TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2011 19:10:05

Antimonopolní úřad plánuje přijmout sto lidí na veřejné zakázky, návrh podpořila vláda

PRAHA (MEDIAFAX) - Nečasův kabinet ve středu schválil návrh vládního usnesení na posílení rozpočtu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o 80 milionů korun, potvrdil zdroj agentury Mediafax. Antimonopolní úřad plánuje kvůli novele zákona o veřejných zakázkách přijmout 102 nových lidí a potřebuje je zaplatit.

Podle usnesení bere vláda požadavek na posílení rozpočtu ÚOHS v letech 20112014 na vědomí a schvaluje využití letošní vládní rozpočtové rezervy postupně až do výše 21, 9 milionu korun. Peníze pro další roky má ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) najít ve státním rozpočtu v kapitole všeobecné pokladní správy a přesunout je do kapitoly ÚOHS.

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj má po schválení novely zákona o veřejných zakázkách, kterou by poslanci mohli odsouhlasit už na své zářijové schůzi, provést aktualizaci finančního dopadu této normy na hospodaření ÚOHS.

Novela snižuje finanční hranici pro veřejnou zakázku ze dvou na jeden milion korun u dodávek a služeb a ze šesti na tři miliony korun u stavebních prací. Podíl řešených případů u zakázek do 10 milionů korun přitom už v současnosti tvořil čtvrtinu agendy ÚOHS. Nově antimonopolní úřad odhaduje, že se počet řešených případů v tomto finančním rozmezí zvýší 3,5násobně a úměrně tomu chce rozšířit i svůj tým.

Pro oblast veřejných zakázek chce proto ÚOHS přijmout 72 nových lidí, dalších pět zaměstnanců na posuzování jejich ekonomické výhodnosti. K tomu má přibýt 15 lidí na obslužnou agendu a dalších 10 zaměstnanců na takzvaný bid-rigging. Termín označuje tajnou dohodu uchazečů, kteří se místo vzájemné konkurence dohodnou na záměrném zvýšení ceny nebo snížení kvality podané nabídky.

"Náklady na tyto nové zaměstnance, jejich umístění v odpovídajících prostorách a vybavení by podle propočtů ÚOHS činily v roce 2012 přibližně 80 milionů korun," vyčíslil pro agenturu Mediafax předseda antimonopolního úřadu Rafaj.

Podle navrženého harmonogramu by prvních 24 nových zaměstnanců mělo nastoupit už k 1. prosinci letošního roku, dalších 61 mezi 1. lednem a 1. květnem roku 2012. Posledních 17 nováčků by na ÚOHS mělo přijít na začátku roku 2014.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688