Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  27.09.2011 09:37:40

ČS - koment 27.9. - spekulace na řešení dluhové krize, polské intervence

Včera se objevily spekulace, že evropští představitelé pracují na jiném plánu řešení krize – ten by měl zahrnovat 50% haircut na řeckém dluhu a znásobení (létají čísla jako 4x,5x,8x…) efektivní kapacity EFSF skrze jeho zapáčení (například tak, že by z EFSF udělali banku, která by měla přístup k ECB, anebo tím, že by ECB nakupovala dluhopisy a EFSF kryl ztráty). O možnosti, že by zvýšili EFSF i přímo (na 1-1,2 mld. EUR) zatím nic. Nejmenovaní představitelé tyto spekulace samozřejmě nejdřív popřeli („tyto zprávy jsou hodně předčasné“), ale např. Ital B.Smaghi potvrdil, že se to o tom „uvažuje“. Němci jsou – jako obvykle – zatím proti : Weidmann z Bundesbanky řekl, že „by to vedlo k menšímu tlaku na vlády  udělat tvrdá rozhodnutí ohledně deficitů“ (což u Řeků asi pravda je).. Schauble je pragmatičtější  - „leverage bez pomoci ECB je možnost“…Ať to znamená cokoliv… 

·          My si stále myslíme, že Němci na to stejně kývnou a že toto by řešením eskalující dluhové situace bylo – zejména pokud by se podařilo zvýšit i samotný EFSF na nějakých 1000-1200 mld. EUR. 50% haircut na řeckém dluhu  je takové akceptovatelné minimum (já bych ale teď možná šel i na 35-40%) – s primárním deficitem kolem 2,8% letos a snad pod 2% v příštím roce by toto Řekové měli být schopni v dalších letech uplatit (když budou dále šetřit – velké když)…V každém případě, pokud by se na něčem podobném dokázala Evropa domluvit, byla by to vzpruha pro EUR – zatím však držíme názor, že v nejbližší době půjdeme ještě dolů k nebo pod 1,30 (včera EURSD kolem 1,34-1,35, dnes ráno 1,355.). Zejména, pokud náhodou ECB sazby sníží…J 

 

·          IFONěmecku včera kleslo potřetí po sobě (na 107,5 v 09/11), ale méně než se čekalo a historicky stále zůstává vysoko (IFO hodnoty jsou teď konzistentní s růstem průmyslu kolem 5-7% r/r). Stále se tak nedá říct, že se evropská dluhová krize výrazněji přelévá do německé reálné ekonomiky (vzhledem k rychlým dosavadním tempům růstu se jistá normalizace čekat dala i bez eskalace krize). V dalších měsících však efekt dluhových problémů zde i v Americe a efekt pomalejší poptávky z rozvíjejících se trhů (díky donedávna probíhajícímu utahování politik) na Německo určitě dále dopadne – čekáme slabší 3. i 4. kvartál než 1H/11. (s podobným dopadem na ČR). 

 

·          ECB nakoupila minulý týden za 4 mld. dluhopisů, celkově jich tak má (od května 2010) 156,5 mld. EUR. To není zas tak moc, ne? Ukazuje to také, že – když už se Evropa rozhodne s krizí bojovat – nebude potřeba nakoupit tisícky miliard EUR dluhopisů…Je ale potřeba trhům říct „uděláme to, když bude potřeba, tak nás nedrážděte“…Jinak, dnes aukce španělských 3M a 6M T-billů a tento týden ještě chce něco prodat i Itálie..Uvidíme, jak se na poptávce podepsal cut v ratingu od S&P, ale nečekáme žádný zázrak…Potenciál pro neg. překvapení nezanedbatelný.  

 

·          regionu nic zásadního, všechny oči na EMU. Páteční intervence polské CB a státní banky BGK zabrala, polský zlotý se udržel kolem 4,40 (4,38-4,43). Guvernér Belka včera řekl, že budou intervenovat „náhodně“ pokud nabudou dojmu, že trhy jsou destabilizovány,ale že nebudou bránit žádnou specifickou úroveň. I tak si myslím, že 4,50 bude citlivá hranice a spíše bych to viděl tak, že jakmile zmizí nejistota z voleb a poladí se situace v EMU, PLN zamíří dolů.  

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688