Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.09.2011 10:40:00

Sylvain Brouillard: Jak přelstít medvěda? Diverzifikujte!


V současném prostředí doporučujeme většině investorů konzervativní přístup, který se může naplnit v fondu absolutních výnosů s nízkým rizikem nebo v balancovaných investičních strategiích. Nejdůležitější však je, aby investoři v období zvýšené volatility stále investovali pravidelně do více typů investic a na více trzích, říká Sylvain Brouillard, šéf investic v IKS KB, který vidí dlouhodobé růstové příležitosti především na mladých trzích (dluhopisy a akcie) a v komoditách.

Trhy jsou v posledních týdnech velmi rozkolísané. Index volatility amerických akcií VIX je stabilně nad 30 body. Jak může z vysoké volatility profitovat drobný investor?

Sylvain Brouillard (SB): Na finanční trhy se musíte dívat v dlouhodobém časovém horizontu. Je velmi komplikované krátkodobě spekulovat, protože trhy ovlivňuje řada externích a neočekávaných faktorů, stačí si vzpomenout na Fukušimu v Japonsku nebo na nedávné snížení ratingu Spojeným státům.

Na druhé straně se panika na trzích v minulosti vždy ukázala jako dobrá investiční příležitost, a proto radíme drobným investorům, kteří chtějí investovat dlouhodobě, aby využili toto období zvýšené volatility a investovali na trzích pravidelně. To samozřejmě neznamená investovat v jeden určitý den, ale například každý měsíc pravidelnou menší částku.

Možná nastává nový medvědí trh, podle některých odborníků už v něm dokonce jsme. Jak se dají přečkat medvědí trhy ve fondových investicích?

SB: Nejlepší je diverzifikovat investice do více investičních témat, jako jsou akcie, dluhopisy nebo komodity. Portfoliomanažer fondu je vždy blíže trhu a má větší schopnost finančním trhům lépe rozumět a reagovat na jejich vývoj tím, že přesune investice tam, kde mají největší šanci na zhodnocení. Typickým příkladem jsou české státní dluhopisy, které se od začátku krize mohou pochlubit skvělou výkonností, což ukazuje, že ne každou investici musí nutně provázet medvědí trh.

je komplikované krátkodobě spekulovat, protože trhy ovlivňuje řada externích a neočekávaných faktorů

Kdybych to měl shrnout, klíčovým slovem v "turbulentním období" na trzích je DIVERZIFIKACE. Také je důležité nemít zainvestovány veškeré úspory na jednom trhu nebo v jednom typu investic.

Jaké možnosti mají investoři v současném rozpoložení na trzích ve vašich fondech?

portfoliomanažer je blíže trhu a má větší schopnost trhům lépe rozumět a reagovat na jejich vývoj přesunem investic tam, kde mají největší šanci na zhodnocení

SB: V současném prostředí doporučujeme většině investorů konzervativní přístup, který se může naplnit v nízkorizikovém fondu absolutních výnosů (KB Absolutních výnosů), zajímavé jsou také dluhopisové fondy rozvíjejících se zemí (KB Dluhopisový, IKS Dluhopisový PLUS).

Pro investory, kteří nevyhledávají riziko, doporučujeme postupně investovat do balancovaných strategií, jako jsou například fond IKS Balancovaný dynamický nebo KB Vyvážený profil, jehož akciová složka se může měnit v rozmezí od 0 do 40 % podle aktuální situace na trhu.

Jaký názor má Sylvain Brouillard na komodity a co se podle něj bude dít na trzích na podzim?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688