TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.10.2011 09:25:05

ČEZ dosud za zahraniční akvizice zaplatil 71,9 mld.Kč, 70% už má zpátky

PRAHA (MEDIAFAX) -

Energetická skupina ČEZ zaplatila dosud za zahraniční investice 71,9 miliardy korun, což je méně než pětina celkových investic skupiny ve srovnatelném období. Předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš v úterý prohlásil, že kumulovaná EBITDA letos pokryje už 70 procent investic.

"Všechny naše zahraniční akvizice jsou na nebo dokonce nad očekávanou návratností. Jejich průměrný roční výnos měřeno provozním ziskem (EBITDA - zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace, pozn. red.) dosahuje 17,6 procenta. Měřeno hrubým ziskem (EBIT - zisk před úroky a zdaněním) je průměrný roční výnos zahraničních akvizic devítiprocentní. To je důkazem toho, že jsme dobře nakoupili a že naše zahraniční akvizice dobře spravujeme," prohlásil Beneš.

Podle něj kumulovaná EBITDA pokryje na konci letošního roku 70 procent těchto investic. "EBITDA zahraničních investic Skupiny ČEZ za rok 2011 poprvé překročí deset miliard korun," dodal Beneš.

"Všechny zahraniční akvizice trvale dosahují plánovanou návratnost a už vytváří finanční zdroje pro další růst Skupiny ČEZ. Daří se nám nad očekávání srážet ztráty v sítích, což do budoucna bude stabilně zvyšovat zisky společností. Například v Bulharsku jsme ztráty (černé odběry - pozn. red.) snížili o více než 20 procent, za jediný rok v Albánii taktéž o 20 procent, ale reálně spíše o 30 procent, protože výkazy před naším vstupem nebyly příliš korektní," doplnil člen představenstva a ředitel divize international Skupiny ČEZ Tomáš Pleskač.

Pleskač se také snažil vyvrátit nepravdivé informace, které se kolem výkonnosti zahraničních akvizic ČEZu v poslední době objevily. "Za příklad jednoho z největších mýtů lze uvést údajnou špatnou výkonnost albánské distribuce. Využitím zkušeností z předchozích akvizic však naopak dosahujeme od počátku vstupu na albánský trh trvalého zlepšení všech ukazatelů. Akvizice by dokonce letos měla v provozním zisku zaručit téměř jednu miliardu korun, nadále zde zlepšujeme ukazatel hrubé marže a trvale snižujeme počet zaměstnanců ve společnosti a ztráty v distribučních sítích," poznamenal Pleskač.

Beneš však upozornil, že v současnosti jsou pro ČEZ stěžejní investice v České republice. "V zahraničí hodláme rozšiřovat jen vysoce ziskové projekty obnovitelných zdrojů s rychlou návratností, které nám pomohou s financováním i projektů v Česku. Nyní máme v provozu nebo ve fázi realizace obnovitelné zdroje o výkonu 620,5 MW - většinu z toho tvoří největší evropský park větrných elektráren na pevnině v Rumunsku o plánovaném výkonu 600 MW," informoval Beneš.

Plánem ČEZu přitom je dosáhnout do roku 2016 celkem 3000 MW instalovaného výkonu v obnovitelných zdrojích. Preferovanými trhy, kde by společnost mohla stavět nové obnovitelné zdroje, jsou Polsko a Rumunsko. Nyní ČEZ v zahraničí vlastní obnovitelné zdroje s celkovým instalovaným výkonem více než 620 MW (větrný park Fantanele a Cogealac v Rumunsku, malá vodní elektrárna Skawinka v Polsku a soustava čtyř malých vodních elektráren Resita v Transylvánii).

Skupina ČEZ v současnosti vlastní 67 zahraničních společností s více než 14 tisíci zaměstnanci v osmi zemích střední a jihovýchodní Evropy a v Turecku. Do tržeb skupiny přispívají tyto společnosti už 62 miliardami korun a na stálých aktivech se podílí čtvrtinou. "Letos zahraniční akvizice převedou na dividendách za rok 2010 zhruba tři miliardy korun, největší porce bude z Bulharska," upřesnil Pleskač a dodal, že celkem už ČEZ na dividendách ze zahraničních akvizic stáhl do ČR na devět miliard korun.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

09.01.2013PPF prodá Italům 49% GPH za cca 70 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.01.2008Říman: Stát by měl prodat akcie ČEZ jen za 31 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.11.2007Hodač: Privatizace Letiště Praha přinese cca 70 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688