TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.09.2011 12:55:05

ODS v Praze 1 si zvolila nové vedení, problémy ale pokračují

PRAHA (MEDIAFAX) - Novou předsedkyní Občanských demokratů v Praze 1 se stala právnička a zastupitelka městské části Jaroslava Janderová. Vedení ODS totiž oblastní sdružení na konci června kvůli sporům a kauzám zrušilo.

"Mým cílem je sjednotit oblast a vrátit ODS v Praze 1 do pozice lídra a vyhrát komunální volby v roce 2014," prohlásila nová předsedkyně. Janderová se specializuje na autorské právo a poskytuje servis pro účastníky II. a III. odboje. Je také provozovatelkou jazz and bluesového klubu Ungelt na Starém Městě. Členkou ODS je od roku 2006.

Místopředsedy ODS v Praze 1 se stali Juraj Chmiel a Richard Bureš.

Do nové ODS v Praze 1 se mohli přihlásit jen ti občanští demokraté, kteří zde mají trvalé bydliště. Důvodem rozpuštění starého sdružení byl totiž podezřele vysoký počet členů strany v centru hlavního města.

Výkonná rada Občanské demokratické strany místní sdružení zrušila na návrh pražské regionální rady. Sdružení se dlouhodobě potýkalo s problémy. Potíže a vzájemné stranické boje trvaly nejméně dva roky, kdy byl odvolaný starosta Prahy 1 Petr Hejma. Nahradil ho bývalý pražský radní Filip Dvořák, který již dříve odešel z vedení celopražské ODS a byl spojovaný s některými tehdejšími skandály okolo prodeje bytů.

V Praze 1 je ale otázka členství opět tématem dne. Jedna část v čele s Janderkovou tvrdí, že se přihlášky podávaly organizovaně a účelově. Další část ODS, pod taktovkou Dvořáka, je přesvědčená, že někteří nebyli do sdružení účelově přijati.

"Pan Dvořák je předseda klubu zastupitelů a člen ODS, ale v politice nemá vliv," prohlásila nová šéfka. Upozornila současně na fakt, že na doporučení regionální rady nemají být zaregistrováni ti, kteří rozpad oblasti způsobili. Údajně zde jasně padla dvě jména, a to Dvořák a Jan Bürgermeister.

Průběh čtvrtečního sněmu ovšem napadl Hejma. Nesouhlasí s tím, že nové sdružení nepřijalo všechny žadatele, kteří si registraci podali. Dokonce ani on sám jí nezískal. Šanci dostali podle něj pouze zástupci jedné frakce. To ale Janderová odmítá.

"Co se týče přeregistrace staronových členů, kteří přispěli k rozpadu oblasti, část z nich dostala prostor a možnost se přeregistrovat. Jedná se ale o skupinu, která žádosti podala organizovaně, a to navíc na jedné poště," dodala nová předsedkyně s tím, že absolutně odmítá jakékoliv dělení oblasti na jednotlivé frakce a podání jasně ukazuje na účelovost. Hejma navíc podle Janderové nepodal žádost o přeregistraci včas, a proto ji nezískal.

Skupina nepřijatých občanských demokratů podala proti průběhu sněmu a přijetí členů stížnost republikovému a krajskému smírčímu výboru. Ten rozhodne, zda vše probíhalo podle pravidel či nikoliv.

Oblastní sněm také zvolil členy Oblastní rady ODS Praha 1. Kromě předsedkyně a místopředsedů v radě zasednou Lenka Pavlíková, Jiří Verner, Miroslav Kalous, Eva Špačková, Vladimír Mařík a David Damaška.

Denisa Šindlerová, Filip Nachtmann, sindlerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688