Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  26.09.2011 15:41:23

Komodity ztrácí spolu s klesající důvěrou investorů

Riziková aktiva jako komodity a akcie byly minulý týden silně zasaženy poté, co se FEDu nepodařilo u investorů zlepšit důvěru. Na dlouho očekávaném setkání oznámil nyní slavnou Operaci Twist, kdy je podporován dlouhý konec výnosové křivky, čímž udrží náklady na vypůjčení nízko. Trhy však vystrašil komentář o tom, že americká ekonomika čelí “významnému riziku poklesu”.

Jak napsal po oznámení můj kolega: “ S tím, jak FED startuje Operaci Twist, zvyšuje Bernanke riziko, že na párty dorazí s řešením pozdě, už podruhé během 10 měsíců. Jeho QE2 v listopadu loňského roku přišlo pozdě, takže ekonomika se vzpamatovávala velmi dlouho a program spustil výraznou rally na komoditách, které bezpodmínečně dopadla na americké konzumenty a způsobila tak, že se ekonomika opět zastavuje.

Bernanke se vyhnout injekci likvidity ve stylu QE2 a alespoň odstranil obavy z druhého kola nafouknutých cen komodit. To může pomoci spotřebitelům a výrobcům, kteří vysokými cenami přes měď až po benzín trpí, na druhé straně to ale zasáhlo důvěru, která spouští prodej akcií.

Investoři mění postoj k dolaru
Evropská dluhová krize pomohla dolaru na sedmiměsíční maxima a tím srazila ceny komodit, protože ty tak pro kupce s v jiných měnách zdražují. Minulý týden se dolarové spekulativní dlouhé pozice hegžových fondů prostřednictvím měnových futures IMM dostaly poprvé za 14 měsíců do kladného pásma a ukazují, jak dramaticky se za poslední týdny změnil postoj k dolaru.

Komodity utrpěly díky obavám z globální recese, která může negativně zasáhnout kovy, energie i potraviny, nejhorší pokles za více než čtyři měsíce. Index Reuters Jeffries ztratil za uplynulý týden 8 procent, přičemž všechny komodity utrpěly ztráty. Zajímavé je, že zlato, které je bráno je bezpečný přístav, podlehlo bouři na komoditách také a oslabilo.

Zlato je obětí extrémní volatility
Minulý měsíc zlato vytvořilo dvakrát nový rekord a třikrát se potýkalo s více než 100 dolarovou korekcí. To alespoň krátkodobě zastavilo přiliv prostředků jako do bezpečného přístavu, protože zvýšená volatilita obchodování výrazně ztěžuje. Někteří býci na zlatě díky tomu zůstávají mimo trh a čekají na nižší ceny a doufají v klidnější obchodování. Během této doby investoři také prostřednictvím ETF a futures snížily expozici na zlatě o cca 300 tun na 2 935 tun, protože roste poptávka po hotovosti a/nebo dluhopisech.

LBMA čeká v listopadu cenu zlata na úrovni 2 019 dolarů
Tento týden se v Montrealu setkali setkali bankéři, obchodníci a investoři na největším ročním setkání týkající se zlatého průmyslu. 500 účastníků, kteří dorazili na konferenci London Bullion Market Association, předpovídá, že cena zlata se v listopadu 2012 bude obchodovat za 2019 dolarů. Loni, když se zlato obchodovalo za 1298, předpovídali na tomto setkání cenu 1450 dolarů, tedy o 25% nižší, než kolik byla minulý čtvrtek.

Po více než 10 procentní korekci od maximálních hodnot je podpora na 1650 a 1600 dolarech. Pokles na tyto úrovně může spustit další posilování dolaru, ale dlouhodobý růstový výhled může tyto poklesy zmírnit.

Nejvíce trpěly průmyslové kovy
Největší ztráty postihly kovy, které se využívají v průmyslu, jde zejména o měď, stříbro a paladium. Stříbro ztratilo ve dvou dnech bezprecedentních 20 procent a měď, ukazatel globální ekonomické aktivity, zamířila technicky do medvědího trhu, když od únorových maxim ztratila 20 procent.

Platina se obchoduje v porovnání se zlatem nejlevněji za dvě dekády, obavy z recese snížily poptávku ze strany průmyslu, které běžně dosahuje 50 procent spotřeby. Investoři, kteří čekají na ekonomické oživení, by měli tento poměr bedlivě sledovat, protože platina se vůči zlatu za uplynulou dekádu obchodovala s prémií kolem 40 procent.

Trh s ropou je uvězněn v pásmu
Ropě se nepodařilo prorazit vzhůru, zůstala chycena v proudu negativních makroekonomických zpráv a poklesla nejvíce za dva měsíce. Posilují dolar a neschopnost FEDu vytáhnou z klobouku dalšího králíka způsobila, že se investoři soustředili na redukci pozic. Pohyb jde trochu proti fundamentu, zejména u ropy Brent Crude, protože zásoby v Cushingu, centrálním skladu pro NYMEX WTI klesají, trh tomu však nevěnoval pozornost.

Trh se obává, že poptávka po energiích v USA a v Číně, dvou největších spotřebitelích, může klesnout spolu s ekonomickým zpomalením. Tyto dvě země byly podle BP Plc zodpovědné za 32 procent světové poptávky po ropě v roce 2010, pokud nim přičteme ještě země platící eurem, jde o 44 procent.

Občanská válka v Libyi, díky které zmizela z trhu vysoce kvalitní ropa, je téměř u konce. Odborníci očekávají, že ropa by mohla v rozumné kvalitě začít proudit dříve, než se čekalo. Tyto dodatečné barely zasáhnou trh v době, kdy poptávka oslabuje a může přimět OPEC zabývat se úrovní produkce. Země OPECu nehodlají znovu zažít kolaps z let 2008 a 2009, protože potřebují díky vyšším ziskům vyrovnávat rozpočty.

Jako nejpravděpodobnější scénář se jeví obchodování s pásmu, Brent se na 117 dolarech otočila a hledá podporu, kterou by měla najít na 100 dolarech. WTI se opět podívala na 80 dolarů a na 85 našla rezistenci, poprora je na 75,70, což je srpnové minimum.

Spekulanti s obilím trpí
Hedžové fondy a velcí investoři, kteří nedávno zvyšovali expozice na sojových bobech a kukuřici, utrpěly minulý týden těžké ztráty, protože snižování maržových pozici zasáhlo také obiloviny. Cena nové úrody sojových bobů se nedávno obchodovala za 14.65 dolarů za bušl, minulý týden utrplěa nejvyšší ztrátu za dva roky a dotkla se 12,50. Na vině je posilují dolar spolu se špatnými zprávami na straně poptáky.

Silnější dolar ztěžuje americkým farmářům konkurenceschopnost na mezinárodních trzích, kde stáe vyhrává velké tendry na pšenici Rusko a Brazílie, jejíž měna oslabila o 16 procetn, navýšila export sojových bobů za velmi konkurenceschopné ceny.

Ole Sloth Hansen, komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

29.03.2024Klesající sazby a ceny komodit Patria (Patria Finance)
19.01.2024Koruna ztrácí spolu se zlotým a forintem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.05.20237 dní s korunou - Koruna spolu s měnami v regionu ztrácela Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688