Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  13.09.2011 08:55:14

ČS - koment 13.9. - default Řecka, italské dluhopisy, maďarské řešení nepotěší banky

Evropská dluhová krize postoupila do další fáze. Hlavními aktéry jsou Němci. Nejprve na konci minulého týdne nečekaně odstoupil z ECB J. Stark, oficiálně z osobních důvodů, nicméně se spekuluje, že hlavní příčinou byl nesouhlas s postupem ECB – konkrétně s nákupem dluhopisů předlužených zemí.  

 

·          Včera se znovu začalo hovořit o německém plánu B pro řešení problému Řecko. Německá vláda údajně pracuje na variantě, že Řekové nesplní podmínky pro uvolnění další platby z EFSF, což povede k defaultu (Řekové mají údajně prostředky jen na několik týdnů). Německo (a po jeho vzoru zřejmě i další státy) by pak „uvolněné“ prostředky použily na záchranu svých bank, zasažených právě řeckým defaultem. Tyto spekulace včera totiž nejdřív podpořil více-kancléř P. Rösler prohlášením, že nelze opomíjet ani řešení typu default, přidal se pak poradce německé vlády L. Feld, který rovněž připustil restrukturalizaci. K zástupcům defaultu patří i Schauble. Dle nás je  pro nazlobené a pomáháním unavené Němce čistější, politicky průchodnější řešení. V souladu s naším květnovým článkem v HN se domníváme, že k defaultu Řecka dojde – a patrně ještě letos. Rozhodující pak bude, jestli Řecko zůstane v EMU. Dle nás by mělo (je to pro ně levnější). Co se týče Portugalska a Irska, tyto zatím podmínky plní a okamžitý default nehrozí – u Irska navíc trh oceňuje jeho růstové vyhlídky (10Y bond klesl o 6 p.b. od vrcholu, nyní na 8,7%). 

 

·          Že to na splnění podmínek ze strany Řecka nevypadá potvrdila i aktuální snaha vlády uklidnit situaci zavedením daně z nemovitostí. Kromě „ulice“ se na odpor postavili i odboráři energetické firmy PPC. Právě spolu s platbou za energie by se měla tato daň inkasovat, odboráři ji však odmítají vybírat ... No, jaké možnosti už zbývají státu, když mu „jeho zaměstnanci“ odmítají vybírat daně? Výnosy 2-letých řeckých bondů vystoupaly na nové rekordy - 70 % (!). Jinak – je to i světový rekord – takový Pákistán má 13%... 

 

·          Euro k dolaru již v závěru minulého týdne oslabilo z 1,41 na 1,36. V pondělí do konce otestovalo hladinu 1,35, aby následně zkorigovalo až k 1,37. Na těchto hladinách považuji kurz za fundamentálně (PPP) opodstatněný. Další vývoj bude záležet primárně na dění v Evropě, rizikem je spíše další oslabení EUR. Nervozita se dotýká i lokálních měn – CZK 24,60, PLN 4.33. 

 

·          Další vyhrocení situace zasáhlo i Itálii – při včerejší aukci vyšplhal výnos jejich 12M pokladničních poukázek na 4,15 % (minulý měsíc 2,96 %). Odpoledne pak italský parlament  začal projednávat úsporný balíček ve výši € 54 mld. – zatím na Bloombergu nic ohledně výsledku nesvítí. Projít by to mělo, pokud ne, tak špatný . Jinak, dnes Italové začínají prodávat za 7 mld.  EURO delších bondů (5,7,9Y) – no, vzhledem ke včerejší aukci to může být problém, a nebude to levné…A hlavně, 15.9. mají splatit cca 15 mld. EUR… 

 

·          Maďarská vláda schválila další plán na podporu domácností zatížených hypotékami ve švýcarských francích (2/3 všech hypoték). Dlužníkům budou umožněny předčasné splátky při kurzu 180 forintů za frank, tedy více jak 20 % pod aktuálním tržním kurzem. Náklady mají nést banky. Podle V. Orbána je tento plán proveditelný a vláda je připravena i na případné žaloby ze strany bank a mezinárodních organizací.

 

Petr Bittner 
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.07.2011ČS - koment 21.7. - řešení řecké krize, makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.09.2009ČS - koment 8.9. - domácí makro, region CEE Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688