TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.09.2011 13:00:05

Vláda chce zprůhlednit systém poskytování dotací a finanční výpomoci ze státního rozpočtu

PRAHA (MEDIAFAX) - Zájemcům o peníze ze státního rozpočtu se k nim od ledna příštího roku zřejmě ztíží přístup. Návrh protikorupční novely rozpočtových pravidel, který má ve středu posoudit vláda, do detailu definuje náležitosti pro žádosti o finance ze státní kasy a ukládá povinnost zveřejňovat je na internetu.

Podle novely zákona předložené ministry financí, místního rozvoje a průmyslu a obchodu budou muset žadatelé o státní prostředky vyplnit podrobné žádosti, jež dosud neměly povinnou formu. Jejich součástí mají být základní údaje o tom, kdo peníze žádá a od koho je chce, dále pak požadovaná částka a účel pro její využití. Chybět nemá ani lhůta, ve které chce žadatel představeného účelu dosáhnout.

Pokud bude chtít peníze získat právnická osoba, bude muset připojit informace o osobách, které mohou jednat jejím jménem. Z žádosti musí být jasné, jestli tito lidé jednají jako statutární orgán nebo na základě plné pomoci. Další náležitostí jsou údaje o struktuře společnosti, výjimku mají jen malí akcionáři nebo ti, kteří nejsou zjistitelní. Žádost má doplnit také údaj o podílech žadatele v dalších právnických osobách nebo těch, kteří jsou s ním v obchodním vztahu a mají z jeho činnosti prospěch.

Veškeré dokumenty týkající se žádostí předají podle návrhu poskytovatelé dotací ministerstvu financí, které je následně zveřejní na svých internetových stránkách v Evidenčním dotačním systému.

Výjimku z nové povinnosti mají mít jen poskytovatelé, kteří podpoří účelovou dotací výzkum, experimentální vývoj a inovace. Dále se na internetu neobjeví dokumenty a údaje označené jako utajované informace nebo citlivé informace. Chybět budou i údaje, jejichž uveřejněním na internetu by bylo porušené právo užít autorské dílo, nebo data, která přímo stanovuje předpis Evropské unie.

Dotaci nebo návratnou finanční výpomoc ze státního rozpočtu může poskytnout ústřední orgán státní správy, úřad práce, Akademie věd České republiky, Grantová agentura České republiky, Technologická agentura České republiky nebo organizační složka státu, kterou určí zvláštní zákon.

Po vládním souhlasu se mají novelou zabývat i parlament a prezident. Úprava by měla platit od 1. ledna 2012. Na žádosti podané před tímto datem nebo na prostředky, které se bez žádosti povedlo zájemcům do uvedeného termínu získat, se nová pravidla vztahovat nebudou.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688