Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  23.09.2011 10:22:56

Ranní přehled: 23/9/11: ČEZ, Erste, Orco, AAA Auto, Makro, Daňový test

Index PX:  896 bodů (-3.6% d/d); objem: 1 925 mil.


Komentář k trhu

Pražská burza včera spolu s Evropou otevřela následujíc americké trhy, tedy výprodeji. Ty se týkaly téměř všech titulů, nejvíce však odepsalo CME, které se obchodovalo až na 150 korunách. Titul zavřel den slabší o 12,13% na ceně 152 korun. Necelých 9% odepsalo NWR na 134,19. Relativně se držel ČEZ díky emisním povolenkám zdarma, nicméně sentiment stáhl i tento titul níže o 2,74% na 705,10 korun. Jediný titul, který dokázal uzavřít v plusu, byla Telefónica. Ta se většinu dne pohybovala kolem nuly, uzavřela však silnější o 1,37% na ceně 393 . Komerční banka, na níž se zobchodovala třetina včerejšího objemu, oslabila o necelá 3% na 3028 . Finanční ředitel připustil možný odpis řeckých dluhopisů, později to ale mluvčí banky dementoval s tím, že k tomuto kroku by banka přistoupila až po bankrotu Řecka. To Erste Bank prošla větším výprodejem, ztráta 8,34% znamená cenu 444,10 .


ČEZ: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 940 .

Podle informací Lidových novin plánuje ČEZ v zahraničí výstavbu větrných elektráren s výkonem až 3000 MW v zemích, kde jsou pro obnovitelné zdroje nastaveny výhodné podmínky. Podle LN to včera uvedl generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš. Plány by se měly týkat Německa, Polska a Rumunska, přičemž v Rumunsku by ČEZ mohl mít zájem i o vodní elektrárny. Podle LN mají investice do větrných elektráren především zajistit ČEZu financování pro dostavbu Temelína, a měly by tak být hotové do r. 2016, kdy má dostavba Temelína podle Beneše začít. Naopak v České republice ČEZ žádné další investice do obnovitelných zdrojů neplánuje. Zprávu hodnotíme jako neutrální.

Erste Group: Neutrální. DD: V revizi. Cílová cena: V revizi

Slovenská vláda schválila návrh zákona bankovní daně, která by měla vstoupit v platnost od příštího roku. Banky by měly odvádět 0,2 % ze svých závazků očištěných o pojištěné vklady. Celkem chce vláda od bank získat přibližně 50 milionů eur ročně. Náklady na tuto daň pro Erste Bank očekáváme v rozmězí 6 - 9 mil. EUR před zdaněním, což je vzhledem k zisku celé skupiny (přes 1 mld. eur) relativně malý dopad. Nastavené podmínky jsou výrazně mírnější než v sousedním Maďarsku. O zavedení této daně se hovoří již delší dobu, takže tento krok není pro trhy překvapením

Orco: Negativní. DD: Nehodnoceno. Cílová cena: Nehodnoceno.

Společnost Orco Property Group včera oznámila, že vydala 3 miliony nových akcií  do rukou společnosti Morgan Stanley Real Estate Investing (MSREI). Celkově má tak společnost 17,05 mil. akcií. Vydání akcií bylo předesláno již v květnu, když akcionáři schválili tuto možnost na valné hromadě. Výměnou za nově emitované akcie získalo Orco od MSREI 14,1 mil. akcií (29 % podíl, nyní celkem 87 %) v Orco Germany, stejně jako podíly v Endurance Real Estate Fund a dalších několika nemovitostních fondech. V důsledku emise se společnost MSREI stala s podílem 19,2 % největším akcionářem Orka. Navýšení počtu akcií o více než 20 % bude mít ředící efekt na stávající akcionáře, přičemž z oznámení není zřejmé, zda s sebou emise akcií přináší i redukci dluhu společnosti. Přestože by vstup významnějšího akcionáře mohl zvýšit úvěrovou důvěryhodnost Orka a usnadnit tak financování, zprávu hodnotíme negativně.

AAA Auto: Neutrální. DD: Nehodnoceno. Cílová cena: Nehodnoceno.

Podle agentury Bloomberg ředitel společnosti AAA Auto Anthony Denny koupil ve dnech 20. – 21. 9. cca 14 700 akcií společnosti, tj. cca 0,02% akcií společnosti. A. Denny nakupoval za poslední rok akcie několikrát, naposledy cca 20 000 akcií v červnu tohoto roku. Zprávu proto hodnotíme jako neutrální.


ČNB - sazby

Česká národní banka ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby bez změny na 0,75% (2T repo). Nečekaně bylo ovšem hlasování (7:0), když poslední rok vždy alespoň 1-2 hlasy byly pro zvýšení sazeb. Rychlé zvyšování sazeb ČNB není pravděpodobné a guvernér Singer dokonce uvedl, že při vyhrocení situace (dluhová krize Eurozóny) může dojít i ke snížení sazeb. Podle našeho názoru úrokové sazby zůstanou na současné úrovní následující čtvrtletí a o případném zvýšení v budoucnu rozhodne především kurz koruny a hloubka recese/zpomalení české ekonomiky. Snížení sazeb považuje stále jako za velmi nepravděpodobnou variantu. Dluhopisové ani peněžní trhy nereagovaly, podobně i koruna, která se držela na 24,90 CZK/EUR.

Návrh na prodloužení daňového testu

Ministerstvo financí nečekaně připravilo prodloužení daňového testu z kapitálových zisků z dosavadních 6 měsíců na 5 let a současně se zvýší daňová sazba z 15% na 19% v důsledku změny daní z příjmů. Uvedený návrh je součástí zákona o jednotném inkasním místu, který včera prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo financí návrh odůvodňuje jako kompenzaci proti zrušení daně z dividend.  Návrh vnímáme jako negativní krok, který státu přinese zanedbatelné daňové příjmy a současně znatelně negativně postihne drobné investory a zabrzdí rozvoj kapitálového trhu v ČR.


Komentář k americkému trhu

Americké obchodování včera kopírovalo Evropu. Výprodej až „likvidace“ skoro všech titulů vedlo k poklesu S&P 500 o 3,19% na úroveň 1129,56, což je minimum za posledních 52 týdnů. Včerejší obchodní den tak jen navázal na středeční seanci a negativně tak reaguje na komentáře FEDu o značném riziku poklesu ekonomiky, což jen zvýšilo strach investorů z celosvětové recese. Výsledkem je útek investic z akcií k americkým dluhopisům a dolaru. Zajímavosti je, že ani jedna z akcií tvořící Dow Jones index neskončila v zelených číslech.  Pokles zaznamenaly také drahé kovy, kde stříbro pokleslo o 9,59 %, zlato 2,5 %. Také měď ztratila 8,73 % . Brent ropa klesla o 4,6% a WTI ropa o 6,6%. Celkově zaznamenáváme nejhorší týden od října 2008. Jeden z mála růstů zaznamenaly akcie společnosti Goodrich (o 10,15%). Goodrich byla odkoupena společností United Technologies za $16.5 mld. USD a zároveň jí Moody’s potvrzuje rating A2.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.07.2011Ranní přehled: 29/7/11: ERSTE, ČEZ, CME Research (J&T BANKA)
19.07.2011J&T Banka Ranní přehled: 19/7/11: Fortuna, Orco Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
27.01.2011AFT Ranní přehled: 27/01/11: Orco Markéta Höfferová (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688