TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.10.2011 15:30:12

Evropská komise popírá, že by zamítla dotace na čističky vody (19.10.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropská komise zatím o rušení dotací na čističky odpadových vod v Česku nerozhodla. Některé smlouvy jsou problematické, ale jednání se nadále konají, řekl ve středu Mediafaxu mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Martin Stašek.

Zhruba čtyři desítky projektů zaměřené zejména na modernizaci čističek odpadních vod ještě mohou získat finance z Evropské unie. Evropská komise ale nadále jedná s některými z nich, a to kvůli problematickým smlouvám.

"Je pravda, že komise má s některými smlouvami problém," připustil Stašek. Odmítl však, že by už bylo rozhodnuto o tom, jaké projekty a za kolik peněz unie neprofinancuje.

Komisi vadí podoba provozovatelských smluv, které má s poskytovateli uzavřená celá řada obcí. Města a obce jsou sice vlastníky vodovodních potrubí, ta však pronajímají soukromým firmám, které z nich potom mají zisk. Taková situace může být překážkou v získání dotace z EU.

"Situace je složitá v tom, že smlouvy byly uzavírány ještě před naším vstupem do Evropské unie, kdy se na nás unijní požadavky nevztahovaly a retroaktivně samozřejmě není možné je uplatňovat," vysvětlil jádro současných komplikací Stašek.

Právě proto chce komise jednat o každém projektu zvlášť. "Pokud vím, u zhruba deseti z pětačtyřiceti projektů se už problémy vyřešily, o těch dalších se nadále jedná," dodal mluvčí.

To potvrzuje mimo jiné i vyjádření pražského magistrátu, který zdůrazňuje, že žádný definitivní verdikt zatím neobdržel. "Hlavní město Praha neobdrželo žádné oficiální vyjádření, že peníze z evropských fondů na projekt Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) nezíská, a to od ministerstva životního prostředí, ale ani ze strany EU," informovala ve středu mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Dodala, že se hlavní město dlouhodobě zasazuje o to, aby podmínky nutné pro zisk dotace splnilo. "Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda byl kvůli projektu ÚČOV na jednání v Bruselu již vícekrát, naposledy minulý týden, a vždy s cílem deklarovat maximální součinnost a zájem o získání dotace," dodala mluvčí.

Omezení dotací hrozí Praze i ostatním žadatelům v případě, že se nepodaří přenastavit současné smlouvy a splnit podmínky komise, není však rozhodnuto ani o tom, kterých projektů by se nepříjemnost týkaly, ani o kolik peněz by Česko nakonec přišlo.

Zpravodajský server iDnes.cz ve středu informoval, že se kvůli sporným smlouvám Evropská komise s konečnou platností rozhodla stopnout dotace ve výši deseti miliard. Ztráta takových prostředků by podle odborníků znamenala další navýšení cen za vodu.

"Dopady na cenu by to samozřejmě mělo. Projekty na výstavbu a rekonstrukce čistíren odpadních vod, pokud nezískají dotaci z EU, se budou muset realizovat z prostředků vlastníků, tedy obcí a měst. Získání finančních prostředků je odvislé od zvýšení cen stočného," vysvětlila Mediafaxu ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Miloslava Melounová.

Martina Týblová, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688