TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.09.2011 01:00:12

Na vládu se vrací majetkové vyrovnání s církvemi i rozpočet státního fondu dopravní infrastruktury

PRAHA (MEDIAFAX) - Po dvoutýdenní odmlce se na úterním jednání ministři vrátí k projednávání parametrů majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Nečasův kabinet se bude zabývat i rozpočtem Státního fondu dopravní infrastruktury, který byl po minulém zasedání kabinetu navýšen o čtyři miliardy.

Projednávání materiálu vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi na žádost strany Věci veřejné (VV) členové vlády přerušili na schůzi v druhém zářijovém týdnu. Představitelé VV požadovali, aby byla nejprve uzavřena debata o rozpočtu na příští rok a až poté mělo přijít na řadu majetkové vyrovnání.

Vláda se podle předlohy s církvemi dohodla, že zvýší celkový objem naturálních restitucí z původních 51 miliard korun na 75 miliard korun. Díky tomuto navýšení se však sníží celková finanční náhrada z 83 miliard na 59 miliard korun. Stát bude církvím vracet majetek po dobu 30 let.

"Vzhledem k nutnosti stabilizovat finanční hospodaření České republiky bylo dohodnuto, že dojde k rozšíření objemu naturálně vraceného majetku a následnému snížení finanční náhrady," odůvodňují v materiálu změnu poměru zástupci ministerstva kultury.

Primárním cílem majetkového vyrovnání je umožnit církvím a náboženským společnostem, aby byly hospodářsky nezávislé na státu. "Proto hlavní částí majetku, který bude církvím a náboženským společnostem vrácen, tvoří zemědělské nemovitosti - pole, lesy, rybníky a související stavby, se kterým církve a náboženské společnosti dříve samy hospodařily," upřesňuje předkládací zpráva. S tímto majetkem nyní hospodaří Lesy České republiky a spravuje ho Pozemkový fond České republiky.

Na úterní schůzi se po týdnu vrací i diskuse nad navýšeným rozpočtem Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Šéf rezortu dopravy Pavel Dobeš (VV), kterému byly po minulém zasedání přislíbeny další čtyři miliardy korun, ministry seznámí s celým rozpočtem SFDI. Ten bude v příštím roce bez evropských dotací hospodařit nejméně s 41 miliardami korun.

Členové vládního kabinetu se budou rovněž zabývat i českou strategií mezinárodní konkurenceschopnosti do roku 2020 a spolu s ní úzce propojenou národní inovační strategií. Oba materiály obsahují komplexní souhrn opatření a cílů, jichž by Česko za účelem zvýšení své konkurenceschonosti, mělo dosáhnout.

Vláda bude v rámci svého úterního zasedání řešit i spor o dotace na paneláky. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) požaduje na rekonstrukci a modernizaci bytových domů v rámci programu Nový panel od Státního fondu rozvoje bydlení navíc 240 milionů korun, jinak na podzim nesplní platné závazky. "V průběhu října letošního roku se Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) dostane do situace, kdy objem stanovený rozpočtem bude vyčerpán, přičemž v říjnu až prosinci 2011 nastane splatnost zbývajících závazků ve výši 240 milionů korun," vyčíslil pro vládu Jankovský.

Rezort Miroslava Kalouska (TOP 09) ale kritizuje tým ministerstva pro místní rozvoj (MMR), že rozpočet SFRB připravil nekoncepčně a vyslovil se proti přijetí návrhu.

Vláda o případné změně výdajů sama rozhodnout nemůže, o úpravu rozpočtu musí požádat Poslaneckou sněmovnu.

Spolu s tímto materiálem vládní kabinet posoudí i návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) pro příští rok. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) seškrtal na přání rezortu financí plánované výdaje o pětinu miliardy na 968 milionů korun, ale varuje, že tyto peníze budou chybět.

Redukce výdajů o 200 milionů na 968 milionů korun povede podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) hned k několika negativním důsledkům. SFRB bude muset například už v polovině září 2012 zastavit výplatu úrokových dotací na podporu rekonstrukcí, modernizací a zateplování bytových domů v programech Panel a Nový panel. Na smlouvy uzavřené v letech 2001-2010 má tak chybět 285 milionů korun.

SFRB bude vystavený požadavkům vlastníků bytů a bytových domů na úhradu splatných pohledávek dohromady téměř za 400 milionů korun. Na další peníze přijdou sankce z prodlení a náklady na "vedení předem prohraných sporů".

Ministři se budou zabývat i plánem obrany České republiky a seznámí se i s výroční zprávou o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v České republice za rok 2010.

Petra Hrubá, Jan Kálal, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688