TNBiz (TN.cz)
Finance  |  09.10.2011 12:03:46

Ekonomický týden ve světě: Makrodata v USA a Evropě

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude plný makrodat. Zveřejněna budou data z eurozóny, Německa, Velké Británie, Slovenska a Spojených států amerických.

Slovenští zákonodárci budou v úterý hlasovat o navýšení efektivity a rozšíření působnosti Evropského fondu finanční stability (EFSF). Právě Slovensko se stalo poslední zemí, které bude o tomto kroku hlasovat, v pondělí bude hlasovat předposlední Malta. Na Slovensku ovšem s rozšířením pravomocí fondu nesouhlasí vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS), která s koaličními partnery ve vládě premiérky Ivety Radičové (SDKÚ-DS) zatím nedosáhla kompromisu. Nadále tak hrozí, že strana bude v parlamentu hlasovat proti schválení.

Britský Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum (NIESR) v úterý zveřejní odhad vývoje tamního hrubého domácího produktu (HDP). Ten zveřejňuje každý měsíc tříměsíční klouzavé odhady HDP. „Tento odhad má pro trh minimální důležitost. Nesledujeme jej," uvedl na dotaz agentury Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek. V zářijovém odhadu NIESR odhadl, že britské HDP za tři měsíce končící srpnem vzrostlo o 0,2 procenta ve srovnání s růstem o 0,6 procenta za tři měsíce končící červencem. Už tehdy NIESR uvedl, že se britská ekonomika potýká se slábnoucím růstem.

Německý spolkový statistický úřad ve čtvrtek zveřejní zpřesněné údaje o vývoji inflace v Německu za měsíc září. Podle předběžné zprávy meziroční inflace v Německu nečekaně vzrostla na tříleté maximum 2,6 procenta. Zpřesněná data by podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka pouze měla potvrdit předběžný odhad statistického úřadu, který uváděl, že se v září inflace zvýšila na 2,6 z 2,4 procenta. „Pokles cen komodit a zpomalení růstu ekonomiky by ale měl vzestupný trend inflace zarazit," řekl pro agenturu Mediafax Marek.

Spojené státy americké ve čtvrtek zveřejní data o vývoji zahraničního obchodu za srpen. V červenci deficit zahraničního obchodu klesl oproti červnu o 13,1 procenta na 44,8 miliardy dolarů (zhruba 778,8 miliardy ), tedy nejvíce od února roku 2009. Analytici, které oslovila agentura Reuters, očekávali v červenci deficit 51 miliard dolarů (886,6 miliardy ). Červencový schodek byl nejnižší za poslední tři měsíce.

Evropský statistický úřad Eurostat v pátek zveřejní zpřesněná data o zářijovém vývoji inflace v eurozóně. Podle prvního rychlého odhadu meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v září zrychlil na tři procenta. Oproti srpnu podle odhadu analytika finančních trhů společnosti Next Finance Martina Prokopa došlo ke zvýšení tempa růstu spotřebitelských cen. V srpnu rostly meziročně spotřebitelské ceny o 2,5 procenta. "Spotřebitelské ceny v eurozóně vykážou tříprocentní meziroční růst. Tento odhad se shoduje s již dříve zveřejněným předběžným odhadem vývoje spotřebitelských cen v eurozóně," uvedl pro agenturu Mediafax Prokop.

Evropský statistický úřad Eurostat v pátek také zveřejní údaje o srpnovém zahraničním obchodu v zemích eurozóny i celé Evropské unie (EU). V červenci letošního roku tento ukazatel vykázal v zemích platících eurem přebytek 4,3 miliardy eur (105,45 miliardy ). Meziměsíčně sezóně očištěný vývoz stoupl o dvě procenta, zatímco dovoz přidal 1,9 procenta. V letošním červnu přebytek obchodu v zemích eurozóny dosáhl 0,1 miliardy eur.

Americké ministerstvo obchodu v pátek zveřejní údaje o vývoji tamních maloobchodních tržeb za září. Analytici očekávají jejich meziměsíční růst. "Maloobchod ve Spojených státech by měl v září pookřát, očekává se, že se tržby v obchodech zvýšily o 0,5 procenta po stagnaci v srpnu," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom Patria Finance David Marek s tím, že k silnějšímu růstu chybí podpora trhu práce. Podle analytika finančních trhů společnosti Next Finance Martina Prokopa maloobchodní tržby v USA v září mírně rostly meziměsíčně o 0,4 procenta.

Denisa Křížová, krizova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688