TNBiz (TN.cz)
Investice  |  04.10.2011 18:50:05

Firmou roku se ve Zlínském kraji stal Aircraft Industries, Živnostníkem roku je David Vlk

ZLÍN (MEDIAFAX) - Zlínský kraj má nové nositele titulu Firma roku a Živnostník roku, stali se jimi kunovický výrobce letounů L 410 Aircraft Industries a David Vlk, majitel sítě hudebních zkušeben. Agenturu Mediafax o tom informoval hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

V kategorii Firma roku zvítězila kunovická letecká společnost Aircraft Industries a živnostníkem roku se stal třiatřicetiletý David Vlk z Uherského Hradiště, který už řadu let nabízí síť hudebních zkušeben.

Soutěže Firma roku a Živnostník roku jsou určené malým a středním podnikatelům a živnostníkům v České republice s obratem do 1,4 miliardy korun. O konečných výsledcích obou soutěží rozhodují odborné poroty, složené ze zástupců podnikatelských sdružení, redaktorů, marketingových odborníků, zástupců státní správy či partnerů soutěže. Vítězové krajských kol postupují do celostátního finále obou soutěží, jejichž výsledky budou vyhlášeny koncem tohoto roku.

"Díky těmto soutěžím máme možnost seznámit se s úspěšnými podnikateli ze svého okolí, kteří se stávají pozitivním příkladem pro ostatní," uvedl během slavnostního vyhlášení hejtman Mišák.

Kunovická letecká firma působí na trhu už od roku 1936, kdy v Kunovicích vznikl pobočný závod továrny na letadla Avia Letňany. V roce 1969 byl poprvé zalétán snad nejúspěšnější výrobek kunovického závodu, letoun L 410. Tohoto letounu bylo v různých verzích a modifikacích do současnosti vyrobeno přes 1100 kusů a výroba i nadále v podstatě bez přerušení pokračuje.

Na začátku 90. let byla struktura původně státního podniku změněna na akciovou společnost a zprivatizována. Jeho stoprocentním vlastníkem se stal holding Aero. Situace doznala změny až po roce 1996, kdy po mimosoudním vyrovnání bylo 29 procent akcií převedeno na věřitelské firmy. V roce 1998 se většinovým akcionářem stala americká společnost Ayres Corporation Inc. a od této společnosti podnik v srpnu roku 2001 odkoupila společnost Moravan Aeroplanes a.s. Otrokovice a současně byla založena společnost Letecké závody, a.s.

V září roku 2005 se vlastníkem stala firma Pamco a byla vytvořena opět nová společnost.

Podnik nyní vystupuje pod názvem Aircraft Industries. V červnu roku 2008 se vlastníkem 51 procent akcií podniku stala významná ruská průmyslová společnost Ural Mining and Metallurgical Company.

Živnostník David Vlk provozuje síť hudebních zkušeben od roku 2004, v současné době působí na území České republiky i Slovenska a muzikantům nabízí kolem 50 různých hudebních zkušeben.

"Předmět podnikání jsem si sám vymyslel, když jsem sám jako muzikant nemohl najít vhodnou zkušebnu. Rozjezd firmy byl velmi pomalý, ale postupem času se má nabídka mezi hudebníky rozkřikla. Kromě zkušeben, které nevlastním, ale pronajímám si je a dál je pak muzikantům nabízím, zajišťuje moje firma i další servis, například půjčování nástrojů a podobně," řekl pro agenturu Mediafax Vlk.

V soutěži Živnostník roku se do finále krajského kola dostal už tři roky po sobě a letos poprvé stanul na stupni nejvyšším. "Z vítězství mám velkou radost a doufám, že budu Zlínský kraj v celostátním kole dobře reprezentovat. Tento úspěch mi dává obrovskou sílu a novou energii do další práce," podotkl Vlk.

V letošním roce vybírala porota z deseti firem a stejného množství živnostníků.

Irena Frolová, frolova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688