TNBiz (TN.cz)
Finance  |  11.10.2011 11:45:10

Slovenská premiérka spojí rozhodnutí o eurovalu s hlasováním o důvěře vládě (11.10.2011)

BRATISLAVA (MEDIAFAX) - Slovenská premiérka Iveta Radičová spojí úterní rozhodnutí parlamentu o navýšení Evropského fondu finanční stability (EFSF) s hlasováním o důvěře vládě. Informují o tom server deníku Sme a agentury SITA a Reuters.

"Dopustit izolaci země je pro premiéra Slovenska nepřijatelné," řekla Radičová na tiskové konferenci.

Hlasování o eurovalu je úvodním bodem úterní 24. schůze parlamentu. Tři ze čtyř stran vládní koalice - Slovenská demokratická a křesťanská unie (SDKÚ), Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd euroval podpoří.

Čtvrtá strana Svoboda a Solidarita (SaS) je ale proti a přesvědčit ji nedokázala ani pondělní jednání na poslední chvíli, kdy premiérka nabídla demisi v případě, že se koalice na posílení záchranného fondu eurozóny nedohodne.

Jednání, která pokračovala i v úterý dopoledne na Úřadu vlády, skončila neúspěšně SaS euroval nepodpoří. Radičová uvedla, že předseda SaS Richard Sulík odmítl i poslední nabídku. Proto osud EFSF spojila s osudem slovenské vlády.

"Je mi líto, že koaliční partner nepřijal nabídku na možný kompromis," dodala Radičová. Premiérka také řekla, že už hovořila s prezidentem, který rozhodne o dalším postupu v případě pádu vlády.

Kabinet zasedl v 10.30 hodin SELČ a jednání skončilo krátce po jedenácté podle očekávání hlasování o eurovalu bude hlasováním o důvěře Ivety Radičové. Schůze parlamentu by měla začít v 13.00.

V úterý dopoledne po zasedání vlády ještě jednalo také předsednictvo SaS. Po jednání Richard Sulík uvedl, že jeho poslanci pro euroval hlasovat nebudou, ani když bude spojený s důvěrou vládě. "Hlasování se nezúčastní," uvedl Sulík. "Není důležité, kolik má strana členů, ale že drží v jednom šiku," dodal.

Předseda SaS také řekl, že nesouhlasí, aby byl euroval spojen s hlasováním o důvěře vládě. "Je to krok k návratu Roberta Fica (expremiér a předseda největší opoziční strany Smer-SD)," řekl Sulík.

Podle něj to je SaS, která nejvíce premiérku podporuje. "Vláda měla vládnout a pokračovat v reformách. Zjevně věc, která je v rozporu s programovým prohlášením, je důležitější. Mrzí mne to," dodal. Na otázku, zda by podporoval případnou menšinovou vládu, neodpověděl.

Koalice SDKÚ, KDH, Most-Híd a SaS má nyní v parlamentu těsnou většinu.

Země eurozóny se v červenci dohodly na navýšení pravomocí pro EFSF, jehož úvěrová kapacita by měla stoupnout na 440 miliard eur. To obnáší potřebu garancí ve výši 780 miliard eur. Změny EFSF už prošly ratifikací ve všech zemích eurozóny s výjimkou Slovenska.

Pro rozšíření efektivity ESFS se tak vyslovilo 16 zemí - Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Německo, Rakousko, Nizozemsko a naposled v pondělí večer Malta.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688