Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  24.10.2011 08:54:38

Kdy se platí daň z prodeje cenných papírů?

Zákonné podmínky při prodeji cenných papírů jsou prozatím velmi příznivé. Většina občanů je splní a z prodeje cenných papírů neodvádí státu ničeho na dani z příjmu fyzických osob. Bude tomu tak i nadále?

 

Kdy je prodej CP osvobozen od daně?

 

V současné době jsou příjmy z prodeje cenných papírů od daně z příjmu osvobozeny, přesáhne-li doba mezi nabytím a převodem těchto cenných papírů při jejich prodejich dobu 6 měsíců, a dále příjmy z podílu připadající na podílový list při zrušení podílového fondu, přesáhne-li doba mezi nabytím podílového listu a dnem vyplacení podílu dobu 6 měsíců. Osvobození se vztahuje pouze na osoby, jejichž celkový přímý podíl na základním kapitálu nebo hlasovacích právech společnosti nepřevyšoval v době 24 měsíců před prodejem cenných papírů 5 %.

  • Daňová reforma od roku 2013 však mimo jiné počítá i s prodloužením lhůty z 6 měsíců na 5 let. Pokud by se podařilo tuto změnu prosadit, tak by podstatně více občanů bylo nuceno podávat daňové přiznání, kde by byly příjmy z prodeje cenných papírů příjmem dle § 10 zákona o dani z příjmu fyzických osob.

 

Výjimky osvobození

V zákoně jsou však uvedena omezení a případy, na které nelze osvobození od daně vztahovat. Jedná se např. o tyto případy:

  • Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje cenných papírů, které jsou nebo byly zahrnuty do obchodního majetku, a to do 6 měsíců od ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výděldčné činnosti, a na příjmy z kapitálového majetku.

  • Osvobození se nevztahuje na příjmy z podílu připadající na podílový list při zrušení podílového fondu, který byl nebo je zahrnut do obchodního majetku, a to do 6 měsíců od ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti.

  • Osvobození se nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího prodeje cenných papírů, uskutečněného v době do 6 měsíců od nabytí, a z budoucího prodeje cenných papírů, které jsou nebo byly zahrnuty do obchodního majetku, a to do 6 měsíců od ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, i když kupní smlouva bude uzavřena až po 6 měsících od nabytí nebo po 6 měsících od ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti.

  • Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje státních dluhopisů, které mohou podle emisních podmínek nabývat výhradně fyzické osoby.

 

Praktický příklad

Pan Novák nakoupil v září cenné papíry. Má možnost je výhodně prodat, proto uzavře v listopadu smlouvu o budoucím prodeji cenných papírů. Účelem smlouvy je budoucí prodej cenných papírů dubnu 2012. Tímto krokem se chce pan Novák vyhnout zdanění této obchodní transakce.

  • Bohužel má pan Novák smůlu a příjem z prodeje cenných papírů bude muset zdanit, neboť smlouva o budoucím prodeji byla sjednána do šesti měsíců od nabytí cenných papírů.

 

Jak se uplatní daňové výdaje?

Když není splněna zákonná podmínka, aby příjem z prodeje cenných papírů byl osvobozen od daně z příjmu fyzických osob, tak je zapotřebí v daňovém přiznání uvést příjem i výdaj související s prodejem cenných papírů. Skutečným daňovým základem, tj. částky, ze které se bude počítat daň z příjmu, je rozdíl mezi příjmem a výdajem. Zdanitelným příjmem je cena, za kterou byly cenné papíry prodány. Daňovým výdajem jsou výdaje spojené s dosažením příjmů z prodeje cenných papírů, celkový výdaj tak tvoří nabývací cena cenného papíru i výdaje související s prodejem (např. různé poplatky).

 

Praktický příklad

Pan Novák pořídí cenné papíry za 100 000 a za dva měsíce je prodá za 120 000 . Daňovým základem je částka 20 000 . Čistý zisk z této transakce bude však pouze 17 000 , neboť 3 000 (15 % z 20 000 ) bude tvořit daň z příjmu fyzických osob.

 

 

Ztrátová transakce nesnižuje daňový základ

 

Občané, kteří dosáhnou z prodeje cenných papírů ztrátu, neodvedou z této obchodní transakce daň z příjmu, k rozdílu (výdaj – příjem) se totiž nepřihlíží. Ztráta jim nesníží daňovou povinnost.

 

Praktický příklad

  • Pan Novotný bude mít dílčí základ daně dle § 9 (z pronájmu) 900 000 a ztrátu z prodeje cenných papírů dle § 10 (ostatní příjmy) 100 000 . Daňovým základem bude tedy 900 000 .

V případě, že se během roku při prodeji cenných papírů střídájí ziskové a ztrátové obchody, tak lze v těchto případech jednotlivé ztráty od celkového zisku odečíst a to až do nulového základu daně za rok.

 

Nenechte si ujít ekonomické výhledy na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/bnp-paribas-am


 

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688