žádný ze zaměstnanců ČNB, kteří byli ve skupině, už v bance nepracuje.

Pětačtyřicetiletá žena je zatím jediná, koho už z podvodu pražští kriminalisté obvinili. Hrozí ji až rok vězení. Další lidé, kteří jí pomáhali roztrhané peníze v nejrůznějších bankách vracet, údajně o ničem nevěděli.

Podle TV Nova je tento případ jediný svého druhu, na který Česká národní banka přišla, v současnosti už není tento způsob podvodu možný.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688