Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  21.10.2011 15:42:02

Souhrn 42. týdne - souboj Angely s Nicholasem o podobě eurovalu

Souhrn pro 42. týden - od 17. – 21. října 2011

O       Nedělní summit EU klíčovou událostí týdne

O       Francii vážně hrozí snížení ratingu

O       Německá vláda snížila výhled růstu tamní ekonomiky

O       Koruna pod prodejním tlakem

Souboj Angely s Nicholasem o podobě eurovalu

Politici v tomto týdnu opětovně testovali nervy investorů. Dlouho očekávaný nedělní summit EU v Bruselu se uskuteční, ale nepřinese nic zásadního. Proč? Protože nejpozději do příští středy se bude konat další zasedání EU. NěmeckoFrancií si tak evidentně berou čas, aby se dohodli na konkrétní podobě EFSF, protože k ní zatím nedošlo. A pokud se nedohodne Merkelová se Sarkozym, tak žádná nová konkrétní podoba eurovalu nebude a vysoká nejistota na trzích bude pokračovat. V delším časovém horizontu však ani silnější euroval nemusí k uklidnění situace stačit. Několika velkým evropským státům v čele s Francií totiž hrozí vlna snižování ratingů a to právě ve spojitosti s EFSF.

Pokud se zaměříme na ekonomické ukazatele, tak ty mnoho radosti nepřinesly. V Německu byly zveřejněny dva předstihové indikátory (tj. takové, které predikují budoucí vývoj ekonomiky) ZEW a Ifo. Oba dva naznačily zhoršující se podmínky v tamním hospodářství. Na tento fakt reagovala i německá vláda, která ve čtvrtek snížila výhled růstu tamní ekonomiky pro příští rok na 1 %. Tímto krokem by se mohla inspirovat i vláda česká. Nadále se totiž vychází z červencové prognózy Ministerstva financí, která odhaduje tempo růstu ekonomiky pro příští rok na 2,5 %. To je ale nereálně optimistický odhad, který by se mohl velmi negativně promítnout do vyššího schodku veřejných financí podobně jako v roce 2009.

Napětí na trzích nesvědčilo středoevropským měnám, které byly pod permanentním prodejním tlakem a strhly s sebou i českou korunu. Ta vůči euru oslabovala průběžně po celý týden a během čtvrtečního odpoledne se přehoupla přes hranici 25 EUR/CZK. Dostala se tak na nejslabší hodnoty od počátku tohoto roku. V následujícím týdnu lze očekávat konsolidaci kolem výše zmíněné hranice. Budoucí vývoj kurzu koruny je však značně nejistý a musíme počítat s dalším tlakem na oslabení české měny. V pátek ve 14 hodin se jedno euro prodávalo přibližně za 25 korun.  Ještě výraznější bylo oslabení koruny vůči americkému dolaru. V pondělí dopoledne se obchodovalo ještě kolem úrovně 17,80 USD/CZK, poté však koruna začala oslabovat až na čtvrtečních 18,35 USD/CZK.

Dat z domácí ekonomiky bylo v týdnu málo a vliv na kurz české měny byl zanedbatelný. Ten v poslední době ovlivňuje téměř výhradně dění v zahraničí. Guvernér České národní banky Singer uvedl, že česká ekonomika není v tuto chvíli připravena na přijetí eura a úvahy o jeho zavedení se tak o několik let odkládají. To není nijak překvapivá informace vzhledem k současné situaci v eurozóně a dlouhodobě skeptickému pohledu na euro ze strany měnové autority. Hned z kraje týdne Český statistický úřad zveřejnil ceny průmyslových výrobců. Ty v září zpomalily meziročně na 5,6 %. Míra inflace v příštím roce tak bude ovlivněna především plánovaným zvýšením DPH. Rizika vyšších cen ale stále přetrvávají u volatilních komodit, jako ropa, kovy a zemědělské produkty. Poslední dobou se přidává i riziko slabší domácí měny.

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688