Luxusní bazén za 2 týdny aneb bazén budovaný metodou ztraceného bednění

Mít dům se zahradou a bazénem je snem snad každého z nás. Mnohé majitele domů ale děsí představa, že jim při budování kvalitního zapuštěného bazénu budou týden i déle jezdit po zahradě bagry a těžká nákladní auta, a pak se tam na další týdny usadí zedníci.

 

To už dávno není pravda. I zapuštěný železobetonový bazén, který je z hlediska kvality a trvanlivosti tím nejlepším, co bazénový trh nabízí, je možné vybudovat velice rychle a jednoduše „Moderní metoda stavby bazénu pomocí ztraceného bednění byla vyvinuta a patentována ve Francii Jeanem Desjoyaux, zakladatelem jedné z nejznámějších bazénových firem na světě. Tato metoda umožňuje postavit celý bazén za jeden až dva týdny a to navíc s minimálními zásahy do okolí,“ vysvětluje Rudolf Pejša, odborník na stavbu bazénů ze společnosti Bazény Desjoyaux. A právě díky zakladateli této stavební metody se pro tento typ bazénů vžilo označení „Francouzský bazén.“

 

Postup stavby bazénu pomocí technologie ztraceného bednění krok za krokem

Hlavní výhodou technologie ztraceného bednění je, že bazény takto konstruované nepotřebují žádnou stavební připravenost a kladou menší nároky na technickou odbornost stavitele. Stavba je méně časově náročná a dovoluje sestavit bazén prakticky jakéhokoliv tvaru a velikosti.

 

VÝKOPOVÉ PRÁCE A VYZNAČENÍ POLOHY BAZÉNU

Prvním krokem při budování francouzského bazénu je vyznačení jeho umístění. Bazén by měl být samozřejmě orientován jižním směrem pro dosažení maximálního oslunění, ideální je řešit umístění bazénu spolu s návrhem zahrady a celého okolí domu. Tvar francouzského bazénu může být takřka libovolný. Umožňují to panely ztraceného bednění, z nichž se tvar bazénu sestavuje. Výkopové práce je možné realizovat velice rychle a s minimálními zásahy do okolí stavby.

PŘÍPRAVA ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ

Po vyhloubení jámy se na dno položí ocelové sítě a sestaví se jednotlivé panely ztraceného bednění. Jejich délka bývá od 25 cm do dvou metrů, což umožňuje vytvarovat bazén přesně podle představ zákazníka.

Povrch panelů z vnitřní strany bazénu musí být dokonale vyhlazen. Pomocí třmínků umístěných ve vnějších žebrech bednění se spojí horní a dolní věnec betonářské výztuže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BETON

Připravená konstrukce se poté uvnitř vybetonuje. To je vůbec největší předností bazénů Desjoyaux – bazénová vana tvoří jeden železobetonový celek a díky tomu má prakticky neomezenou životnost. 

Po vyschnutí betonu se do cementové směsi ukládají obrubníky. Ty kromě estetické funkce plní zejména funkci bezpečnostní – jsou opatřeny zaoblenými hranami s protiskluzovým povrchem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LINER

Vnitřní plochu bazénu pak vytvoří tzv. „liner“. Jde o speciální vodotěsnou fólii z PVC, která je dodávána přímo na míru daného bazénu. Je možné volit z řady odstínů, včetně oblíbené imitace mozaiky. „Liner“ se jednoduše upevní ke ztracenému bednění pod obrubní kameny. Velkou výhodou je i jednoduchá výměna „lineru“, která může po letech používání udělat ze starého bazénu nový během jednoho dne.

 

 

 

 

 

 

 

 

FILTRACE

Další předností bazénů Desjoyaux je filtrační jednotka. Ta se výrazně liší od technologie používané v běžných bazénech, protože nevyžaduje umístění v technologickém zázemí mimo bazén. Bazén tak nemá žádné vpustě a výpustě, ani složitá potrubí pod zemí. Eliminací těchto problematických míst je dosaženo dlouhé životnosti a bazén je navíc téměř bezúdržbový. Filtrační jednotka v sobě zahrnuje i osvětlení bazénu a na přání je možné ji vybavit i protiproudem či ohřevem vody.

 

 

 

 

 

 

 

 

HOTOVO

Po dokončení stavebních prací a úprav, které netrvají déle než dva týdny, je již možné bazén uvést do provozu. S desetiletou garancí na bazénovou konstrukci je nový bazén plně připraven k zábavě, dovádění a odpočinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Více na www.desjoyaux.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba