TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  06.10.2011 04:45:05

PROFIL: Zemřel technologický průkopník Steve Jobs

PRAHA (MEDIAFAX) - Technologický vizionář, zakladatel a šéf společnosti Apple a vášnivý fanoušek kapely Beatles Steve Jobs ve středu zemřel ve věku 56 let. Legenda Silicon Valley prohrála svůj vleklý boj s rakovinou.

Steve Jobs se narodil 24. února 1955 v americkém San Francisku. Jeho otcem byl muslimský student ze Sýrie Abdulfattáh John Jandali, matkou byla americká studentka Joanne Simpsonová. Mladí rodiče se však svého syna vzdali a malého Stevea adoptovali Paul a Clara Jobsovi z Mountain View v Kalifornii.

Po úspěšném dokončení střední školy v roce 1972 se Steve zapsal na univerzitu Reed v Portlandu, kterou však vzdal po prvním semestru. Většinu přednášek ale navštěvoval i nadále. Přespával u kamarádů na zemi, sbíral prázdné láhve od coca-coly, aby za ně dostal pár drobných, a na jídlo chodil do chrámu Hare Krišna. Toto období svého života si však Jobs později nemohl vynachválit. "Pokud bych nebyl vyhozen z kurzu na univerzitě, Mac by nikdy neměl nejrůznější druhy písma či proporcionálně rozložené písmo," s oblibou říkával Jobs.

Svou snovou kariéru Steve Jobs odstartoval v roce 1976, kdy společně se Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem založil společnost Apple. Ta se zasloužila o rozšíření osobních počítačů, na čemž Jobs velmi brzy zbohatl. Postupně společnost představila světu mnoho přelomových technologických novinek. Pouhý den před Jobsovou smrtí uvedl Apple na trh nový model svého populárního telefonu iPhone s označením 4S. Přístroj, který vypadá totožně jako iPhone 4, disponuje dvoujádrovým procesorem, výkonnějším grafickým čipem a osmimegapixelovým fotoaparátem.

Během své kariéry se však Jobs věnoval také dalším projektům. Mimo jiné založil rovněž úspěšnou společnost NeXT Computer, stal se většinovým majitelem animačního studia Pixar, které koupil od režiséra George Lucase v roce 1986, a spolupracoval s firmou Walt Disney.

Spoluzakladatel počítačového gigantu oznámil v roce 2004, že trpí rakovinou slinivky břišní. O pět let později Jobsovi transplantovali játra. Jeho zdravotní stav byl v posledních letech velmi kontroverzním tématem. Jobsův nevyrovnaný boj s rakovinou znepokojoval početné zástupy fanoušky Applu, investory a hlavně pak celou firmu. Různé zprávy o zdravotním stavu Jobse, který si chtěl co nejvíce chránit soukromí a o své nemoci informoval veřejnost jen velice zřídka, vždy vyvolaly okamžitou reakci burzy.

Legenda Silicon Valley, Steve Jobs, odešel již 17. ledna ze zdravotních důvodů na dovolenou. Na konci srpna pak rezignoval na post výkonného ředitele společnosti Apple Inc., na jejímž založení se v roce 1976 podílel. Jobs byl zvolen předsedou, za svého následovníka si zvolil dosavadního výkonného ředitele Tima Cooka.

Dne 5. října 2011 Steve Jobs podlehl rakovině a dalším zdravotním komplikacím.

V loňském roce časopis Forbes označil Stevea Jobse za 42. nejbohatšího Američana s majetkem pohybujícím se okolo 8,3 miliard dolarů (zhruba 150 miliard korun).

Steve Jobs se v březnu 1991 oženil s Laurene Powellovou, se kterou měl dvě dcery a syna. Ze vztahu s malířkou Chrisann Brennanovou měl ještě jednu dceru, k jejímuž otcovství se dlouho odmítal přiznat.

Jobs, který byl nejčastěji viděn v černém roláku s teniskami, byl velkým fanouškem kapely Beatles. Velmi rád měl také Boba Dylana či Joan Baezovou, se kterou se údajně stýkal.

Zaměstnanci Jobse považovali za velmi inspirativní osobnost, ale také za velmi náročného, až terorizujícího šéfa.

Katerina Cervenková, cervenkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688