TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.09.2011 14:50:11

Nečasův kabinet schválil inovační strategii, má podpořit konkurenceschopnost Česka

PRAHA (MEDIAFAX) - Posílit význam inovací a využití špičkových technologií jako zdroje konkurenceschopnosti České republiky má za cíl Národní inovační strategie (NIS). Dokument, který má ambici podpořit dlouhodobý hospodářský růst a kvalitu života v Česku, v úterý podle zdroje agentury Mediafax schválila vláda.

Excelentní výzkum, spolupráce mezi podnikovým a výzkumným sektorem při transferu znalostí, podpora inovačního podnikání a lidé jako nositelé nových nápadů a iniciátorů změn jsou čtyřmi hlavními oblastmi, kterými se NIS zabývá.

Podle výchozího návrhu strategických cílů je klíčové zvyšovat a rozvíjet kompetenci firem tak, aby se na trzích posunuly mezi inovační lídry. Ve vybraných oblastech výzkumu by se Česko mělo snažit dosáhnout nebo udržet si excelenci a soustavně se přitom zlepšovat v kvalitě výzkumu ostatních oblastí. Podle NIS je nutné zlepšit kvalitu vzdělávání a vzdělávacího systému a také zvýšit kvalitu a rozsah služeb poskytovaných zprostředkujícími institucemi.

Ve strategii firem v Česku podle dokumentu zatím převažují pasivní strategie firem před expanzivními. "Základním předpokladem jsou vlastní ambice vlastnicko-manažerských elit. Tyto ambice lze stimulovat, ale nikoliv nahradit," uvádí materiál. Společnosti by podle něj měly aktivně pracovat s trhy a snažit se expandovat. Jakkoli je tento cíl náročný, jak NIS připouští, "bez zlepšení situace v této oblasti nebudou intervence v dalších oblastech inovační strategie přinášet potřebný efekt".

Pro inovačně založenou konkurenceschopnost v dlouhodobém pohledu je podle materiálu nutné zajistit excelenci výzkumu ve všech oblastech, které k tomu mají předpoklad, a zvýšit kvalitu výzkumu v oblastech dalších.

"Pro dosažení excelence je nutné, aby hodnocení výzkumu a vývoje (VaV) institucí, programů a projektů kladlo velký důraz na kvalitu a aby se požadavky excelence a vysoké kvality výzkumu promítnuly do rozdělování veřejných prostředků," konstatuje dokument.

Součástí podpory excelence by mělo být stanovení globálních priorit veřejného VaV, a to nikoli podle oborů, ale podle řešených problémů. "Proces stanovení a poté aktualizace by měl více zohlednit socioekonomické i technologické trendy ve světě spolu s možnostmi a potřebami ČR," uvádí strategie. Součástí tohoto cíle je i iniciace a rozvoj kvalitního aplikovaného výzkumu.

Kvalitní výzkum je podle NIS nezbytným předpokladem kvalitního vysokoškolského vzdělání, protože umožňuje přípravu lidí pro výzkum a inovační aktivity ve firmách. "Proinovační prostředí však vyžaduje i zásadní posun také v kvalitě a zacílení základního a středoškolského vzdělávání. Jedním z klíčových cílů změn v této oblasti je výchova k podnikavosti," stojí v dokumentu.

Strategie počítá rovněž s vytvořením sítě kvalitních zprostředkujících a podpůrných služeb pro inovační podnikání. Mezi ně řadí zejména podnikatelské inkubátory, centra pro transfer technologií a vědecko-technologické parky.

"Vytvoření sítě služeb bude založeno na stávající síti infrastruktury pro podporu inovačního podnikání, realizované v posledních letech: kvalita a rozsah služeb vázaných na tuto infrastrukturu se bude muset změnit tak, aby skutečně podporovala rozvoj inovačních firem, zprostředkovávala kontakty mezi nimi a s institucemi VaV a disponovala nástroji podporujícími využití výsledků VaV ve firmách," zmiňuje strategie. Podle ní musí být součástí podnikatelských služeb i zprostředkování a usnadnění přístupu firem k aplikovanému výzkumu.

Ve finále je podle NIS nutné zlepšit klíčové vazby, a to nejen spolupráci, mezi jednotlivými prvky inovačního systému.

NIS je společným materiálem ministerstva školství a ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Navazuje na Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti (SMK), kterou připravilo MPO a kterou rovněž ministři na úterním jednání vlády schválili. Také SMK se problematice inovací podrobně věnuje.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688