TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.09.2011 15:05:05

SOUHRN: Neplatiči přijdou o příspěvek na živobytí, státní zástupci dostanou příští rok více peněz

PRAHA (MEDIAFAX) - Koalice prosadila v pátek ve sněmovně novelu zákona o hmotné nouzi, která neplatičům pokut a místních poplatků odebírá příspěvek na živobytí, a zrušila zákon o veřejných neziskových zdravotnických zařízeních. Poslanci schválili i zákon, díky kterému dostanou státní zástupci v roce 2012 více peněz.

Novela zákona o hmotné nouzi zavádí změny, které se týkají výhradně příspěvku na živobytí. "Předkládaný návrh se netýká dávky související s bydlením nebo okamžité pomoci. Návrhem není dotčen ani příspěvek na péči," zdůraznila předkladatelka zákona Ivana Řápková (ODS).

Cílem návrhu je zamezit zneužívání sociálních dávek. Předloha má obcím umožnit použít příspěvek na živobytí k úhradě dlužných částek. Dlužníci zároveň dostanou možnost domluvit si při splácení svých dluhů individuální postup, včetně případného splátkového kalendáře.

Předkladatelé si od novely slibují zlepšení vymahatelnosti pokut nebo povinných místních poplatků od chronických neplatičů a zvýšení motivace těchto lidí řešit svou životní situaci.

"Úprava se týká notorických neplatičů. Smyslem návrhu je vést lidi k odpovědnosti. Podle platné právní úpravy jsou ti, kteří pobírají příspěvky v hmotné nouzi, nepostižitelní," podotkla Řápková. Proti novele ostře vystoupili poslanci ČSSD i KSČM.

Nejdelší diskuze proběhla při projednávání zrušení zákona o veřejných neziskových zdravotnických zařízeních. Předloha předpokládající vznik sítě veřejných zdravotnických zařízení je podle koalice nefunkční a nekoncepční, proto ji její poslanci zrušili.

Zrušený zákon předpokládal vznik zařízení zřízených nebo založených státem, kraji a obcemi jako státní příspěvkové organizace, příspěvkové organizace krajů a obcí nebo obchodní společnosti. Vedení krajů byla současně uložena povinnost zajistit, aby v každém z okresů fungovalo alespoň jedno veřejné zdravotnické zařízení.

Poslanci schválili také novelu, díky které se platová základna státních zástupců bude od roku 2012 vypočítávat jako 90 procent základu určujícího platy soudců. Platový základ tak státním zástupcům meziročně vzroste o 4607 korun.

Sněmovna schválila v pátek také zákon, který zdražuje přijetí návrhu do katastru nemovitostí. Žadatelé nově zaplatí místo dosavadních pěti set tisíc korun.

V závěrečném čtení schválili poslanci také novelu obchodního zákoníku. Z jeho veřejné části by nyní měly zmizet rodná čísla podnikatelů. Normu podpořilo 85 přítomných zákonodárců, ta tak míří do Senátu.

Sněmovna kývla také na novelu zákona o ústavní výchově. Podle ní by nově zaměstnanci diagnostických ústavů, dětských domovů nebo výchovných ústavů nemuseli docházet na pravidelné psychologické kontroly.

Poslanci v pátek také schválili návrh z dílny ministerstva zdravotnictví na změny postgraduálního vzdělávání mladých lékařů i dalších zdravotníků. Předloha mimo jiné ruší povinnost lékařů uvázat se konkrétní nemocnici několik let po konci studia.

Ministerstvo kromě toho chce nově upravit i přidělování dotací na výkon rezidentury. Pokud návrh projde zdárně celým legislativním procesem, peníze půjdou do rukou přímo mladým lékařům, a nikoliv školícím zařízením. Dotace se bude poskytovat pro první dva roky dalšího vzdělávání, tedy po dobu, kdy se lékař učí v takzvaném základním kmeni.

Poslanci schválili také novelu zákona o rejstříku trestů, který počítá s tím, že trestní záznamy z ostatních států Evropské unie (EU) se automaticky objeví i v českém rejstříku. Občané České republiky, které v budoucnu odsoudí soud některého z členských států, tak tuto skutečnost již doma nezatají.

Schůze sněmovny skončila v pátek v půl třetí odpoledne, pokračovat bude v úterý mimořádně již od 10 hodin ráno.

Karolina Brožová, Martina Týblová, Filip Nachtmann, Jan Kálal, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688