TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.09.2011 11:05:16

11.h - BCPP si připisuje 3%, Erste (+7,1 %) koriguje předchozí propad

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražská burza zahájila pondělní obchodování výrazným růstem, index PX si aktuálně (10:15) připisuje 3,02 procenta na hodnotu 890,2 bodu. Vzhůru ho nejvíce táhne Erste Bank (+7,11 %), která koriguje propad z předchozích dní, naopak nejvýrazněji proti směru trhu jde Telefónica C.R. (-0,55 %).

„Od víkendového setkání zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky jsme se bohužel nedočkali nijak pozitivních prohlášení. Z vyjádření jednotlivých představitelů se dají vyčíst obavy o růst ekonomik a snaha vytvořit nějaké akceptovatelné řešení,“ uvedl Jan Roh, analytik společnosti Cyrrus. „Timothy Geithner, ministr financí USA, doporučil vládám dotčených evropských zemí, aby spojily své síly s Evropskou centrální bankou (ECB) a šly žádat o navýšení Evropský fond finanční stability (EFSF),“ doplnil.

ECB však o dalších účastech na fondu či fiskálních záležitostech členských států eurozóny nechce slyšet. „Není se čemu divit, její zásady či kompetence byly již za poslední dobu několikrát překročeny. Máme zde možná jen několik pozitiv. Tím prvním byla snaha o určení termínu k řešení, a to šest týdnů do dalšího zasedání G20 ve Francii, z úst ministra financí Velké Británie. A potom je tu celková odhodlanost problém řešit. Zůstane-li u slov delší dobu, trhy to neuspokojí,“ dodal Roh.

Index PX si oproti pátečnímu závěru (864,1 bodu) zatím polepšil o 3,02 procenta na hodnotu 890,2 bodu. Nejvýrazněji vzhůru ho táhne Erste Bank (+7,11, 437 ), která umazává propad z předchozích dní. Následují ČEZ (+4,12 %, 707 ) a Komerční banka (+3,28 %, 3088 ). Proti směru trhu jde ze silných emisí pouze Telefónica C.R. (-0,55 %, 382 ).

Ze slabších titulů si nejlépe vede NWR (+5,15 %, 134 ). Více než dvouprocentní zisk si připisují také AAA Auto (+3,27 %, 17 ), pojišťovna VIG (+2,44 %, 645 ) a textilní Pegas Nonwovens (+2,16 %, 426 ).

Aktivita investorů je relativně vysoká. Zatím se zobchodovaly akcie v objemu 448 milionů korun. Největší podíl na tom má ČEZ (170 mil. ), následují Komerční banka (99 mil. ), Erste Bank (78 mil. ) a Telefónica C.R. (53 mil. ). Bez jediného obchodu zatím zůstává AAA Auto.

Růst v pondělí zaznamenávají také okolní evropské burzy. Polský WIG 20 si připisuje 1,30 procenta, německý DAX 1,27 procenta, maďarský BUX 1,17 procenta a rakouský ATX roste o nepatrných o 0,03 procenta.

Americké burzy v pátek uzavřely v růstu: S&P 500 si připsal 0,61 procenta a Dow Jones 0,35 procenta.

Japonský Nikkei naopak uzavřel pondělní obchodování v červených číslech a odepsal 2,17 procenta.

Denisa Křížová, krizova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688