TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.10.2011 18:20:05

Koalice vymýšlí, jak efektivně zdanit hazard a zakázat internetové sázky v zahraničí

PRAHA (MEDIAFAX) - Leden příštího roku by měl přinést nová pravidla pro efektivní zdanění hazardních her v Česku a pravděpodobně i zákaz sázení po internetu u zahraničních společností. S tímto cílem se v pátek rozloučili koaliční vyjednavači ODS, TOP 09 a VV, kteří diskutovali úpravy v daňové reformě.

"Hledáme poměrně konstruktivní dohodu, jak zdanit hazard tak, aby byl opravdu zdaněný a současně, aby nám neutekl do šedé ekonomiky. Já z té diskuse mám celkem radost, je věcná a konstruktivní," okomentoval schůzku ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Velmi oceňuji posun, že jsme se spolu začali bavit. V hazardu, který je velkým tématem, jsme se posunuli," souhlasil předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. "Bavili jsme se například o poplatcích za jeden výherní automat a tady jsme se shodli. Řešili jsme to, jak bude zdaněný hazard od 1. 1. 2012. Myslím, že shodu jsme tu nalezli. Jenom ještě uděláme několik rozhodnutí poté, co dostaneme konkrétní propočty," připojil se šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Koalice se vrátila i myšlence zakázat internetové sázení u zahraničních společností, s níž už jednou ve sněmovně kvůli kritice z cenzury internetu vyhořel poslanec TOP 09 Jan Farský. "I o tom byla řeč, i v tomto směru jsme měli pocit, že je velká naděje na shodu," prohlásil Bárta. "Přesně tak," přikývl Stanjura, který dodal: "Nicméně je poctivé říct, že nemáme deset dobrých příkladů ze zahraničí, ze kterých bychom si mohli vybírat. Ale chceme o tom debatovat a najít řešení, které by fungovalo."

"Jsem hluboce přesvědčený, že nelze zakázat sázení po internetu u zahraničních společností, protože je to vždy obejitelné a hranice tady neexistují," reagoval ministr financí. "Pokud ale někteří ortodoxní bijci proti internetovému hazardu prosadí zákaz sázení u zahraničních společností, asi nebudu mít dost politické síly tomu zabránit," pokrčil rameny Kalousek. Sám je přesto přesvědčený, že jakékoli nařízení v tomto směru bude stejně neúčinné, o čemž podle něj svědčí i zahraniční praxe.

"Můžeme mít rozdílný názor na to, jestli je výhodnější obratová daň nebo paušál za bednu, jestli je možné zdanit hazard po internetu efektivně, nebo ne. Ale podstatné je, že ministerstvo financí a koaliční partneři jsou ochotni přistoupit i na některé experimenty, abychom si mohli sáhnout na to, jak to bude a nebude," uzavřel tematiku hazardu Bárta.

Koaliční komise má další setkání naplánované na příští týden a kromě daňové reformy a rozpočtu na příští rok se chce věnovat i střednědobým ekonomickým výhledům. Vypracování různých scénářů české a světové ekonomiky proto zadá Národní ekonomické radě vlády.

"Zopakovali jsme si svoje ideová východiska obecně k problematice daní a konkrétně k daňové reformě. Snažili jsme se je argumentačně podpořit. Neměli jsme ale ambici to ale dnes konkrétně projít a uzavřít," shrnul jednání o dalších tématech Stanjura. "Odcházím s velmi pozitivním pocitem. Myslím si, že atmosféra byla po mnoha týdnech konstruktivní," dodal Bárta.

Daňová reforma, jejíž součástí je i zavedení 20procentní daně pro loterie z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami, ve sněmovně prošla prvním čtením. Během dalšího projednávání ji ale mohou poslanci ještě upravit. Věci veřejné chtějí například zakázat bankovní převody mezi zahraničními sázkovými společnostmi a jejich českými klienty nebo přístup na webové stránky, na kterých tyto loterie fungují.

Koalice je nejednotná v tom, jak se postavit k zachování daňového zvýhodnění stravenek, zvýšení daně firmám nebo zrušení konceptu superhrubé mzdy.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

01.03.2024Jak efektivně najít a získat top talenty: Průvodce pro personalisty Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688