TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.10.2011 12:35:11

TOP 09 vyloučila Jana Mandáta, šéfa Brna-severu, mluvil prý nevhodně s médii

BRNO (MEDIAFAX) - Jihomoravský krajský výbor TOP 09 vyloučil za porušení vnitrostranických pravidel Jana Mandáta, šéfa své organizace pro Brnosever, Jehnice, Ořešín a Útěchov. Ve středu o tom informoval Brněnský deník Rovnost.

Vyhazov Mandáta potvrdil krajský předseda Jan Vitula. "Je to už bývalý člen. Postupoval v rozporu se stanovami strany," potvrdil Vitula. Důvody nechtěl blíže komentovat.

Podle Mandáta je ale oficiálním důvodem dopis médiím, ve kterém reagoval na kauzu radního za TOP 09 Martina Šrubaře. O něm média minulý týden zveřejnila, že byl v minulosti trestaný a v době sestavování kandidátek do loňských komunálních voleb neměl trest vymazán z rejstříku. "Ve zprávě jsem informoval o tom, že nám Šrubař podal vysvětlení a zároveň vyzval k přijetí etického kodexu, který by podobným situacím v budoucnosti předešel. Za to mě vyloučili, prý jsem tak udělal bez vědomí nadřízených stranických orgánů," popsal Mandát.

Podle něj je ale páteční tisková zpráva jen záminkou. "Považuji to celé za nespravedlnost. Jsem zakládající člen TOP 09 v Brně, ale tohle mi připadá jako návrat do padesátých let minulého století. Zřejmě jsem byl někomu nepohodlný," myslí si Mandát.

Brněnský předseda TOP 09 Jaroslav Kacer spekulaci, že vyloučení Mandáta má na svědomí vnitrostranický boj popřel. "To razantně odmítám. Regionální výbor jej vyloučil, protože nerespektoval povinnosti člena strany," zdůraznil Kacer. Dodal, že návrh etického kodexu pro brněnskou TOP 09 neobdržel a ví o něm jenom z médií.

Mandátovi spolustraníci z Brna-severu s rozhodnutím vedení strany nesouhlasí. "Na členské schůzi jsme odhlasovali jednoznačnou podporu předsedovi. Nechápeme, co je na jeho jednání nekorektního," potvrdil člen strany blízký vedení, který z obavy před represemi neprozradil svoje jméno.

Za nestandardní postup považuje vyloučení Mandáta i brněnský politolog Stanislav Balík. "Není úplně nejčastější vyloučit předsedu místní organizace. Ani to, že se tak stalo kvůli informování médií," tvrdí.


Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688