Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  03.10.2011 11:25:52

Komodity v září - stálo to za to

Globální akciové trhy utrpěly v průběhu září několik vážných poklesů a investorům hrály poctivě na nervy. Naděje se nyní upírají k poslednímu čtvrtletí, které patří historicky k růstovým obdobím. Pokračující nejistota ohledně problémů dluhové krize Eurozóny a ekonomického zpomalení, které ovlivňuje celou světovou ekonomiku, jen tak nezmizí. Komodity mají za sebou snižování pozic a pokles cen, jehož výsledkem je mnohem lepší výchozí situace při reakcích na další zprávy.

Tři hlavní komoditní indexy se od začátku roky pohybují ve ztrátě od 7 do 10 procent, přičemž minulý měsíc byl ve znamení významných ztrát napříč sektory, viz níže. Nejvíce byly postiženy základní kovy, přičemž index kovů LMEX London Metal od začátku roku ztrácí 21 procent, nejhůře je na tom měď a nikl. Sektoru neprospěl ani 6procentí růst dolarového index v průběhu září a komodity se tak proti němu vyvíjely inverzně.



Pozornost věnována hedžovým fondům
Výkonnost mnoha hedžových fondů je tento rok pod tlakem. HFRX Global
Hedge Fund Index od začátku roku odepisuje 7,5 procenta, což vede investory k tomu, že stahují své peníze. Jako příklad může sloužit Man Group, největší světový burzovně obchodovatelný správce fondů. Jeho akcie ztratily 25% po oznámení, že klienti během třetího čtvrtletí stáhli zpět 2,6 miliardy dolarů. Stahování peněz z dalších fondů může mít na komodity nepříznivý vliv, protože bude třeba uzavírat pozice tak, jak se budou zmenšovat peníze pod správou.

Kovy se po týdnu rekordů stabilizovaly
Zlato má za sebou nejlepší čtvrtletí za uplynulé čtyři dekády, navzdory srpnovým událostem, které znamenaly nejhorší měsíční výkon od října 2008. Pro kovy byl minulý týden vůbec samý rekord. Stříbro pokleslo o 34 procent během pár dní, zažilo tak nejprudší propad za 30 let. Zlato mezitím zkorigovalo od svých maxim o 20 procent, což se za uplynulou dekádu stalo jen dvakrát.

Měď vstoupila do medvědího trhu, když od únorových maxim odevzdala třetinu hodnoty, protože hedžové fondy poprvé za více než dva roky otočily na mědi své pozice na short. To mělo za následek nejhorší ztrátu od čtvrtého kvartálu 2008, kdy se investoři do průmyslových kovů obávali zpomalení poptávky v Číně, největším světovém spotřebiteli.

Co spustilo výprodej?
Důvodů je několik: averze k riziku, potřeba hotovosti na pokrytí ztrát jinde, ekonomické zpomalení a jeho dopad na poptávku po průmyslových kovech, stahování peněz z hedžových fondů a v neposlední řadě také zvýšení marží na CME, největší světové burze s futures. K tomu všemu se na trhu ještě mluvilo o výrazných prodejích čínských investorů.

Od začátku srpna se volatilita u zlata pohybovala na výrazně vyšších úrovních, což naznačovalo nejistotu ohledně dalšího vývoje. Nového maxima dosáhlo zlato 6.září, ale již předtím (a i potom) profesionální investoři redukovali pozice navzdory tomu, že světové trhy šly dolů. Několik 100 dolarových korekcí v uplynulém měsíci neulehčilo situaci těm investorům, kteří ve zlatě hledají definitivní bezpečný přístav.

Riziko před námi?
Během předchozích dvou korekcí v roce 2006 a 2008 trvalo zlatu 18 měsíců, než se vyšplhalo na nová maxima. Prodeje ETF fondů ze strany investorů byly zatím velmi omezené a tak hrozí, že pří dalších poklesech se rozhodnou prodávat i tito investoři. Největší riziko zatím pro zlato jako bezpečný přístav představuje zvýšená volatilita.



Technicky se zlato drží a silně se odrazilo od 200 denního klouzavého průměru, který je v tuto chvíli na 1532 dolarech, což vedlo k návratu části důvěry. Dokud se ale zlato nachází pod hodnotou 1700 dolarů. hrozí opětovné testování podpory. Argumenty pro držení zlata během srpna dokonce zesílily, takže zlato může opět zazářit. Fyzická poptávka za strany centrálních bank během korekce zesílila a i to by mělo pomoci návratu ceny .

Ropa klesá díky očekávání snížené poptávky
Ropa má za sebou největší pokles od finanční krize v roce 2008. Pozornost se přesunula od malé nabídky ke zpomalují poptávce. Růst v zemích, které spotřebují většinu ropy, se zpomalil a poklesu se dokonce nevyhnula ani Čína. Důsledkem je snížení očekávané ceny v roce 2012.



Ropa Brent zatím udržela 100 dolarovou hranici, ale další známky oslabující ekonomické aktivity mohou tuto úroveň dostat pod tlak zvláště pokud bude dolar nadále posilovat. Obchodování je nyní velmi nervózní a má sklon reagovat na sebemenší zprávy, protože investoři hledají další směr, kterým ropa půjde.

Zásoby obilovin jsou v USA vyšší než se čekalo
Obilné trhy rozhodně nejsou proti prodejům imunní a v pátek padaly dále, protože zpráva o zásobách obilnin v USA ukázala, že snížená poptávka jak po pšenici tak kukuřici vedla k vyšším než očekávaným zásobám. Zásoby sojových bobů dopadly dle očekávání. Cena kukuřice s prosincovým dodáním prolomila 200 denní klouzavý průměr i rostoucí trend od července 2010, což signalizuje možnost další likvidace dlouhých pozic.

Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688