Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  19.09.2011 10:13:07

Ranní přehled: 19/09/11; ČEZ, CME

Index PX:  951 bodů (-1.8% d/d); objem: 2 321 mil.

Komentář k trhu

Pražská burza zažila v průběhu dne poměrně klidnou seanci, nicméně s jasným směrem dolů, když se aktivita investorů soustředila pouze na akcie ČEZu. Ty dnes zaznamenaly prodejní tlak zejména ze strany polských investorů, kteří sledují hlavní index varšavské burzy WIG 20, ze kterého byla energetická společnost v pátek po zavření trhu (16. 9. 2011) vyřazena (váha 1,8 %) a nahrazena těžařskou společností JSW. Akcie společnosti krátkodobě našla podporu na hladině 750 , po té se však svezly k 737 a uzavřely na 741 slabší o 3,4 %. Závěrečná aukce obecně znamenala po řadu titulů větší změny a výrazné objemy vzhledem expiracím opcí a futures. Erste Group tak v průběhu dne zavřela na denních maximech 515 (+1 %). Naopak Komerční banka se zejména v závěru dne dostala pod prodejní tlak a uzavřela slabší o 4,6 % na 3 200 . Telefonica se pak bez zájmu investorů sesunula na 383 (-1,3 %). Značné zisky si pak připsaly méně likvidní tituly jako VIG (+9,6 %, 734,5 ) a KITD (+9,1 %, 184,6 ), který se chystá vydat 3,2 mil. nových akcií za cenu 9,5 USD. Evropské trhy znovu zažily velmi volatilní obchodování, ke konci dne se objevila zpráva, že rozhodnutí o uvolnění další tranše pro Řecko budete posunuto až na říjen.


ČEZ: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 940 .

V pátek (16. 9. 2011) po závěru obchodování byla společnost ČEZ vyřazena z hlavního indexu varšavské burzy Wig20 (váha 1,8 %). ČEZ v pátek oslabil o 3,4 % (741 ). Očekáváme, že by investoři mohly využít pátečního poklesu jako příležitosti k nákupu.


CME: Neutrální. DD: Koupit. Cílová cena: 20 USD (340 ).

Finanční ředitel CME David Sach uvedl v rozhovoru pro internetový server, že prioritou společnosti je momentálně zvyšování zisku před odpisy EBITDA a že střednědobým cílem společnosti je snížit poměr čistého dluhu vůči zisku EBITDA na 3-4 násobek (pro letošní rok očekáváme tento poměr ve výši 7-násobku).  Sach také uvedl, že plánovaný investorský den CME 21. září byl odsunut v důsledku současné výrazné volatility trhů. Celkově považujeme rozhovor za neutrální.


Komentář k americkému trhu

Americké akcie se po silném začátku obchodování krátce ponořily do červených čísel a v lehce volatilní seanci, kdy se hlavní indexy pohybovaly po zbytek dne v mírném plusu, zakončily obchodování pátým růstovým dnem v řadě, což je rekord za poslední 2 měsíce. Bankovní  tituly většinou padaly, vedeny Morgan Stanley (-0,96% ) a Bank of America (-1,4%), která oznámila možný bankrot její Countrywide Financial Corp, kterou převzala v roce 2008.  Americký ministr financí se účastnil schůzky jeho evropských protějšků v Polsku, odkud trhy očekávaly rozhodnutí týkající se budoucnosti Evropské Unie a její měny. Páteční nízká volatilita, může být zčásti způsobená zajímavým tržním fenoménem zvaným „Quadruple witching“, kdy portfolio manažeři a obchodníci upravují svá portfolia při situaci, kdy několik druhů termínovaných kontraktů exspiruje ve stejnou dobu: indexové futures, indexové opce, akciové opce a akciové futures. Tento jev nastává pouze 4x za rok. Nejvíce se dařilo Utilitám, telekomunikacím a spotřebitelskému sektoru, DJI zakončil na 11509,10 (+0,7 %), S&P 500 na 1 216,01 (+0,6 %) a Nasdaq na 2 622,31 (+0,6 %).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688