Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  18.10.2011 18:44:52

NWR: Sundejme si růžové brýle


V nejbližších dnech lze očekávat tradiční zprávu, v níž společnost New World Resources (NWR) zveřejní základní provozní údaje (těžba a prodej uhlí a koksu) za 3Q2011 a průměrnou vyjednanou cenu koksovatelného uhlí a koksu na 4Q2011.

Očekávané ceny koksovatelného uhlí a koksu pro 4Q2011

NWR vyjednává se svými zákazníky ceny koksovatelného uhlí a koksu kvartálně, pro 3Q2011 to bylo 192 EUR/t u koksovatelného uhlí a 378 EUR/t u koksu. Pro cenová vyjednávání je klíčový vývoj cen uhlí na světových trzích (především vyjednané ceny mezi australskými těžaři a japonskými, resp. čínskými ocelárnami) a specifická situace na trhu ve střední Evropě (CE).

Těžba tvrdého koksovatelného uhlí (HCC) v Austrálii se pomalu vrací k normálu (po extrémních povodních na začátku roku 2011) a investory straší riziko výrazného zpomalení globálního ekonomického růstu. Ceny HCC nicméně zatím na trhu klesají spíše pozvolna. Pro 4Q2011 vidíme kontrakty nejčastěji na úrovni 285 USD/t, což je 9,5 % pod cenami pro 3Q2011.

Cenám v Evropě by měl pomoci silnější USD, resp. slabší EUR, při kurzu 1,35 EUR/USD by výše uvedené ceny znamenaly benchmark na úrovni cca 210 EUR/t.

Při očekávaném poměru HCC vs. semi-soft uhlí v prodejním mixu  NWR 50:50 pro 3Q2011 a s přihlédnutím k aktuálním podmínkám na CE trhu očekáváme, že NWR oznámí průměrnou prodejní cenu uhlí pro 4Q2011 180-185 EUR/t. To by představovalo zhruba 5% q/q pokles ceny.

Předpokládáme, že očekávání trhu bude podobné, proto bychom očekávali případnou pozitivní reakci při ceně nad 185 EUR/t, a naopak negativní reakci při cenách výrazněji pod 180 EUR/t. U koksu očekáváme pokles na 355 EUR/t, tj. o 6 % q/q.
 

Co určuje ceny uhlí? Vztah sazeb, uhlí a forexu pro začátečníky

Trh je stále příliš optimistický při odhadech výsledků NWR

Při výše uvedených předpokladech očekáváme, že celoroční tržby NWR dosáhnou zhruba 1,7 mld. EUR, EBITDA 519 mil. EUR a čistý zisk 202 mil. EUR. Naše očekávání jsou založena na splnění cílů těžby/prodejů, které NWR oznámilo dříve (tj. 11 mil. tun vytěženého uhlí, 10,3 mil. tun prodaného uhlí, 720 tis. tun prodaného koksu).

Rizika přitom nyní vidíme vzhledem k nejistotám na trhu spíše na negativní straně, tzn. nižší než předpokládané prodeje koksovatelného uhlí a koksu.

Tržní konsensus je podle nás stále příliš optimistický při průměrných očekávaných tržbách 1,75 mld. EUR, EBITDA 587 mil. EUR a čistém zisku 266 mil. EUR. Naše odhady jsou nižší než konsenzus o 3 % na tržbách, 12 % na EBITDA a 24 % na čistém zisku.

Vzhledem k výrazným změnám tržních podmínek a očekávání dáváme svou cílovou cenu a investiční doporučení na NWR (vydáno 14.2.2011, doporučení "akumulovat", cílová cena 310 CZK) do revize.

Akcie NWR: Kompletní přehled investičních doporučení



 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688