TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.09.2011 22:20:05

Tripartita skončila bez dohody, její účastník označil jednání za přehlídku ztraceného času

PRAHA (MEDIAFAX) - Mimořádné úterní jednání pléna tripartity o návrhu státního rozpočtu na příští rok ke konkrétnímu výsledku nedospělo. Vláda se s odboráři a zaměstnavateli na žádných změnách nedohodla, jeden z jejích účastníků pro agenturu Mediafax schůzku charakterizoval jako přehlídku ztraceného času.

Po téměř třech hodinách jednání před novináře předstoupili ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Juříček. Konkrétní dohodu ale nepředstavili.

Ministr Drábek za vládu slíbil zástupcům odborů a zaměstnavatelů, že kabinet jejich připomínky ke státnímu rozpočtu vypořádá písemně. Tým premiéra Petra Nečase (ODS) slíbil také pravidelně aktualizovat návrh rozpočtu novými daty z makroekonomické predikce, současná podoba totiž vychází z červencových čísel, která i sám ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na úterní schůzce označil za nereálná. Například hrubý domácí produkt Česka by podle nich měl vzrůst v příštím roce o 2,5 procenta.

"Jestli se něco z projednaných návrhů promítne do středečního jednání vlády, to nemůžu předjímat," reagoval na dotaz agentury Mediafax Drábek. "Z mého pohledu to byla přehlídka ztraceného času. Samé obecné řeči, výsledek stejně žádný," zmínil už předtím jeden z účastníků jednání pod podmínkou anonymity, aby znechuceně dodal: "Dokud se v tomto státě bude jen řečnit, krást, uplácet a nebude se dělat, jsme na cestě do pekel."

Tripartita by se měla k návrhu rozpočtu vrátit na přelomu roku. Tehdy bude zákon už ve finálním projednávání v Poslanecké sněmovně. Zaměstnavatelé a odboráři podpořili pozici ministra dopravy Pavla Dobeše (VV), který chce získat pro Státní fond dopravní infrastruktury minimálně 8,8 miliardy korun, aby nemusel vracet evropské peníze na dopravní stavby.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688