TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2011 03:55:05

Vláda by měla definitivně rozhodnout o podobě rozpočtu na příští rok

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet Petra Nečase (ODS) by na svém středečním zasedání měl definitivně rozhodnout, jak bude sestaven rozpočet na rok 2012 a s kolika penězi budou hospodařit jednotlivé rezorty. Členové vlády se budou dále zabývat strategií boje proti sociálnímu vyloučení i novou funkcí pro národnostní menšiny.

Nečasova vláda se k diskusi nad podobou státního rozpočtu vrátí již potřetí. Je otázkou, zda se ministři dohodnou a diskusi uzavřou. Jisté je ale to, že podle zákona musí materiál s návrhem rozpočtu pro příští rok do konce měsíce odevzdat sněmovně.

Ve schválených výdajových rámcích počítal ministr Kalousek s příjmy ve výši 985 miliard a výdaji ve výši 1,090 bilionu korun. Stát tak zvětší svoje příjmy i výdaje oproti nim přibližně o 100 miliard korun.

"Do předloženého návrhu státního rozpočtu na rok 2012 byly promítnuty zejména následující změny v oblasti příjmů v celkové výši 100 miliard korun: zapojení příjmů z rozpočtu Evropské unie a z Finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru, Finančního mechanismu Norska, Programu švýcarsko-české spolupráce, případně jiného finančního mechanismu ve výši 101,5 miliardy korun na financování společných programů," píší úředníci v předkládací zprávě.

Deficit veřejných rozpočtů by měl v příštím roce činit 3,5 procenta HDP. Plánovaný schodek je o 30 miliard korun nižší než v roce 2011.

Příjmy se oproti letošnímu roku zvýší přibližně o 29 miliard korun a výdaje naopak klesnou o jednu miliardu korun.

Na středečním programu je i dlouho očekávaný materiál z dílny vládní agentury pro sociální začleňování a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Moniky Šimůnkové, strategie boje proti sociálnímu vyloučení.

Devadesátistránková předloha se člení do celkem pěti tematických oblastí: bezpečnost, bydlení, vzdělávání, sociální služby, rodina a zdraví, zaměstnanost a dávkové systémy. Každá z kapitol podává informace o jednotlivých prioritách a zásadních plánovaných opatřeních. Nedílnou součástí je i časový harmonogram.

S problémem sociálního vyloučení se v České republice potýká přibližně 80 tisíc obyvatel sociálně vyloučených lokalit (z toho je přibližně 70 procent Romů).

Spolu s tímto materiálem členové vlády Petra Nečase (ODS) rozhodnou i o obsazení funkce předsedy rady vlády pro národnostní menšiny, kterým by se měl stát ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Na středeční schůzi se ministři vrátí i k projednávání o bezplatných emisních povolenkách za 50 miliard korun. ČEZ a další výrobci elektřiny chtějí v letech 2013 až 2020 získat přes 100 milionů povolenek zdarma.

V žádosti je pro celé třetí obchodovací období bezplatně rozděleno přes 108 milionů povolenek mezi 85 jednotlivých zařízení vyrábějících elektřinu, která spadají pod padesátku provozovatelů. Ministerstvo životního prostředí přitom kalkuluje, že průměrná cena jedné povolenky pro roky 2013 až 2019 bude necelých 19 eur. Celkově se tak vláda připraví zhruba o dvě miliardy eur, v přepočtu 50 miliard korun.

V rámci schůze se ministři budou zabývat i návrhem předsednictva sněmovny a šéfů všech pěti poslaneckých klubů na vyškrtnutí odstavce týkajícího se doživotní imunity z ústavy. Poslanci, senátoři a ústavní soudci tak možná přijdou o možnost být chránění před trestním stíháním až do konce života. Úprava připravená v nebývalé shodě ODS, ČSSD, TOP 09, KSČM a VV mění v ústavě dvě věty, jedna se týká poslanců a senátorů, druhá ústavních soudců.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) rovněž vládě navrhne tři nominace na ocenění medailí Za hrdinství a navrhne i jmenování nového brigádního generála.

Petra Hrubá, Jan Kálal, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688