Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  05.10.2011 11:50:34

Investice do telekomunikačních společností z pohledu podílových fondů (5.10.2011)

Akcieatrhy.cz

Investice do telekomunikačních společností z pohledu podílových fondů



Akcie telekomunikačních společností platí za tzv. defenzivní tituly, tzn. cenné papíry poskytující zpravidla vysoký dividendový výnos, a jejich cena je méně náchylná na poklesy akciových trhů. V posledních letech zažívaly telekomunikační společnosti boom především na rozvíjejících se trzích, jak se tato skutečnost odrazila na strukturách portfolií podílových fondů a proč, to si povíme níže.

Ještě na počátku milénia patřily mezi nejvýznamnější trhy z pohledu počtu zákazníků využívajících služeb mobilních operátorů vyspělé země jako USA, Japonsko, Německo a Velká Británie. V tu dobu druhý největší trh, Čína, těžil především z obrovské populace čítající již tehdy více než 1,2 miliardy obyvatel. Na sto občanů však tehdy připadalo 6,72 zákazníků mobilních operátorů, zatímco v USA již tehdy dosahoval tento poměr 38,75, ve Velké Británii dokonce 73,80. Rychle rostoucí kupní síla a stále nízká rozšířenost mobilních telefonů byly tím, co tlačilo rozvíjející se země na první příčky žebříku největších trhů uživatelů služeb mobilních operátorů. Dnes již je tedy Čína v tomto směru největším trhem vůbec, na 100 obyvatel zde již připadne 64,04 občanů využívajících služeb mobilních operátorů, což je podstatně více než před jedenácti lety, ke standardu západních trhů jako Velká Británie (89,86), Německo (127,04) a Japonsko (95,39) to má však ještě stále daleko.


Jak to vidí portfoliomanažeři?

I přes výše uvedené a fakt, že mezi největšími telekomunikačními společnostmi vůbec jsou již i ty z Číny (China Mobile) Pákistánu (ufone), portfoliomanžeři stále preferují společnosti se sídlem ve vyspělých ekonomikách. Co se podílových fondů zaměřených na obor telekomunikací týče, mezi ty v České republice nabízené patří KBC Equity Fund Telecom (EUR), BNP Paribas Equity World Telecom (EUR) a ING (L) Invest Telecom, který je nabízen v dolarové, eurové a korunově mutaci. Z regionálního rozdělení jejich portfolií je pak skutečně vidět, že dominují společnosti ze Severní Ameriky, západní Evropy a Japonska.


Struktura portfolií podílových fondů zaměřených na odvětví telekounikace
Regionální zaměření
Sev. Amerika
EMU
Japonsko
Rozvíj. se země
Ostatní
Equity World Telecom
33,84 %
16,93 %
x
10,28 %
x
19,72 %
ING (L) Invest Telecom
26,89 %
18,62 %
23,85 %
9,17 %
4,39 %
17,08 %
KBC Fund Telecom
41,22 %
16,90 %
16,47 %
5,72 %
11,23 %
8,46 %


Čím to je? Nehledejte v tom konzervatismus či pochybení. Důvodem je fakt, že i investicemi do společností jako jsou Vodafone, Deutsche Telekom, France Télécom či Telenor můžete profitovat z růstu trhů s mobilními službami v Číně, Indii, Pákistánu a de facto téměř kdekoliv na světě.

Investice do telekomunikačních společností z vyspělých ekonomik má pak i tu výhodu, že poskytují své služby i v samotných vyspělých ekonomikách, jejichž obyvatelé utrácejí za služby mobilních operátorů podstatně více než ti z rozvíjejících se ekonomik. No posuďte sami, v USA činí průměrná útrata za služby mobilních operátorů více než 600 dolarů ročně, zatímco v Číně necelých 125 dolarů ročně. V rámci investice do telekomunikační společnosti z některé z vyspělých ekonomik vám pak také nehrozí takové politické riziko, jako třeba při investici do poskytovatele mobilního připojení z Pákistánu, Afghánistánu či Etiopie. Samotná Čína je však již přece jen politicky stabilní zemí, čínští mobilní operátoři však nemají takové globální pokrytí jako jejich konkurence ze Západu.

Proč vlastně investovat do telekomunikací?

Jak již bylo uvedeno výše, akcie telekomunikačních společností patří mezi tzv. defenzivní tituly, tzn. jejich cena je méně náchylná k propadům, a navíc rovněž nabízí zajímavý dividendový výnos, což v reálu znamená: Vodafone 5,40 %, France Télécom 11,60 %, Deutsche Telekom 8,20 %. I přes nedávné propady na akciových trzích, jež opět začaly plnit hlavní stránky novin, si např. KBC Equity Fund Telecom udržel výkonnost 2,14 %, další dva z party si vedli o něco méně úspěšně: BNP Paribas Equity World Telecom -0,50 %, ING (L) Invest Telecom USD -4,51%, ING (L) Invest Telecom CZK -4,83 %)ING (L) Invest Telecom EUR 1,98 %. S ohledem na to, že většina v České republice nabízených akciových podílových fondů zaznamenávala více jak 4% ztráty se jedná o opravdu slušné výkony. Navíc, tyto společnosti mají stále obrovský potenciál v oblasti získávání klientů na rozvíjejících se trzích, a to jak z důvodu nízké míry rozšíření služeb mobilních operátorů, tak z důvodu rostoucí kupní síly obyvatel těchto zemí. Jen si představte, že by se průměrný účet za mobilní služby v Číně zvýšil o cca 10 dolarů měsíčně, to by znamenalo navýšení příjmů telekomunikačních společností o 8,59 miliard USD, což je například částka převyšující schodek státního rozpočtu České republiky. Proč se tedy investicemi do telekomunikací nepokusit napodobit Carlose Slim Helú, Mexičana který zbohatl právě na telekomunikacích.

Petr Rozkošný www.penizenavic.cz
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

16.05.2023Pohledem venture kapitalisty: Investice do startupů od A do Z Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
03.10.2022Pohled developera: Nemovitostní fondy jako investice s jasnou vizí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.05.2019Základní rizika investic do podílových fondů Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688