Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  21.09.2011 08:05:32

Jak k sobě jdou hypoteční úvěr a rozvod?

Jistě se na světě najde spousta daleko příjemnějších věcí než je rozvodové řízení. O nic příjemnější než samotný rozvod pak nemusí být ani jednání v bance, pokud stále ještě manželé splácí hypotéku

Nemovitost si chci nechat, ale kde vzít na splátky

Asi jen zřídka zůstávají oba manželé žadateli o hypoteční úvěr i po rozvodu. Nejčastější scénář je ten, kdy si koupenou nemovitost ponechá jeden z nich s tím, že ten druhý si najde nové bydlení. V tomto případě je nutné banku požádat o vyjmutí jednoho z manželů z úvěrové smlouvy, to však samozřejmě v době, kdy má již tento pár rozděleno společné jmění manželů.

Pro banku však není odejmutí jednoho z žadatelů pouhým administrativním úkonem, velmi pečlivě bude zkoumat dopad tohoto kroku na splácení hypotečního úvěru. To znamená, že banka bude posuzovat, zda-li bude  mít ten z páru, který bude nadále účastníkem úvěrové smlouvy, dostatečný příjem na to, aby hypoteční úvěr dokázal splácet. Pokud ano, může vše proběhnout de facto bez komplikací, pokud ne, je to horší.

V úvěrovém vztahu setrvávající osoba musí v tomto případě navýšit své příjmy, což se asi snadněji řekne než udělá, řešení tu ale jsou. Pokud má již tento pár děti, a pokud je tím kdo setrvá coby účastník smlouvy o hypotečním úvěru i tím, komu zůstanou v péči potomci, je cestou z těžkostí odpovídající výše výživného, které některé banky započítávají do příjmů. Jsou jimi ČSOB, Hypoteční banka, Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank, Wüstenrot hypoteční banka a Volksbank. Další možností je přistoupení další osoby, dalším účastníkem úvěrové smlouvy se pak mohou stát rodiče, sourozenec, či naprosto cizí osoba.

Nemovitost si nechat nechci, co s hypotékou?

Pokud nemá ani jeden z rozvádějících se zájem o to si nemovitost ponechat, nezbývá než její prodej, kdy bude zároveň hypoteční úvěr splacen ze strany nově kupujícího. V tomto případě je však nutné počítat s poplatkem za mimořádnou splátku hypotečního úvěru, který si v případě splacení celé dlužné částky banky účtují, pokud k této splátce nedojde ke konci fixace úrokové sazby.

Výše tohoto poplatku je sjednávána individuálně, jeho výše však může pohybovat v řádu desetitisíců či statisíců korun, vše záleží na době, která zbývá do konce fixace úrokové sazby, a na výši této mimořádné splátky.

Při prodeji nemovitosti se však můžete dostat do situace, kdy  je prodejní cena nižší než aktuální dlužná částka hypotečního úvěru rozvádějících se manželů. Tento případ může nastat hlavně v případech, kdy si manželé brali hypoteční úvěr na 100 % zástavní hodnoty nemovitosti, a to v uplynulých cca 3 letech, kdy se ceny nemovitostí pohybovaly na svých maximech, a kdy zároveň dlužník v rámci cca 36 měsíčních splátek splatí téměř mizivou část hypotečního úvěru.

V tomto případě nezbývá než zbývající část hypotečního úvěru splatit z jiných zdrojů, protože jinak na této nemovitosti zůstane zástavní právo banky, u které tito manželé čerpali úvěr v minulosti, což de facto znemožňuje její prodej někomu jinému.

Rada na závěr, nezapomínejte na disciplínu

Tím vůbec nejhorším, čeho se rozcházející se pár může dopustit je přerušení splácení hypotečního úvěru. Tento krok de facto nejenže nic neřeší, ba naopak, oběma zúčastněným tento krok způsobí značné komplikace. Nejenže budou muset zaplatit neuhrazené splátky, navíc jim budou naúčtovány poplatky za upomínky ze strany banky a k tomu všemu se zúčastnění vystavují riziku zápisu do tzv. registru klientských informací, který jim v budoucnosti zkomplikuje přístup k jiným úvěrovým produktům.

Dokud nedojde k vypořádání společného jmění manželů či prodeji nemovitosti a následnému splacení hypotečního úvěru, jsou stále oba z těchto manželů účastníky úvěrové smlouvy, bez ohledu na aktuální míru nesnášenlivosti, kterou k sobě navzájem cítí.

Zajímáte se o hypoteční úvěry? Nenechte si ujít naše zpravodajství věnované tomuto tématu, více na http://www.penizenavic.cz/bydleni

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688