Ozdobte svá okna

Zbrusu nová nebo natřená okna si zaslouží ozdobit. Tedy pokud nežijete v amsterdamském stylu v domě s obrovskými obnaženými okny, kterými můžete komunikovat se sousedem přes ulici. V české kotlině je tradice záclon a závěsů poměrně vžitá. Možná, že i vaše babička si dávala záležet na jejich škrobení? Není to ale jen náš zvyk – útulné pokojíky se šmrncovními závěsy najdete třeba ve Francii a v jižní Evropě jsou rolety nebo okenice zkrátka nutnou ochranou proti intenzivnímu slunci. Ať už si je chcete pořídit jako dekoraci, schrupnout si po obědě bez zbytečného světla, zamezit vniknutí hmyzu nebo odradit zvědavé sousedy, rolety, žaluzie a závěsy vám dobře poslouží.

Rolety, žaluzie, závěsy…

Který prvek na okna zvolit? Třeba všechny najednou. Při vhodném sladění barev a vzorů tak lze docílit velmi pěkných výsledků a ochrana proti slunci je tak dokonalá. V takovém případě je ale nutné dávat dobrý pozor na jejich váhu! Každá garnýž či tyč na záclony a závěsy má přesně stanovenou maximální nosnost, kterou je potřeba dodržovat. Když pak kombinujete více prvků – například závěsy po stranách a záclony uprostřed – nebo často se závěsy manipulujete, mohlo by se vám stát, že tyč zkrátka větší váhu neudrží a ze zdi se utrhne. Chcete-li se těmto starostem vyhnout, využijte například nabídky OBI, které prodává celé záclonové sestavy.

Dokonalého zastínění dosáhnete kromě klasických žaluzií také pomocí textilních rolet, které se pohodlně ovládají provázkem nebo kuličkovou šňůrkou a dají se zafixovat v několika pozicích. Některé z nich jsou ze speciální tkaniny chránící proti UV záření, jiné chrání proti hluku, další jsou pak uzpůsobené pro střešní okýnka. Rozhodnete-li se ladit svůj interiér do přírodního stylu, oceníte zase přirozené bambusové rolety.

Instalace je snadná!

Nákupní košík pro instalaci žaluzií či rolet

materiál

nářadí

·         Rolety

·         Žaluzie

·         Vrtačka

·         Šroubovák

 

1.      Umístění hmoždinek

Žaluzie a rolety se montují před nebo mezi okenní špalety, a to buď na stěnu, nebo na strop. Pro montáž rolet přímo na okenní rám obdržíte například u OBI speciální svěrné nosníky – s těmi můžete roletu připevnit přímo a bez vrtání. U žaluzií si připravte držáky nebo montážní háky, které jsou součástí balení. Poté zjistěte středy pro montážní body, a to v takové výšce, aby bylo ještě možné okno otevřít, a umístěte první hmoždinku.

2.      Připevnění

Nyní přišroubujte držák, popřípadě montážní hák. Vždy překontrolujte vodováhou, zda je hák na druhé straně ve stejné rovině.

3.      Zavěšení žaluzie

Žaluzie zavěste na držáky, přitom zkontrolujte boční hrany a šroub utáhněte. Horní lištu můžete kvůli estetickému dojmu překrýt speciálním krytem.

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky