Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  05.10.2011 16:53:34

Polské volby… mohou překvapit?

Za 14 dní jdou Poláci opět k volebním urnám. V průzkumech dál vede současná koalice vedená Občanskou platformou. Její náskok ale není zdaleka tak velký jako na počátku roku. Pokud by jí opozice vedená konzervativními populisty Právo a Spravedlnost (PiS) dál dotahovala, nemusí se to zahraničním investorům vůbec líbit. Nejhorší představitelnou variantou je v tuto chvíli asi vítězství PiS a výrazné oslabení Lidovců (PSL), které by do koaličních her vrátilo postkomunisty z SLD.

Polský premiér Donald Tusk (Občanská platforma – OP) zažívá déja vu. Před volbami v roce 2005 v předvolebních průzkumech dlouho výrazně vedl a nakonec celý náskok ztratil v posledním měsíci na úkor konzervativních populistů Jaroslava Kaczinskeho (PiS – Právo a Spravedlnost). Situace se nepříjemně opakuje. Ještě na konci roku mu některé průzkumy připisovaly skoro 50%ní podporu a zhruba dvojnásobnou podporu oproti PiS. Podle posledních šetření se ale zdá, že aktivní kampaň PiS, omlazená krásnými dívkami s důrazem na konzervativní hodnoty a sociální stát, na Poláky zabírá. Náskok OP se smrskl na necelých 5 %, což může být v polském případě na hranici  statistické chyby.

 

A na co čekají trhy?

 

Ty v zásadě požadují jakékoliv pokračování Donalda Tuska, ať už by OP vládla sama nebo v současné koalici se stranou lidovou. Je to pro ně záruka pokračování úsporných programů (i když s řadou sporných opatření), které by mohly deficit veřejných financí vrátit do roku 2013 pod 3 % HDP. Naopak vítězství PiS a případný návrat konzervativců do vlády by byl bezesporu vnímán negativně. Koalice vedená PiS v minulosti výrazně zhoršila vztahy jak s Ruskem, tak s Bruselem. Důvěru nebudil ani příklon k antisemitismu, tažení proti homosexuálům, cenzura večerníčků či  přepisování školních osnov (k vyškrtnutým patřili i Dostojevskij nebo Kafka). Takový scénář však není pravděpodobný. Tehdejší koaliční partneři PiS totiž nehrají na dnešní politické scéně zanedbatelnou roli – ultrakatolická Liga polských rodin zmizela ze scény a šéf extremistů ze Sebeobrany Andrej Leper spáchal minulý rok sebevraždu. PiS by tak těžko i v případě vítězství hledala mezi zbylými stranami koaličního partnera. Kromě strany lidové (dnešního koaličního partnera OP) mají reálnou šanci na úspěch ve volbách ještě post-komunisté (SLD) a ultra-liberální odnož občanské platformy (Hnutí Palikot). Obě strany aktivně vystupují proti katolické církvi a zastávají se práv homosexuálů. Těžko si tedy představit, že by tyto strany s konzervativní PiS našly společnou řeč. Pro konečný úspěch Občanské platformy nakonec může být jako vždy klíčová volební účast. Je známo, že konzervativní voliči PiS jsou daleko disciplinovanější a pokud OP přitáhne k volebním urnám viditelně méně než 50 % voličů, může se hravě opakovat rok 2005. Sečteno a podtrženo: pro trhy by tak nejhorší variantou byl pravděpodobně slabý zisk, eventuálně těsná prohra Občanské platformy v kombinaci se slabým ziskem koaličního partnera z PSL. Pokud by OP musela vyjednávat s post-komunisty, těžko by se dalo dále sázet na současné tempo utahování rozpočtů a deficitu pod 3 % HDP do roku 2013 by věřil málokdo.

Zdroj: ČSOB

 

Nenechte si ujít příspěvky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.07.2021Jak mohou (ne)překvapit české parlamentní volby? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.08.2020Polská průmyslová produkce překvapila vyšším růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688